Η Γεωπολιτική Αναταραχή λόγω Ουκρανίας Kλονίζει Eνεργειακές Aγορές και Χρηματιστήρια

Η Γεωπολιτική Αναταραχή λόγω Ουκρανίας Kλονίζει Eνεργειακές Aγορές και Χρηματιστήρια
energia.gr
Τρι, 15 Φεβρουαρίου 2022 - 13:22

H γεωπολιτική καταιγίδα του ουκρανικού κλυδωνίζει τις διεθνείς αγορές, απειλώντας με sell off τις μετοχές, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις των ομολόγων και τα κόστη δανεισμού σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και απογειώνοντας τις τιμές των εμπορευμάτων την ώρα που ο παγκόσμιος πληθωρισμός ακολουθεί ήδη πορεία ιλίγγου. 

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για ανάφλεξη στην Ουκρανία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ενεργειακή κρίση θα κλιμακωθεί. Ξένοι οίκοι όπως η Goldman Sachs και η  Capital Economics, εκτιμούν ότι μόνο η διακοπή τροφοδοσίας μέσω Ουκρανίας θα έφτανε ώστε οι τιμές του φυσικού αερίου στο διεθνές hub της Ολλανδίας (TTF) να ξεπεράσουν το υψηλό των 180 ευρώ/MWh που είχε καταγραφεί στις 21 Δεκεμβρίου και οδήγησε τις χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρισμού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσωρινά πάνω από τα 300 ευρώ/MWh, αγγίζοντας ακόμη και τα 400 ευρώ/MWh. Αυτή τη στιγμή οι χονδρεμπορικές τιμές στην Ελλάδα κυμαίνονται λίγο πάνω από τα 200 ευρώ/MWh, οι δε τιμές spot του φυσικού αερίου στο TTF υποχώρησαν κάτω από τα 80 ευρώ/MWh.

Ο φόβος της πολεμικής εμπλοκής σάρωσε χθες τα χρηματιστήρια, μετά το σήμα συναγερμού που έστειλε την Κυριακή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, δηλώνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να εκδηλωθεί «από μέρα σε μέρα». Το πρώτο θύμα ήταν οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, που υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων, παρά τις -αδύναμες- στηρίξεις που έδωσε πρόσκαιρα η παρέμβαση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που προέτρεψε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δοθεί χρόνος στη διπλωματία. Λίγο πριν από το κλείσιμο ο δείκτης Euro Stoxx 600 κατέγραφε απώλειες 1,9%, ο Stoxx 50 έκανε βουτιά 2,3%, ενώ ο γερμανικός DAX έχανε 2,2% και στην περιφέρεια ο Ibex στη Μαδρίτη υποχωρούσε κατά 2,8%.

Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε σε νέο ρεκόρ επταετίας χθες το πρωί, με το Brent να φθάνει στα 96,16 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει ωστόσο στη συνέχεια στα 93,84 δολ. μετά την παρέμβαση Λαβρόφ. Αντίστοιχη ήταν και η πορεία του Αμερικανικού WTI το οποίο έφθασε στο υψηλό επίπεδο των $ 95.50 για να υποχωρήσει αργότερα στα $ 93 το βαρέλι.