Σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα ανέλθει σε 170 εκατ. ευρώ, μαζί με την εν εξελίξει αύξηση κεφαλαίου, δρομολογεί η διοίκηση της Intrakat, προκειμένου να υλοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο. Η διοίκηση της εισηγμένης ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο τις σχετικές διαπραγματεύσεις για τη λήψη χρηματοδότησης συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα (60 εκατ. ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (60 εκατ. ευρώ)

Αντικείμενο της χρηματοδότησης αυτής θα είναι η κατασκευή και λειτουργία νέων σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μεταξύ των οποίων τέσσερα αιολικά πάρκα δυναμικότητας 100 MW, η αδειοδότηση των οποίων έχει πλέον «ωριμάσει». Οπως σημείωσε χθες η διοίκηση της Intrakat, τα νέα αυτά αιολικά θα συνεισφέρουν 14 εκατ. ευρώ ετησίως στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου και μάλιστα σε επαναλαμβανόμενη βάση.

Επίσης, τα νέα κεφάλαια θα επιτρέψουν τη συμμετοχή και υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η κοινοπραξία των Intrakat – Ακτωρ Παραχωρήσεις επικράτησε στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την κατασκευή του οδικού άξονα Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 30 χρόνια, εκ των οποίων τα πρώτα τέσσερα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Σημειωτέον ότι η Intrakat συμμετέχει σε πλειάδα διαγωνισμών έργων ΣΔΙΤ, διεκδικώντας συμβάσεις ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ.
 
Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η αύξηση κεφαλαίου της εισηγμένης, μέσω της οποίας θα αντληθούν επιπλέον έσοδα της τάξεως των 50,8 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, από τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια, 20 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων ή και νέων έργων ΑΠΕ, ενώ επιπλέον 15 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν νέα έργα, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, ή και ΣΔΙΤ και νέων επενδύσεων στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων. Το υπόλοιπο ποσό των 15,8 εκατ. ευρώ θα καλύψει ανάγκες κεφαλαίου κίνησης της Intrakat.

Το επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των ΑΠΕ υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας και προβλέπει την ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, δυναμικότητας μεγαλύτερης του 1 GW (όση είναι η σημερινή εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Εκτός από τα νέα αιολικά πάρκα, δυναμικότητας 100 MW που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός του 2022, η εταιρεία σχεδιάζει επιπλέον έργα ισχύος 320 MW, τα οποία θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται το 2023.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")