Ενεργοποίησε χθες η ΔΕΗ το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, το οποίο είχε αποφασιστεί από το Δ.Σ. της Επιχείρησης στο τέλος του έτους. Όπως ενημέρωσε το Χρηματιστήριο, η ΔΕΗ αγόρασε χθες μέσω της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ 60.000 ίδιες μετοχές, συνολικής αξίας 496.044 ευρώ, με μέση τιμή κτήσης τα 8,2674 ευρώ ανά μετοχή. Μετά τις αγορές αυτές, η ΔΕΗ κατέχει το 0,0157% των ίδιων μετοχών της

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, ο ανώτατος αριθμός των μετοχών που μπορούν να αποκτηθούν δεν θα υπερβεί τις 1.856.000 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,8% του συνόλου των μετοχών της ΔΕΗ, προ της πρόσφατης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Κατώτατη τιμή της αγοράς είναι τα 5 ευρώ ανά μετοχή και ανώτατη τα 17 ευρώ, ενώ το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα μπορούν να διενεργούνται αγορές ιδίων μετοχών ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου 2022 και θα λήξει το αργότερο στις 4 Ιουνίου του 2023.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος υποδεικνύει τη βούληση της διοίκησης της Επιχείρησης να στηρίξει τη μετοχή (η οποία το τελευταίο διάστημα δέχεται έντονες πιέσεις και έχει υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 9 ευρώ, στα οποία πραγματοποιήθηκε η ΑΜΚ του Νοεμβρίου) και να στείλει μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι η πτώση οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες.

Αυτό υποστήριξαν άλλωστε και πηγές της ΔΕΗ, που δήλωσαν ότι η σοβούσα ενεργειακή κρίση δημιουργεί αβεβαιότητα στους επενδυτές, κάτι που αντανακλάται και στην πορεία των μετοχών ενεργειακών ομίλων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η γαλλική EDF, ιδίως μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης Μακρόν που υποχρέωσε την εταιρεία να πωλεί φθηνά πυρηνική ενέργεια στους ανταγωνιστές για να αναχαιτίσει την άνοδο των τιμών ενέργειας στη χώρα, η ισπανική Iberdrola κ.ά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ θα καθοριστεί από τα θεμελιώδη μεγέθη της επιχείρησης τα οποία βαίνουν βελτιούμενα, αφού ο στόχος της κερδοφορίας για το 2021 επιτεύχθηκε και η διοίκηση της Επιχείρησης εκτιμά ότι το 2022 θα είναι καλύτερο από το περασμένο έτος. Όπως τονίστηκε, «όσο τα θεμελιώδη μεγέθη είναι καλά, όπως και να συμπεριφερθεί πρόσκαιρα η μετοχή, στο τέλος θα κινηθεί ανοδικά».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή της ΔΕΗ, αν και ξεκίνησε δυναμικά, φτάνοντας έως τα 8,45 ευρώ (+2,55%), στη συνέχεια έπεσε θύμα ρευστοποιήσεων. Εν μέσω έντονης νευρικότητας ο τίτλος υποχώρησε έως τα 8,20 ευρώ, για να κλείσει τελικά στα 8,30 ευρώ, με μικρή άνοδο 0,73%. Σημειώνεται ότι το υψηλό 52 εβδομάδων της μετοχής είναι τα 10,9 ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")