Ο Ζερεφός Προειδοποιεί για Συχνές Χιονοκαταιγίδες - «Κτυπούσαν» Κάθε 40 Χρόνια, Αλλά η Κλιματική Αλλαγή τα Αλλάζει Όλα

Ο Ζερεφός Προειδοποιεί για Συχνές Χιονοκαταιγίδες - «Κτυπούσαν» Κάθε 40 Χρόνια, Αλλά η Κλιματική Αλλαγή τα Αλλάζει Όλα
energia.gr
Παρ, 28 Ιανουαρίου 2022 - 18:52

Ο ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών και διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, δεν έκρυψε τον φόβο του ότι τόσο ακραία φαινόμενα, όπως η χιονοκαταιγίδα με την ονομασία «Ελπίς», θα μας επισκέπτονται σε συχνά χρονικά διαστήματα. Τέτοιες χιονοθύελλες, είπε ο καθηγητής, σημειώνονταν κάθε 40-50 χρόνια, όμως τώρα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

«Η χιονοκαταιγίδα είναι μια κακοκαιρία που συνέβαινε κάθε 40-50 χρόνια, πλέον θα συμβαίνει πιο συχνά, και επομένως καλό είναι να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις νέες καταστάσεις. Να προφυλαχτούμε, με πρόληψη. Είμαστε στη φάση όπου όταν μας ειδοποιούν οι ειδικοί ότι θα γίνει μεγάλη διαταραχή στην ατμόσφαιρα, παίρνουμε τα ανάλογα μέτρα», είπε ο κ. Ζερεφός αφήνοντας και αυτός αιχμές για τον τρόπο που αντιμετωπίσθηκαν οι μετεωρολόγοι. Σημείωσε ότι το κράτος διαθέτει αλατιέρες, στόλο από μπουλντόζες που ανοίγουν τους δρόμους και πρέπει να απαγορευθεί κυρίως η κίνησις στα φορτηγά, όπως έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. «Απλώς η Αττική Οδός ατύχησε. Αμφιβάλλω αν η Αττική Οδός έχει μηχανήματα για να αντιμετωπίσει τέτοιας έκτασης φαινόμενα», προσέθεσε.

Τόνισε με έμφαση ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής η εμφάνισις τέτοιων φαινομένων όχι μόνο θα είναι πιο συχνή αλλά θα αυξάνεται και η έντασίς τους. «Η συχνότητα εμφάνισής των φαινομένων που αυξάνει, και η έντασή τους, που επίσης αυξάνει, δεν είναι τυχαία. Γίνεται μέσα σε λίγες δεκαετίες. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι μαζί μας, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν. Μαθαίνουμε σταδιακά, όπως κάνουν τα μικρά παιδιά», υπεγράμμισε ο ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσεως αποσκοπεί, παρατήρησε, στο να τακτοποιήσει αυτό το μεγάλο κενό μεταξύ των αρμοδίων Αρχών. Όμως επεσήμανε ο κ. Ζερεφός ότι αυτό το σπάνιο φαινόμενο συνέβη στο πιο πυκνοκατοικημένο μέρος της Ελλάδος. Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει οι φορείς να ρίχνουν άφθονο αλάτι στους δρόμους που βοηθά στο λιώσιμο των πάγων στους δρόμους. «Στην Αττική Οδό δεν είχαν ρίξει αλάτι, και εγκλωβίστηκαν τόσοι άνθρωποι», σημείωσσε. Τέλος, κατέληξε: «Το καιρικό lockdown έμμεσα επεβλήθη, απλώς δεν επεβλήθη σε ορισμένες αρτηρίες που ήταν πολύ ευάλωτες, πιστεύω επειδή δεν υπήρξε η έγκαιρη ενημέρωση για τη σφοδρότητα της χιονόπτωσης που ήταν εκπληκτική».