Γεραπετρίτης στην ΕΡΑ: Η Κυβέρνηση Μεριμνά για την Ενεργειακή Κάλυψη της Χώρας

Γεραπετρίτης στην ΕΡΑ: Η Κυβέρνηση Μεριμνά για την Ενεργειακή Κάλυψη της Χώρας
energia.gr
Τρι, 15 Φεβρουαρίου 2022 - 12:35

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε όλα τα σενάρια για τη σοβούσα κρίση στην Ουκρανία. Ειδικότερα για το ενεργειακό ζήτημα, υπογράμμισε τις κυβερνητικές ενέργειες «να υπάρχει ενεργειακή κάλυψη, να μην υπάρξει έλλειμμα τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες». Στο μέτωπο της οικονομίας

αφενός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους ευάλωτους για όσο διαρκεί η κρίση, αφετέρου όμως «δεν πρέπει και δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Σχετικα με τα αιτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, τον κατηγόρησε πως «είτε αρνείται την πραγματικότητα είτε δεν γνωρίζει την πραγματικότητα». Όμως, πρόσθεσε, «η άρνηση της πραγματικότητας είναι μεγάλος κίνδυνος, η άγνοια της πραγματικότητας είναι απλή ανικανότητα». Στην πρόταση δε, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τηλεμαχία, ο υπουργός Επικρατείας έδειξε τη Βουλή ως χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ξεκινώντας από το ουκρανικό, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε εν πρώτοις ότι «πρέπει να εργαζόμαστε πάνω σε όλα τα σενάρια, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή. Υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα σε ό,τι αφορά το διπλωματικό πεδίο από πολλές πλευρές. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο να έχουμε μια δευτερογενή θέση για ό,τι προκύψει, είτε πρόκειται για μια συνέχιση της κατάστασης αυτής είτε για μια επέμβαση μεγάλης έκτασης ή μια σημειακή επέμβαση εκ μέρους της Ρωσίας. Η απειλή πολέμου σε ό,τι αφορά τις συνέπειες για τρίτα κράτη είναι ήδη πολύ σημαντική και αναδεικνύει την αξία της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης γενικά». Με δυο λόγια, εξέφρασε μεν την ελπίδα του να αποδώσει η διπλωματία αλλά, από την άλλη, «είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε πάνω σε όλα τα σενάρια».

Σε ότι αφορά την ασφάλεια των ομογενών, επεσήμανε ότι «ήδη το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει τις σχετικές οδηγίες, συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα, να αναχωρήσουν άμεσα. Έχει ζητηθεί να δηλωθούν τα στοιχεία επικοινωνίας στην ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο, έχει ενισχυθεί το προσωπικό στο γενικό προξενείο της Μαριούπολης και έχουν εκπονηθεί όλα τα σχέδια για να μην υπάρχει κίνδυνος για τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί». Για το περιστατικό της δολοφονίας των δυο ομογενών και του τραυματισμού άλλων δύο, σημείωσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών έχει ζητήσει να έχει επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του. Είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες δεν θα βρεθούν σε υψηλό κίνδυνο, έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες», διαβεβαίωσε εξάλλου.

Αν ενταθεί η ενεργειακή κρίση εξήγησε ότι υπάρχουν δύο επίπεδα αντίδρασης: «Στο ευρωπαϊκό επίπεδο όλοι είμαστε συντεταγμένοι πίσω από την ευρωπαϊκή πολιτική και την πολιτική των συμμάχων μας» είπε και αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, υπό την προεδρία του Σαρλ Μισέλ με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και άλλων ευρωπαίων ηγετών. Υπάρχει ένα σχέδιο, εξήγησε, το οποίο «αυτή τη στιγμή καταρτίζεται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα της ενεργειακής ενίσχυσης της Ευρώπης». Στο εθνικό επίπεδο, με όλους τους συναρμόδιους φορείς, το Υπουργείο, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, «φροντίζουμε έτσι ώστε πρώτον, να υπάρχει ενεργειακή κάλυψη, να μην υπάρξει έλλειμμα τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες και δεύτερον, να έχουμε μια ανεκτή τιμή στα αποθέματά μας. Η Ελλάδα θα δεχθεί τις συνέπειες μιας κλιμάκωσης της κατάστασης», ανέφερε, και παρότι δεν είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι με τους αγωγούς που διέρχονται μέσα από την Ουκρανία, «είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια αντανακλαστική συνέπεια. Φροντίζουμε να έχουμε ένα δευτερογενές πλάνο ακόμη και με διμερείς συμφωνίες με τρίτα κράτη ώστε να μην υπάρξει απομείωση των ενεργειακών μας αποθεμάτων».

Αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας, είπε: «βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο οικονομικό φαινόμενο που τα τελευταία 40 χρόνια δεν το έχουμε συναντήσει. Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο 7,5%, ένας τεράστιος πληθωρισμός, και σε εμάς υπάρχει δυστυχώς πολύ υψηλός πληθωρισμός, αυτή τη στιγμή περίπου στο 5,5%». Τούτων δοθέντων, επιχειρηματολόγησε, είναι «ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο θα πρέπει όλοι να διαχειριστούμε συντονισμένα αλλά δεν εξαρτάται μόνο από την εθνική πολιτική. Στο πεδίο της ενέργειας καταλαβαίνω τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται μπροστά σε μια πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας», επεσήμανε ο Γ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Είναι τρομακτικό το πόσο αυξάνεται το κόστος ενέργειας, το βασικό κόστος στο φυσικό αέριο έχει πενταπλασιασθεί το τελευταίο διάστημα. Έχει καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθεί μέρος της αύξησης με τις ενισχύσεις από την ελληνική Πολιτεία, περίπου 2 δισ. έχουν δοθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο».