Πέντε προγράμματα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ που επιδοτούν ή και παρέχουν κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για δράσεις οι οποίες δεν επιχορηγούν απευθείας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών, αλλά δίνουν την ευκαιρία στους καταναλωτές να πετυχαίνουν σε μακροχρόνια βάση

 

τη μείωση των δαπανών για την κατανάλωση ενέργειας. «ΤΑ ΝΕΑ» συγκέντρωσαν και παρουσιάζουν τα βασικά σημεία τους. Ειδικότερα:

Αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ θα επιχορηγήσει κατά 30% έως 50% τις δαπάνες περίπου 200.000 νοικοκυριών προκειμένου να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές, ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά, με σύγχρονες πιο ενεργειακά αποδοτικές. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εύκολα και γρήγορα με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους και θα ενημερώνονται για τις αγορές και την επιδότηση που δικαιούνται. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί τον Απρίλιο και υπολογίζεται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές. Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση έως και 5.000 KWh τον χρόνο αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%. Από την εξοικονόμηση αυτή εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.

«Εξοικονομώ 2021»

Ανοιχτό μέχρι τις 15 Μαρτίου θα είναι και το «Εξοικονομώ 2021». Το πρόγραμμα ύψους 630 εκατ. ευρώ επιδοτεί μέχρι και 75% τις δαπάνες νοικοκυριών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Ηδη έχουν υποβάλει αιτήσεις πάνω από 80.000 νοικοκυριά.

«Εξοικονομώ για επιχειρήσεις»

Θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 450 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 950 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες. Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ξεχωριστό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας στον τουριστικό κλάδο. Η δράση θα προβλέπει και την επιδότηση για την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων συσκευών.

«Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Τρέχει ήδη το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», το οποίο και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Αφορά αποκλειστικά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο, συνδεδεμένα σε αντίστοιχη παροχή οικιακής χρήσης και με μέγιστη διάρκεια σύμβασης 20 ετών. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν είτε πάνω σε κτίρια, όπως στο δώμα ή τη στέγη του κτιρίου (συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου) είτε στο έδαφος. Ως μέγιστη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση ορίζονται για την ηπειρωτική χώρα, τα διασυνδεδεμένα με το σύστημα νησιά και την Κρήτη τα 6 kWp και για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά τα 3 kWp. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που είτε είναι ιδιοκτήτες του χώρου εγκατάστασης του σταθμού παραγωγής είτε διαθέτουν τη νόμιμη χρήση του. Σε περίπτωση που το φωτοβολταϊκό σύστημα πρόκειται να εγκατασταθεί σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή και περισσοτέρων συστημάτων, με την προϋπόθεση της έγγραφης συναίνεσης του συνόλου των ιδιοκτητών. Στο πλαίσιο παροχής οικονομικών κινήτρων για τους πολίτες, το ποσό αμοιβής για την παραγόμενη ηλεκτροπαραγωγή θα είναι 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή 0,087 ευρώ ανά Κιλοβατώρα, ενώ τα έσοδα από τη διάθεση της ενέργειας στο δίκτυο θα είναι αφορολόγητα.

Ενεργειακός συμψηφισμός - net metering

Για τη μείωση του κόστους ενέργειας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μακροπρόθεσμα το υπουργείο προωθεί την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό. Για τον σκοπό αυτόν το επόμενο διάστημα ο ΔΕΔΔΗΕ θα υλοποιήσει μελέτη για να βρεθεί και να δεσμευτεί χώρος στο δίκτυο διανομής. Ο χώρος θα επιμεριστεί σε τέσσερις κατηγορίες: Ανεξάρτητους παραγωγούς, μεταποίηση και βιομηχανία, νοικοκυριά και αγρότες.

*(Από ΤΑ ΝΕΑ)