ΕΛΕΤΑΕΝ: Τα Οφέλη της Παραγωγής Φθηνής Ενέργειας από Νέα Αιολικά Πάρκα Σήμερα

ΕΛΕΤΑΕΝ: Τα Οφέλη της Παραγωγής Φθηνής Ενέργειας από Νέα Αιολικά Πάρκα Σήμερα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 7 Φεβρουαρίου 2022 - 13:51

Τρείς με τέσσερις φορές φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με το τρέχον κόστος παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο και τουλάχιστον δύο με τρεις φορές πιο φθηνή ενέργεια από εκείνη που παράγεται με λιγνίτη, παράγουν τα νέα αιολικά πάρκα σήμερα, σύμφωνα με μια σύντομη ενημέρωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΑΤΕΝ)

Η διαφορά που προκύπτει χάρη στη φθηνή παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά πάρκα και τις υπόλοιπες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, αποτελεί οικονομικό πλεόνασμα που το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), τονίζει η Ένωση.

Επίσης, ανάμεσα στα οφέλη της αιολικής ενέργειας συμπεριλαμβάνονται οι νέες δυνατότητες που προσφέρει στην οικονομία, όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ανάληψη εργολαβικών εργασιών σε τοπικό επίπεδο, η ανάπτυξη της τοπικής αγοράς, η μείωση των λογαριασμών του ρεύματος στους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών καθώς και ευρύτερα έργα ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το τέλος που παρακρατάται από τα έσοδα των αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, το 2020, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούσαν το 37% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., έναντι 34% που ήταν το 2019. Ειδικότερα στην Ελλάδα, το ποσοστό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο προήλθε από ΑΠΕ, ανήλθε στο 35,9%!

Σημειώνουμε πως η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα ανήλθε σε 4.451 MW στο τέλος του 2021, όπως προκύπτει από την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ. Με βάση αυτή τη στατιστική, συνδέθηκαν στο δίκτυο 128 νέες ανεμογεννήτριες, συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 338,3 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 340 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 8,2% σε σχέση με το τέλος του 2020, αν και ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης υπήρξε μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο το αμέσως προηγούμενο έτος, 2020, κατά 43%, εξαιτίας της αυξημένης γραφειοκρατίας, των διοικητικών εμποδίων αλλά και στα προβλήμτα που επέφερε η πανδημία του Covid-19.

Mπορείτε να δείτε σχετικό video για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας στις τοπικές κοινωνίες, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/watch/?v=631992311390546