Συμφωνία για την Προμήθεια Ιρανικού Αερίου Υπέγραψε η Ελβετική EGL

Ανώτερα στελέχη της Ελβετικής ενεργειακής εταιρείας EGL Group και της Εθνικής Εταιρείας Εξαγωγών Αερίου του Ιράν (NIGEC) υπέγραψαν χθες στην Τεχεράνη μία μακροχρόνια συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στην EGL να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη από τις αρχές του επόμενου έτους.
Energia.gr
Τρι, 18 Μαρτίου 2008 - 08:47

Ανώτερα στελέχη της Ελβετικής ενεργειακής εταιρείας EGL Group και της Εθνικής Εταιρείας Εξαγωγών Αερίου του Ιράν (NIGEC) υπέγραψαν χθες στην Τεχεράνη μία μακροχρόνια συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στην EGL να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη από τις αρχές του επόμενου έτους.

Του τελικού συμβολαίου μεταξύ της EGL και της NIGEC προηγήθηκε προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών που είχε ήδη ανακοινωθεί από την EGL τον προηγούμενο Νοέμβριο ως μέρος του ευρύτερου προγράμματος της για επέκταση στον τομέα του φυσικού αερίου. Όλες οι λεπτομέρειες της προκαταρκτικής αυτής συμφωνίας έχουν ενσωματωθεί στην τελική συμφωνία, η οποία υπεγράφη χθες στην Τεχεράνη παρουσία αξιωματούχων του Ελβετικού ομοσπονδιακού υπουργείου εξωτερικών.

Η διάρκεια του συμβολαίου μεταξύ των δύο εταιρειών που θα εξασφαλίσει στην EGL την προμήθεια φυσικού αερίου είναι 25 χρόνια. Οι ποσότητες φυσικού αερίου που καθορίζονται από το συμβόλαιο θα επιτρέψουν στην EGL να καλύψει το 50% της ποσότητας που θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού Trans Adriadic (TAP), ο οποίος θα κατασκευαστεί από κοινού με την Νορβηγική StatoilHydro ASA. Το συμβόλαιο θα εξασφαλίσει επίσης την μακροχρόνια παροχή αερίου σε Ιταλία και Ελβετία, βοηθώντας έτσι στην διεύρυνση των πηγών προμήθειας αερίου στην Ευρώπη.

Η πρώτη μεταφορά φυσικού αερίου από την ιρανική NIGEC στην EGL έχει προγραμματιστεί για το 2009. Μεγαλύτερες ποσότητες αερίου αναμένεται να παραδοθούν μετά το 2012 όταν δηλαδή αρχίσει να λειτουργεί ο αγωγός TAP όποτε η μεταφορά αερίου από την NIGEC θα φτάσει τα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ολοκληρώνοντας έτσι την δεύτερη φάση της συμφωνίας.

Η EGL στην δεύτερη φάση της συμφωνίας θα χρησιμοποιεί περισσότερη από την μισή ποσότητα αερίου που θα παραδίδεται από την NIGEC έτσι ώστε να τροφοδοτούνται οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της στην Ιταλία που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Η προμήθεια ιρανικού αερίου θα επιτρέψει επίσης στην EGL να αναπτύξει το πελατολόγιο της στην Ιταλία όπως επίσης και στην εγχώρια αγορά αερίου της Ελβετίας η οποία έχει ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης.

Ο Joachim Conrad, εκτελεστικός διευθυντής της EGL,επικεφαλής του τομέα φυσικού αερίου της εταιρείας δήλωσε ότι η συμφωνία με την ιρανική NIGEC αποτελεί ένα ορόσημο στις δραστηριότητες της EGL.

Ο κ. Conrad ανέφερε επίσης ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μία τέταρτη οδός στην μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δηλώνοντας ότι αυτός ο διάδρομος θα ενισχύσει την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών στην Ευρώπη, τα κράτη της οποίας χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αερίου. Σύμφωνα με τον κ. Conrad, η EGL, με την υπογραφή της παρούσας συμφωνίας έκανε μια σπουδαία συνεισφορά αναφορικά με τον παραπάνω στόχο.