Προχωρά ο Αγωγός Δ. Μακεδονίας - Σύμβαση Μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Σωληνουργεία Κορίνθου

Προχωρά ο Αγωγός Δ. Μακεδονίας - Σύμβαση Μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Σωληνουργεία Κορίνθου
energia.gr
Δευ, 7 Φεβρουαρίου 2022 - 15:05

Στις ράγες μπαίνει η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου της Δυτικής Μακεδονίας από τον ΔΕΣΦΑ, καθώς σε συνέχεια της λήψης της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης στο τέλος Δεκεμβρίου, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ανακοίνωσε χθες τη σύναψη σύμβασης με τα Σωληνουργεία Κορίνθου για την προμήθεια 163 χιλιομέτρων του αγωγού

Ο αγωγός για τη Δυτική Μακεδονία θα είναι ο πρώτος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου στην Ελλάδα και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο ΔΕΣΦΑ, η συνεργασία του με τα Σωληνουργεία Κορίνθου παρέχει μια τεχνικά και οικονομικά εφικτή λύση για την ασφαλή μεταφορά υδρογόνου σε υψηλές πιέσεις μέσω σωλήνων χάλυβα μεγάλης διαμέτρου και υψηλής αντοχής. Έτσι, οι σωλήνες που παράγονται σήμερα και εγκαθίστανται στο υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου μπορούν να καλύψουν το ενεργειακό μίγμα του μέλλοντος. Ολόκληρη η ποσότητα των πιστοποιημένων για τη μεταφορά υδρογόνου σωλήνων θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη. Οι παραδόσεις προγραμματίζονται να αρχίσουν έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και να ολοκληρωθούν έως το πρώτο εξάμηνο του 2023. Στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί πλήρως στο τέλος του επόμενου έτους.

Ο νέος αγωγός, που εντάσσεται στα projects που προωθούν την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, θα συνδέει την περιοχή με το ΕΣΦΑ και έχει ήδη ενταχθεί στο εγκεκριμένο Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξης του Συστήματος 2021-2030. Το κόστος του εκτιμάται στα 147 εκατ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")