Με Εξαιρετική Επιτυχία Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, το 5ο Climate Crisis Conference

Με Εξαιρετική Επιτυχία Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, το 5ο Climate Crisis Conference
energia.gr
Δευ, 7 Φεβρουαρίου 2022 - 11:06

Με εξαιρετική επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχών πραγματοποιήθηκε το 5ο Climate Crisis Conference, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022, online. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τη Boussias και τη Natural Resources PC, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Κορυφαία στελέχη από ενεργειακές επιχειρήσεις, σημαντικοί χρήστες ενέργειας όπως η βιομηχανία

 και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ και Διαχειριστικών Φορέων ενέργειας ανέδειξαν τις προκλήσεις του κλάδου της Βιομηχανίας που απορρέουν από τις πρόσφατες ραγδαίες ανατιμήσεις κόστους ενέργειας. Παράλληλα, οι ομιλητές και τα πολύ ζωντανά πάνελ συζήτησης παρουσίασαν άμεσες προτεραιότητες και πρότειναν πρακτικές λύσεις προκειμένου να στηριχθεί η πράσινη μετάβαση και να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ κλιματικών προτεραιοτήτων και ενεργειακής κρίσης.

Με βάση περιβαλλοντικά, οικονομικά και γεωπολιτικά/στρατηγικά κριτήρια, ως προτεραιότητες αναδείχθηκαν αντίστοιχα η βιωσιμότητα, η επιβίωση δραστηριοτήτων εντάσεως ενέργειας και η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Έγινε σαφές ότι για ένα τόσο περίπλοκο θέμα δεν μπορεί να υπάρξει μοναδική λύση. Κοινές λύσεις για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση είναι μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας και η αποθήκευση ενέργειας σε υποστήριξη των ΑΠΕ. Άλλες συγκεκριμένες λύσεις που παρουσιάσθηκαν για επί μέρους στόχους ήταν το energy taxation, ο μηχανισμός CBAM για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από χώρες με μειωμένη ή και μηδενική επιβάρυνση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με την ΕΕ, τα PPA ως διάδοχοι των FIT, μία αλλαγή του μοντέλου της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενισχύσεις δραστηριοτήτων εντάσεως ενέργειας και τέλος η μετάθεση κάποιων κλιματικών στόχων, όπως π.χ. η χρηματοδότηση για το φυσικό αέριο μέσω του νέου taxonomy της ΕΕ.

Μεγάλος Χορηγός του 5ου Climate Crisis Conference ήταν τα Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών ΑΕ. Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η  Εnvirometrics ενώ Υποστηρικτές ήταν η Διεθνής Έκθεση Climatherm Energy 2022 και η Imerys.

Το 5ο Climate Crisis Conference πραγματοποιήθηκε με την Τιμητική Υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών (ΕΒΕΑ), της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).