Σταμπολής στον Ρ/Σ Σκάι: «Κρατάμε 5-6 Λιγνιτικούς για Λόγους Ασφάλειας του Συστήματος» – Η Επίδραση της Ουκρανικής Κρίσης στις Τιμές (Audio)

Σταμπολής στον Ρ/Σ Σκάι: «Κρατάμε 5-6 Λιγνιτικούς για Λόγους Ασφάλειας του Συστήματος» – Η Επίδραση της Ουκρανικής Κρίσης στις Τιμές (Audio)
energia.gr
Σαβ, 12 Φεβρουαρίου 2022 - 14:51

Για την ουκρανική κρίση και τις επιπτώσεις της στην αύξηση των ενεργειακών τιμών σε Ελλάδα και Ευρώπη μίλησε την περασμένη Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ. Ο κ. Κωστής Σταμπολής τόνισε ότι το μείγμα πρέπει να παραμείνει ως έχει για

να μην εκτοξευτούν περισσότερο οι τιμές. «Αν λέγαμε ότι θα είχαμε μόνο φυσικό αέριο και ΑΠΕ, τότε θα είχαμε πολύ υψηλότερες τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο διακοπής της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Πρέπει να κρατάμε σε λειτουργία 5-6 λιγνιτικούς σταθμούς για να έχουμε σταθερό base load   

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σταμπολής, αν δούμε το μείγμα της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα την εβδομάδα μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου 2022, βάσει της ανάλυσης του ΙΕΝΕ (βλ. εδώ), έχουμε ένα 40% κάλυψη από φυσικό αέριο, ένα 10% από λιγνίτες, ένα 30% από ΑΠΕ και το υπόλοιπο από υδροηλεκτρικά και εισαγωγές ηλεκτρισμού (Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία), οι οποίες προέρχονται από λιγνίτες. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το μείγμα πρέπει να παραμείνει ως έχει για να μην εκτοξευτούν περισσότερο οι τιμές. «Αν λέγαμε ότι θα είχαμε μόνο φυσικό αέριο και ΑΠΕ, τότε θα είχαμε πολύ υψηλότερες τιμές», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ. 

 

Ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 

 

Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης είναι η άμεση διαχείριση, δηλαδή να εξασφαλίσει όσο μπορεί περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο σε περίπτωση διακοπής. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι πιθανό: «δεν βλέπω ότι οι Ρώσοι θα ήθελαν να αυτοκτονήσουν ενεργειακά και οικονομικά σταματώντας τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, διότι θα χάσουν μία αγορά». Από την άλλη, δεν θα κάνουν πίσω στο πολιτικό-αμυντικό επίπεδο, με συνέπεια να διατηρηθεί μία ένταση. Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου. Αυτό μπορεί να γίνει στην ακραία περίπτωση που θα πάρουν κυρώσεις που θα την βγάλουν εκτός του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και, άρα, δεν θα μπορούν να την πληρώσουν. «Αυτή είναι η ακραία περίπτωση, την οποία απευχόμεθα, και δεν βλέπουμε, με τα έως τώρα δεδομένα, να οδηγούμεθα εκεί», επισήμανε ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ. 

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι, αν η Ελλάδα είχε σε λειτουργία τις παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες, δεν θα είχε πάνω από 15 με 20% χαμηλότερες τιμές, διότι το κέντρο βάρους των τιμών καθορίζεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας. 

Από την άλλη, αυτό ίσως αντισταθμιζόταν από τα πρόστιμα των εκπομπών αερίων ρύπων λόγω της πολιτικής της ΕΕ για την απανθρακοποίηση. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε – και το κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση γιατί την υποχρεώνει ο Διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας για λόγους ασφαλείας– είναι να κρατήσει σε λειτουργία τους 5-6 πιο καινούργιους και με την καλύτερη απόδοση λιγνιτικούς σταθμούς έτσι ώστε να έχουμε σταθερή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας βάσης (base load)», σημείωσε ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Πού σφάλλει η ΕΕ 

