«Αποστολή μας στη ΔΕΔΑ είναι η θωράκιση κάθε γωνιάς της Ελλάδας με ισχυρές και καινοτόμες υποδομές διανομής φυσικού αερίου που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των συμπολιτών μας στο μεγάλο αγαθό της ενέργειας» λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ

Τις πρώτες ποσότητες υδρογόνου στην Ελλάδα για θέρμανση και ηλεκτρισμό θα διανείμει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) και συγκεκριμένα σε οικισμό της Δυτικής Μακεδονίας. Την αναγγελία αυτή κάνει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, τοποθετώντας την έναρξη του πιλοτικού έργου με την ονομασία «Χωριό Υδρογόνου» σε συνεργασία με δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, εντός του έτους. Ο ίδιος περιγράφει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην περιφέρεια, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνει και τη διάθεση των πρώτων ποσοτήτων βιομεθανίου για βιομηχανική χρήση στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας και για οικιακή χρήση στη Νιγρίτα Σερρών.

Κύριε Τσάκα, η ΔΕΔΑ υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη χώρα μας. Ποιοι είναι οι στόχοι του;

Αποστολή μας στη ΔΕΔΑ είναι η θωράκιση κάθε γωνιάς της Ελλάδας με ισχυρές και καινοτόμες υποδομές διανομής φυσικού αερίου που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των συμπολιτών μας στο μεγάλο αγαθό της ενέργειας. Εχοντας ως πυξίδα το μεγαλόπνοο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, φέρνουμε το φυσικό αέριο σε 36 πόλεις σε 7 Περιφέρειες της χώρας, με 2.000 νέα χιλιόμετρα δικτύου και περισσότερες από 170.000 νέες συνδέσεις νοικοκυριών, επιχειρήσεων και βιομηχανιών (έως το 2036). Πρόκειται για εμβληματικά έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ που κινητοποιούν συνολικές άμεσες και έμμεσες επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και δημιουργούν 6.000 νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας.

Πέραν όμως της μεγάλης εμβέλειάς του, που το κατατάσσει ως το κορυφαίο project επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου σήμερα στην Ευρώπη, το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ είναι εξαιρετικά καινοτόμο. Είναι ενδεικτικό ότι η ΔΕΔΑ είναι ο πρώτος Διαχειριστής Διανομής Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα που έχει «πρασινίσει» τα δίκτυά της ώστε να μπορούν, στο άμεσο μέλλον, να μεταφέρουν ανανεώσιμα αέρια καύσιμα με ελάχιστο έως μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως είναι το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.

Σε ποιες περιοχές έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του δικτύου;

Τα μεγάλα έργα της ΔΕΔΑ ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2021 από την ακριτική Θράκη και σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε διάφορες πόλεις, όπως είναι η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή, η Δράμα, η Ξάνθη, η Καβάλα, η Ορεστιάδα, η Φλώρινα, η Λαμία, η Χαλκίδα και η Θήβα. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η έναρξη του έργου στην Καστοριά, ενώ μέσα στο α' εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσουν τα έργα σε σειρά πόλεων, όπως είναι οι Μανιάκοι, το Άργος Ορεστικό, τα Γρεβενά, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Κατερίνη, η Αλεξάνδρεια, η Βέροια, τα Γιαννιτσά, η Λιβαδειά, η Άμφισσα, το Καρπενήσι, η Πάτρα, το Αγρίνιο, ο Πύργος, αλλά και τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα.

Πού έχουν δημοπρατηθεί έργα και πότε αναμένονται οι ανάδοχοι;

Τα έργα έχουν δημοπρατηθεί στη συντριπτική πλειονότητα των πόλεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ και οι ανάδοχοι προκύπτουν μετά το πέρας των διαδικασιών του κάθε διαγωνισμού.

Εξαίρεση αποτελούν μόνο τέσσερις περιοχές πέριξ της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης (Περδίκκας, Μαυροδένδρι, Δρέπανο και Κρόκος) όπου τα έργα προβλέπεται να δημοπρατηθούν μέσα στο β' εξάμηνο του 2022.

Για ποιες πόλεις έρχεται η σειρά επέκτασης του φυσικού αερίου;

Στο νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2022-2026 έχουμε εντάξει, προς έγκριση, έξι νέα projects στρατηγικής σημασίας. Ενδεικτικά, σας αναφέρω την κατασκευή δύο νέων αγωγών: ο πρώτος, θα ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη, όπου η ΔΕΔΑ ήδη διαθέτει δίκτυο, και θα καταλήγει στην Ορεστιάδα, τροφοδοτώντας με φυσικό αέριο το Σουφλί και το Διδυμότειχο, καθώς και αρκετές βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή. Ο δεύτερος αγωγός αφορά στις πόλεις της Αλεξάνδρειας, της Βέροιας και των Γιαννιτσών οι οποίες, σε πρώτη φάση, θα τροφοδοτηθούν με Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο (CNG).

Μεταξύ των προτάσεών μας περιλαμβάνονται, επίσης, η επέκταση του δικτύου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στις πόλεις του Ναυπλίου και του Άργους, καθώς και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την τροφοδοσία βιομηχανιών της βορειοανατολικής Φθιώτιδας συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής δικτύων διανομής στη Στυλίδα.

Ακόμη, στόχος μας είναι να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων δικτύων διανομής σε νησιά της χώρας μας, καθώς και να προετοιμαστούμε περαιτέρω για την εποχή των ανανεώσιμων αερίων καυσίμων.

Ποια είναι τα πλάνα της ΔΕΔΑ για τη μεταφορά υδρογόνου;

Η ΔΕΔΑ συμμετέχει στα τεκταινόμενα στον τομέα της διανομής του υδρογόνου ως ανανεώσιμου αερίου καυσίμου μέσω ενός πιλοτικού έργου που ονομάζεται «Χωριό Υδρογόνου». Το έργο αφορά στην παραγωγή υδρογόνου από φυσικό αέριο και, ακολούθως, στη διανομή και χρήση του σε οικισμό της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ηλεκτρικές και θερμικές του ανάγκες.

Το έργο έχει ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ και, μετά την έγκρισή του, η εταιρεία θα αιτηθεί τη σχετική αδειοδότηση από τους αρμόδιους φορείς (ΡΑΕ, ΥΠΕΝ) στοχεύοντας να το υλοποιήσει εντός του 2022. Μάλιστα, πρόσφατα η ΔΕΔΑ υπέγραψε Μνημόνιo Συνεργασίας (ΜοU) με δύο γνωστές ευρωπαϊκές εταιρείες που κατασκευάζουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και θα συμμετάσχουν στο έργο.

Έχετε επίσης μιλήσει για τη χρήση βιομεθανίου στο δίκτυο διανομής αερίου. Που βρίσκεται ο σχεδιασμός;

Κορωνίδα των πρωτοβουλιών της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου στη χώρα μας αποτελούν δύο πιλοτικά έργα: το πρώτο, αφορά στη διανομή και χρήση του βιομεθανίου σε βιομηχανίες στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και το δεύτερο, στη διανομή και χρήση του βιομεθανίου σε κατοικίες στη Νιγρίτα Σερρών. Τα έργα αυτά έχουν ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας, ενώ προ μηνός κατατέθηκαν από τη ΔΕΔΑ τα σχετικά αιτήματα αδειοδότησης προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Ταυτόχρονα, έχουμε επεξεργαστεί και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε στους αρμόδιους φορείς πλήρεις νομοθετικές και ρυθμιστικές προτάσεις αναφορικά με την παραγωγή και χρήση του βιομεθανίου στη χώρα μας.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ")