Μπακογιάννη Εγκαλεί ΗΠΑ για την Πολιτική τους στην Ουκρανία: «Υπερβολικά Ακραίος Λόγος – Δεν Έχει το Αποτέλεσμα που Εμείς οι Ευρωπαίοι Προσδοκούμε»

Μπακογιάννη Εγκαλεί ΗΠΑ για την Πολιτική τους στην Ουκρανία: «Υπερβολικά Ακραίος Λόγος – Δεν Έχει το Αποτέλεσμα που Εμείς οι Ευρωπαίοι Προσδοκούμε»
energia.gr
Πεμ, 10 Φεβρουαρίου 2022 - 15:45

Κριτική στην στάση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσσίας σχετικώς προς το ουκρανικό ζήτημα ήσκησε η βουλευτίς της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, αναδεικνύοντας ταυτοχρόνως τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να αποφευχθεί η κλιμάκωσις της κρίσεως μέχρι πλήρους συγκρούσεως. Η κ. Μπακογιάννη αντιπαρέβαλε την αμερικανική στάση προς την προσπάθεια του Γάλλου Προέδρου Εμμανυέλ Μακρόν

ο οποίος έγινε δεκτός στην Μόσχα από τον Βλαντιμήρ Πούτιν, επισημαίνοντας μάλιστα την υποδοχή που του επεφύλαξε ο Ρώσσος Πρόεδρος με τον οποίο παρεκάθησε σε ένα τραπέζι επτά μέτρων.

«Είναι ένα σημείο στους πολέμους που με ανησυχεί είναι η ώρα που έχουν ανοιχθεί όλοι τόσο πολύ που δυσκολεύονται να κάνουν ένα βήμα πίσω και το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουν να κάνουν και οι δύο πλευρές ένα βήμα πίσω και πρέπει να πω εδώ ότι η αμερικανική πολιτική δεν βοηθάει» ετόνισε η κ. Μπακογιάννη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Συνέχισε δε υπογραμμίζοντας: «Ο λόγος των Αμερικανών είναι ακραία υπερβολικός αυτή την στιγμή και δεν νομίζω ότι έχει το αποτέλεσμα που εμείς οι Ευρωπαίοι προσδοκούμε».

Ακόμη όμως και με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάς υφίστανται δυσβάστακτες οικονομικές επιπτώσεις. Η κρίσις μεταξύ Ρωσσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να «εκτινάξει» τις τιμές του φυσικού αερίου που αγοράζονται από την Ευρώπη και που φθάνουν και στην χώρα μας. Επί πλέον η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός σιτηρών και ειδικά σιταριού στις χώρες της Ε.Ε. με πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της τιμής του στις ευρωπαϊκές αγορές. Το γεγονός αυτό επηρεάζει, την διαθεσιμότητα και τις τιμές του και για την Ελλάδα όπου ήδη διαφαίνεται ισχυρή ανοδική τάσις.

Στην συγκυρία αυτή, ο Γάλλος Πρόεδρος έχει αποδυθεί σε ένα μαραθώνιο μεσολαβητικών προσπαθειών κινούμενος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ από αμερικανικής πλευρά ενθαρρύνεται η ενίσχυσις της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία. Η κατάστασις αυτή προδικάζει μια μετάπτωση της κρίσεως, σε μόνιμη ψυχροπολεμική κατάσταση. Συνέπεια θα είναι η συνεχής επιδείνωσις των εμπορικών και οικονομικών μεγεθών καθώς οι συναλλαγές της Ευρώπης τόσο με την Ρωσσία, όσο και με την Ουκρανία θα γίνονται όλο και πιο προβληματικές. Τούτο δεν φαίνεται όμως να επηρεάζει την στάση της Ουάσιγκτων, που ούτως ή άλλως επιδιώκει την πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσσικό φυσικό αέριο, αλλά και την υποβάθμιση κάθε άλλης εμπορικής σχέσεως που υπάρχει στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο «ακραία υπερβολικός» λόγος των Αμερικανών, τον οποίο επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, απευθύνεται και προς την Γερμανία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Καγκελλάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε στην Ουάσιγκτων ότι «ενεργούμε συντονισμένα και ενωμένοι όταν πρόκειται να απαντήσουμε στις τρέχουσες κρίσεις». Ευθυγραμμίζεται δηλαδή με την αμερικανική στάση, ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες η Γερμανία αντιμετώπιζε επικρίσεις ότι η στάσις της είναι πολύ «υποχωρητική» έναντι της Ρωσσίας.