Δράσεις για Επιτάχυνση της Διασύνδεσης ΑΠΕ στο Δίκτυο Ηλεκτρισμού

Δράσεις για Επιτάχυνση της Διασύνδεσης ΑΠΕ στο Δίκτυο Ηλεκτρισμού
της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου*
Πεμ, 3 Φεβρουαρίου 2022 - 11:30

Πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των διαδικασιών με τις οποίες θα συνδέονται τα νέα έργα ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα αναλαμβάνουν οι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής και Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ) σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, ώστε να αρθούν οι ανισορροπίες που εμφανίζονται. Και τούτο διότι ενώ, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, τα αιτήματα όρων σύνδεσης των μεγάλων έργων προχωρούν

 

με ικανοποιητικές ταχύτητες, την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) προειδοποιεί για κίνδυνο «βραχυκυκλώματος» στην ανάπτυξη του κλάδου των μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών. Και τούτο διότι το 2021 απορρίφθηκε το 80% των αιτημάτων για όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ την τριετία 2018-2020 το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερέβαινε το 40%. Ο Σύνδεσμος αποδίδει την εξέλιξη αυτή αφενός στον κορεσμό του Δικτύου Διανομής, αφετέρου στην υπερβολική αύξηση του χρόνου αναμονής για οριστική προσφορά σύνδεσης στο Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ (από 3,5 μήνες το 2019 στους 11,7 μήνες τον Νοέμβριο του 2021). Πρόσθετος ανασταλτικός παράγοντας είναι η αύξηση του κόστους κατασκευής, που για ένα «τυπικό» φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 400 kW, υπολογίζεται στα 45-50.000 ευρώ, ήτοι 15% σε ετήσια βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΠΕΦ κάνει λόγο για ανισόρροπη ανάπτυξη του κλάδου φωτοβολταϊκών (με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των έργων μεγαλύτερης ισχύος) υπό το πρίσμα αυτής της κατάστασης και του κινδύνου να βάλει «φρένο» η αγορά των μικρών φωτοβολταϊκών. Και ζητά παράταση της Τιμής Αναφοράς (με την οποία αποζημιώνεται η παραγόμενη ενέργεια) για τα εκτός διαγωνισμού φωτοβολταϊκά έργα, ισχύος κάτω του 1 MW - στα 65,74 ευρώ/MWh για φέτος και στα 63 ευρώ/MWh για το 2023. Ζητά επίσης να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ σε επιτάχυνση των μελετών δικτύων, αλλά και σε αύξηση των υποσταθμών όπου είναι εφικτό, ώστε να αυξηθεί η «παραγωγή» όρων σύνδεσης έως το τέλος του έτους.

ΑΔΜΗΕ

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΑΔΜΗΕ -στο δίκτυο του οποίου συνδέονται σταθμοί ΑΠΕ ισχύος άνω των 8 MW- σκιαγραφούν μια πιο αισιόδοξη εικόνα για τα μεγαλύτερα έργα, καθώς ο Διαχειριστής μόνο για το 2021 έλαβε αιτήματα προσφορών σύνδεσης που ξεπέρασαν τα 12 GW και χορήγησε προσφορές για 1.346 σταθμούς ΑΠΕ, έργα συνολικής ισχύος 3.046 MW, με την πράσινη ισχύ που εισήλθε στο Σύστημα Μεταφοράς να υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με το 2020. Με βάση τις οριστικές προσφορές σύνδεσης που έχει ήδη χορηγήσει, ο Διαχειριστής έχει δεσμεύσει πράσινο ηλεκτρικό χώρο που προσεγγίζει τα 7 GW, με τα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ στη χώρα αυτή τη στιγμή να ανέρχονται σε 8,5 GW.

Ομάδα εργασίας

Σε αυτό το φόντο, δρομολογείται η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας με συμμετοχή στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και της ΡΑΕ για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την έκδοση όρων σύνδεσης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σημαντική ώθηση για την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών συνολικά για έργα ΑΠΕ αναμένεται να δώσουν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το σχετικό νομοσχέδιο να αναμένεται να κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση σύντομα. Μεταξύ των προτεινόμενων ρυθμίσεων συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση της μη δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης, η μείωση του όγκου των αιτημάτων για οριστική προσφορά σύνδεσης με προσκόμιση της εγγυητικής επιστολής σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας κ.ά.

*(Από τη Ναυτεμπορική)