Τζέιμι Ντάιμον: Απαραίτητο το Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο για να Αποφύγουμε την Ενεργειακή Φτώχεια

Τζέιμι Ντάιμον: Απαραίτητο το Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο για να Αποφύγουμε την Ενεργειακή Φτώχεια
energia.gr
Σαβ, 5 Φεβρουαρίου 2022 - 12:41

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη του επικεφαλής της μεγαλύτερης συστημικής τράπεζας στον κόσμο, της JP Morgan Chase, του Τζέιμι Ντάιμον, στον Αλέξη Παπαχελά, επ’ ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης του στην Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της 30/1. Στα ερωτήματα που του απηύθυνε 

ο διευθυντής της «Κ» αναφορικά σχετικά με την ακριβή ενέργεια και για πόσο καιρό ακόμα θα διαρκέσει ο Τ. Ντάιμον δηλώνει ότι πρέπει να θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι το φαινόμενο της ακριβής ενέργειας δεν είναι κάτι το παροδικό.

«Έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή, που είναι πραγματικό πρόβλημα. Είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε, να καταστρώσουμε πολύ λεπτομερώς βιομηχανική πολιτική και έρευνα. Βλέπετε ένα φρένο στη χρηματοδότηση έργων που έχουν να κάνουν με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο μόνος τρόπος να έχουμε ομαλή μετάβαση και να μειώσουμε δραστικά το διοξείδιο του άνθρακα είναι να αντικαταστήσουμε τον άνθρακα με αέριο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αν κάνουμε λάθη θα δούμε την τιμή του πετρελαίου να ανεβαίνει και άλλο, πολύ. Θα φτάσουμε στα 120 δολάρια το βαρέλι. Με την ανάπτυξη που έχουμε, η ανάγκη για πετρέλαιο θα αυξηθεί και δεν είμαι σίγουρος ότι σε έξι με εννέα μήνες θα υπάρχει αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες. Και όλο αυτό θα είναι πολύ κακό για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα σε όλο τον κόσμο και θα προκαλέσει πολιτικές ανωμαλίες».

Ακόμα πλέον αποκαλυπτικός είναι ο πανίσχυρος ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει λύση στο πρόβλημα της ακριβής ενέργειας και κατά πόσο οι ΑΠΕ μπορούν να συνεισφέρουν στην μείωση των τιμών. Ο Τζέιμι Ντέιμον ανησυχεί βαθύτατα για την πορεία της ακολουθούμενης σήμερα μονοδιάστατης υπέρ των ΑΠΕ πολιτικής και προειδοποεί ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ιδού τι απάντησε στον Αλέξη Παπαχελά:

«Χωρίς αμφιβολία πρέπει να υπάρχει φόρος για το διοξείδιο. Το ζήτημα είναι όμως ότι τον πληρώνουν δυσανάλογα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Στην Ιρλανδία έχουν τέτοιο φόρο, αλλά επιστρέφουν ένα μέρος του στους πολίτες μέσω της εκπαίδευσης για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, της παροχής κατοικίας  και της επιδότησης του αερίου. Αυτό πρέπει να κάνουν οι ηγέτες παγκοσμίως, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τρόπο που μπορούμε να έχουμε και ανάπτυξη και μείωση του διοξειδίου.

Η πρόκληση είναι τεράστια… Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Συναντήθηκα πρόσφατα με τον επικεφαλής μιας εταιρείας παροχής ενέργειας, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο σε αιολική ενέργεια. Μου έλεγε πως το κόστος της θα ανέβει πολύ. Οι κυβερνήσεις θέλουν να χρεώσουν τη χρήση του βυθού της θάλασσας. Στις ΗΠΑ παίρνει δύο χρόνια να βγουν οι άδειες, σε άλλες χώρες 15-20. Αρα το κόστος χρηματοδότησης και το ρίσκο θα οδηγήσουν σε μια κατάσταση που η αιολική ενέργεια θα είναι τέσσερις-πέντε φορές πιο ακριβή και τέσσερις-πέντε φορές πιο αργή στην υλοποίηση επενδύσεων. Έτσι θα λύσουμε τα προβλήματα; Είμαστε στα πρόθυρα μιας πολύ δυσάρεστης έκπληξης»