Οικονόμου: «Πολύ Μεγάλη η Στήριξη Από το Κράτος Αλλά και Από ΔΕΗ – ΔΕΠΑ σε Οικιακούς Καταναλωτές και Επιχειρήσεις για να Μειωθεί η Επίπτωση των Αυξήσεων στην Ενέργεια»

Οικονόμου: «Πολύ Μεγάλη η Στήριξη Από το Κράτος Αλλά και Από ΔΕΗ – ΔΕΠΑ σε Οικιακούς Καταναλωτές και Επιχειρήσεις για να Μειωθεί η Επίπτωση των Αυξήσεων στην Ενέργεια»
energia.gr
Σαβ, 5 Φεβρουαρίου 2022 - 14:25

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου , αναφερόμενος στο θέμα της ανατίμησης των τιμών ενέργειας επισήμανε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη στήριξη από την πλευρά του Κράτους και των εταιρειών -και της ΔΕΗ. και της ΔΕΠΑ- στους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και στις επιχειρήσεις για να μειωθεί η επίπτωση των αυξήσεων

«Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς», αποσαφήνισε ο κ. Οικονόμου: «Δεν θα μηδενίσουμε τις συνέπειες, όμως θα περιορίσουμε πολύ το αποτύπωμά τους. Στα νοικοκυριά μέχρι τις 300 κιλοβατώρες θα απορροφηθεί η αύξηση από 70% μέχρι 90%. Στις επιχειρήσεις 50%. Οι αγρότες μας θα δουν τη μείωση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο. Για το Γενάρη και το Φλεβάρη 50% μείωση». 

Όπως πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απευθυνόμενος  στον κόσμο, ο οποίος αντιμετωπίζει το πρόβλημα και του δυσκολεύει τη ζωή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είμαστε μέσα σε κρίση. Η κρίση αυτή είναι δύσκολη για τα νοικοκυριά,  για τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να λέμε ψέματα. Δεν υπάρχει πολιτική που να μπορεί να μηδενίσει αυτό το αποτύπωμα των αυξήσεων. Όταν στην ενέργεια τα τελευταία σαράντα χρόνια δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο προηγούμενο, δεν υπάρχει πολιτική ή Κυβέρνηση στον κόσμο που να μηδενίσει το αποτύπωμα αυτών των αυξήσεων. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Δόθηκαν πάνω από 1,5 δισ. από το Σεπτέμβριο. Δεν είναι λίγο το ποσό αυτό, δεν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν είναι αμελητέο στις δυνατότητες του Προϋπολογισμού».

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την πρόβλεψη σχετικά με τη διάρκεια του φαινομένου και την έκτασή του, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε οι διεθνείς Οργανισμοί, ούτε οι αγορές είχαν προβλέψει τη διάρκειά του. «Όλοι μιλούσαν για μία διάρκεια που θα ήταν περιορισμένη. Οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις τους, ξεπερνιούνται από την πραγματικότητα και από ένα σύνολο παραγόντων που συνθέτουν τα αίτια αυτής της έκρηξης των ανατιμήσεων. Δεν έχουμε εξαντλήσει την εργαλειοθήκη αντιμετώπισης. Ασκούμε υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική με  παρεμβάσεις για να μην αφήνει κανέναν μόνο του και απροστάτευτο και από την άλλη να μην  διακυβεύει τη συνολική πορεία της οικονομίας. Θα απαντάμε στις προκλήσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας με τον πιο κατάλληλο και  αποτελεσματικό τρόπο», σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.