Μητσοτάκης: «Ελπίζουμε σε Σημαντική Αποκλιμάκωση στις Τιμές της Ενέργειας Από την Άνοιξη»

Μητσοτάκης: «Ελπίζουμε σε Σημαντική Αποκλιμάκωση στις Τιμές της Ενέργειας Από την Άνοιξη»
energia.gr
Σαβ, 12 Φεβρουαρίου 2022 - 15:50

Σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας ήδη από την άνοιξη αναμένει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά. Στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αποφάσισε να προχωρήσει στη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου

αντί για τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του έτους, την 1η Ιουλίου, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει πέσει πάλι, ως τότε, το κόστος της ενέργειας. Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα. «Τα όποια μέτρα μπορούμε να συζητήσουμε μπορούν να είναι αυτή τη στιγμή μόνο στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση στήριξε με μία σημαντική επιδότηση, τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, διεύρυνε το επίδομα θέρμανσης. 

«Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής: οι επιδοτήσεις που δώσαμε δεν ακυρώνουν πλήρως τις αυξήσεις, αποτελούν όμως μία σημαντική ανακούφιση. Εάν δεν υπήρχαν αυτές οι επιδοτήσεις οι αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Και θα εξακολουθούμε να παρέχουμε αυτή τη στήριξη για όσο καιρό διαρκεί αυτή η αναταραχή στην αγορά ενέργειας, που ελπίζουμε ότι θα είναι προσωρινή. 

Είδατε ότι ο Υπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα για τον Φεβρουάριο. Θα με ρωτήσει κανείς γιατί πηγαίνουμε μήνα-μήνα; Γιατί πρέπει κάθε μήνα -είναι τεχνικό το ζήτημα- να βλέπουμε ποιες είναι οι οριακές τιμές του συστήματος αυτό το μήνα, έτσι ώστε η επιδότησή μας να είναι στοχευμένη. Και τον Μάρτιο θα υπάρχει στήριξη και τον Απρίλιο θα υπάρχει στήριξη και ελπίζουμε πια ότι από την άνοιξη θα υπάρχει μία σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έσκυψε πάνω στο πρόβλημα, στηρίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ ταυτόχρονα στήριξε και τα νοικοκυριά εκεί που πονάνε περισσότερο.

«Και πονάνε περισσότερο στους λογαριασμούς του ρεύματος, στο φυσικό αέριο και φυσικά και στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς -όπως γνωρίζετε- το επίδομα θέρμανσης έχει όχι απλά επεκταθεί -το έχετε αναδείξει πολλές φορές στην εκπομπή σας- δίνεται πια και με ένα πολύ πιο δίκαιο τρόπο. Θέλουμε τα μέτρα μας να είναι στοχευμένα, να πιάνουν τόπο και πρωτίστως να στηρίζουν τους πιο αδύναμους», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.