Η Ευρώπη σφάλλει με δύο τρόπους όσον αφορά το ζήτημα της ενέργειας, όπως σημείωσε ο κ. Σταμπολής. Πρώτον, προχωρά πολύ πιο γρήγορα από ό, τι φαίνεται ότι αντέχει το σύστημα στην απολιγνιτοποίηση, ανεβάζοντας πάρα πολύ τιμές των ρύπων, από 15-20 ευρώ/τόνο, πριν από 2 χρόνια, σε 90 ευρώ/τόνο σήμερα. Αυτό έχει σπρώξει μαζικά τους ηλεκτροπαραγωγούς στο φυσικό αέριο, ανεβάζοντας συνεπώς τη ζήτηση και τις τιμές του. Δεύτερον, μέχρι πρότινος είχαν δαιμονοποιήσει, στην ΕΕ, εκτός από τον άνθρακα και το πετρέλαιο, και το φυσικό αέριο. «Τότε, το μόνο που μένει είναι οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας. Όμως, η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να κάνει αυτή τη στροφή 100%», υπογράμμισε, εκτιμώντας πως αυτό θα χρειαστεί κάποιες δεκαετίες. 

Η Ελλάδα έχει διαφοροποιήσει τις πηγές της πολύ περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταμπολής αναφέρθηκε στην ανησυχία που υπάρχει για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι ένας σταθερός και αρκετά συνεπής προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Καλύπτει γύρω στο 40% της προμήθειας φ. αερίου της Ευρώπης, ήτοι πάνω από 180 δισεκ. κυβ. μέτρα (bcm) ετησίως, από τα συνολικά 500 bcm ετησίως. 

Ωστόσο, η Ευρώπη έχει διαφοροποιήσει εδώ και αρκετά χρόνια τις πηγές της: καλύπτει με LNG το 20% των αναγκών της – μάλιστα, για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι πολύ περισσότερο, 40% και κάποια στιγμή έφτασε και το 50%. Επίσης, η Ελλάδα εισάγει αέριο και από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του ΤΑΝΑΡ-ΤΑΡ. Άρα, η χώρα μας έχει διαφοροποιήσει πολύ περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες της πηγές φ. αερίου. Συνεπώς, υπάρχει για την Ελλάδα υπάρχει μικρότερος λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φ. αερίου σε περίπτωση διακοπής της ροής συγκριτικά με άλλα κράτη στην Ευρώπη.

Ουκρανικό: Καλλιεργείται η εντύπωση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει εισβολή - Όσο κρατά αυτή η ατμόσφαιρα, οι τιμές δεν θα υποχωρούν

Σχετικά με την επίδρασή του Ουκρανικού στην άνοδο των τιμών φυσικού αερίου, πρόεδρος και εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που δίνουν την εντύπωση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει εισβολή στην Ουκρανία. «Καλλιεργείται μία τέτοια εικόνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες πολύ συστηματικά, π.χ. το Bloomberg, την προηγούμενη Παρασκευή, ανακοίνωσε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Απέσυρε την ανακοίνωση μερικές ώρες αργότερα, γιατί δεν υπήρχε κάτι τέτοιο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της κρίσης, εκτίμησε ότι οι Ρώσοι θέλουν να διατηρήσουν την ένταση μέχρι να πάρουν αυτό που ζητάνε, δηλαδή μία δέσμευση από τη Δύση ότι η Ουκρανία δεν θα προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ. «Αυτό αποτελεί μία βασική αμυντική γραμμή της Μόσχας, την οποία κρατά και για την Γεωργία. Από την άλλη, η Δύση, δλδ. οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δεν θέλουν να δείξουν ότι υποχωρούν. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημα», τόνισε, εκτιμώντας ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την ένταση κρατώντας τα στρατεύματά της στα σύνορα έως ότου να λειώσει ο πάγος και να αρχίσουν να συζητούν εποικοδομητικά οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπολή, όσο κρατά αυτή η ατμόσφαιρα, οι τιμές δεν θα υποχωρήσουν πάρα πολύ. Ήδη η τιμή του αερίου είναι στα 75 ευρώ/MWh, ήτοι 4πλάσια σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, και αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά μέχρι τον Απρίλιο θα διατηρηθούν αυτές οι τιμές. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα, με το που θα έλθει το καλοκαίρι, θα υποχωρήσουν, καθώς θα πρέπει να αναπληρωθούν τα αποθέματα στις υπόγειες δεξαμενές, που, σε όλη την Ευρώπη, έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν ένα 5 με 8% της συνολικής ζήτησης», επισήμανε.