Περιβαλλοντικό τέλος από 1.000 έως 3.000 ευρώ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα θα επιβάλλεται στο εξής, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή. Το περιβαλλοντικό τέλος κλιμακώνεται ανάλογα με τις προδιαγραφές καυσαερίων των αυτοκινήτων, ενώ απαγορεύεται η εισαγωγή οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας

Σε ό,τι αφορά τα επιβατικά αυτοκίνητα, η τροπολογία προβλέπει πως επιπλέον του τέλους ταξινόμησης επιβάλλεται έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος:

* ύψους 3.000 ευρώ, εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 4,

* ύψους 1.000 ευρώ, εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 5a και Εuro 5b.

Απαγορεύεται η ταξινόμηση, εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 3, 2 και 1 ή εφόσον δεν υπάγονται σε προδιαγραφές ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) συμβατικής τεχνολογίας και για τα οποία δεν αποδεικνύονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Από την παρούσα εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα άνω των 30 ετών, τα οποία προορίζονται να κυκλοφορήσουν αποκλειστικά ως αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος.

Τι ισχύει για τα φορτηγά

Για τα φορτηγά αυτοκίνητα και τις μεταχειρισμένες βάσεις αυτών, η τροπολογία προβλέπει πως επιπλέον του τέλους ταξινόμησης επιβάλλεται έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος ως εξής:

* ύψους 3.000 ευρώ, εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 4,

* ύψους 1.000 ευρώ, εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 5a και Εuro 5b.

Απαγορεύεται η ταξινόμηση, εφόσον υπάγονται εκ κατασκευής στις προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 3, 2 και 1 ή εφόσον δεν υπάγονται σε προδιαγραφές ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) συμβατικής τεχνολογίας και για τα οποία δεν αποδεικνύονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Μεταβατική διάταξη

Για τα οχήματα για τα οποία έχει υποβληθεί Δήλωση Άφιξης Οχήματος (ΔΑΟ) ή δηλωτικά εισαγωγής, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, δεν υφίσταται η υποχρέωση καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους. Επίσης, δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους για τα οχήματα τα οποία υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro5b, για τα οποία έχουν υποβληθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος δήλωση άφιξης οχήματος (ΔΑΟ) ή δηλωτικά εισαγωγής.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")