Ζητεί από τις χώρες του Νότου  την λήψη άμεσων μέτρων

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ  για την Ελλάδα αλλά και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες του Νότου κτυπά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , τονίζοντας ότι μόλις επανέλθει  σταθερά  η ανάπτυξις, θα χρειαστεί να μειώσουν τα χρέη τους. Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του για την Ευρωζώνη  στο πλαίσιο του άρθρου  IV, οι υπερχρεωμένες χώρες πρέπει να συστήσουν άμεσα και να υλοποιήσουν μέτρα για την μείωση του χρέους τους, που είδαν να αυξάνεται κατά την διάρκεια της πανδημίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει από τώρα να ανακοινώσουν αξιόπιστα σχέδια στην βάση των οποίων θα επιτευχθεί η μείωσις του χρέους.

Συμφώνως  προς το ΔΝΤ, οι οικονομικές πολιτικές στην ζώνη του ευρώ έχουν υποστηρίξει δυναμικώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών και προστατεύουν τους εταιρικούς ισολογισμούς.  Ως μεγαλύτερη πρόκληση για όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης το ΔΝΤ αναφέρει την επαναφορά των οικονομιών στην προ της πανδημίας κατάσταση. Σε πρώτη φάση την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στηρίξεως  κατά των συνεπειών του κοωονοϊού και στην συνέχεια την δημοσιονομική προσαρμογή με την μείωση ελλειμμάτων και χρέους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Ταμείο σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης αναμένεται να παίξει η ευελιξία στην προσαρμογή στις νέες συνθήκες.  Για αυτόν τον λόγο τονίζει ότι σε μονιμότερη βάση οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρηθούν στην κατεύθυνση του να εδραιώνουν την συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς όμως να επηρεάζεται αρνητικά η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Επίσης προτείνεται η δημιουργία ενός ταμείου για την κλιματική αλλαγή. Κοιτάζοντας το μέλλον, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδος, οι αυξημένες τιμές ενέργειας και η αναζωπύρωσις των κρουσμάτων Covid-19 -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την παραλλαγή Όμικρον- είναι πιθανό να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα αντίθετους ανέμους στην ανάπτυξη. Αντιθέτως η ταχύτερη από την αναμενόμενη προσαρμογή στην Covid-19 θα ενίσχυε την δραστηριότητα, ενώ η ουσιαστική απελευθέρωσις των μεγάλων αποταμιεύσεων των νοικοκυριών θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση και η αποτελεσματική εφαρμογή των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές αναπτύξεως.

Ωστόσο, όπως εκτιμά το ΔΝΤ, αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να εξαλειφθούν κατά την διάρκεια του 2022 και η ισχυρή ανάκαμψις αναμένεται να συνεχιστεί λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας, της εξομαλύνσεως  του ποσοστού αποταμιεύσεως των νοικοκυριών και της ωθήσεως που παρέχει το Ταμείο Ανακάμψεως. Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν νέο καθοδικό κίνδυνο για την ανάπτυξη και ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό, αν και ο ακριβής αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα γεγονότα και οι σχετικές πολιτικές απαντήσεις τις επόμενες εβδομάδες.