Παρά τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης η κυβέρνηση παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για τις επιπτώσεις που θα είχε για τη χώρα μας μία πολεμική ανάφλεξh στην Ουκρανία. Με δεδομένο ότι η Ελλάς καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την Ρωσία, το σενάριο να κλείσει η Μόσχα την στρόφιγγα προς την Ευρώπη και κατ’ επέκταση

προς την Αθήνα προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Κατά  την διάρκεια εκτάκτου συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (14/2)  στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς παρουσίασαν όλα τα σενάρια των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η χώρα μας στην περίπτωση πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας. 

Η  Ελλάς για να αντιμετωπίσει ακραίες επιπτώσεις θα πρέπει η Μόσχα να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου του αγωγού TurkStream μέσω του οποίου το αέριο της Gazprom φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί μέσα από την πύλη του Σιδηροκάστρου εισέρχεται στο δικό μας δίκτυο μεταφοράς.  Ωστόσο ,η  απώλεια του ρωσσικού αερίου, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών  μπορεί να καλυφθεί τόσο από τον τερματικό LNG στην Ρεβυθούσα όσο και από τον αγωγό TAP που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.  Μέσω αυτών των δύο «πηγών» η κυβέρνηση εάν χρειαστεί θα επιχειρήσει να μετριάσει την ζημιά. Αυτή  τη στιγμή, έχει προγραμματιστεί η άφιξη συνολικά 6 πλοίων με LNG για τον Φεβρουάριο.

Επι πλέον, η Επιτροπή Διαχειρίσεως Κρίσεων, έχει προχωρήσει  σε έναν έκτακτο σχεδιασμό  περιορισμού της καταναλώσεως φυσικού αερίου στην χώρα αν κριθεί απαραίτητο. Επίσης έχει ζητηθεί από εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής  όπως οι ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες τους που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο. Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μονάδες της ΗΡΩΝ ισχύος 120 MW.

Πέραν αυτών ,όμως  μία ενδεχόμενη σύρραξις θα εκτινάξει στα ύψη και σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές του φυσικού αερίου, δοκιμάζοντας τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και προκαλώντας  ντόμινο αρνητικών αποτελεσμάτων σε όλο το φάσμα της.  Η Ουκρανική κρίσις βουλιάζει τις αγορές και κλυδωνίζει τα χρηματιστήρια την στιγμή που η διεθνής οικονομία αντιμετωπίζει μετά την πανδημία και τον υψηλό πληθωρισμό. Είναι ενδεικτικό ότι παρά τις οριακές μειώσεις των τιμών αερίου και πετρελαίου που σημειώθηκαν εχθές, μόλις έγινε γνωστή η αναδίπλωση των ρωσικών στρατευμάτων, αυτές κινούντο σήμερα το πρωί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με το Brent στα $94.52 το βαρέλι και το TTF στα €67.19/MWh. Εχθές οι τιμές για το αλουμίνιο, το νικέλιο και το σιτάρι σημείωσαν άνοδο με τη σειρά τους λόγω των φόβων για κλιμάκωση της κρίσης.

Το πετρέλαιο «έσπασε» νέο ρεκόρ επταετίας με το Βrent να οδεύει στα 100 δολλάρια. Δραματικές απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια με όλους να φοβούνται ένα επιταχυνόμενο sell-off, που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο καταρρεύσεων στα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων και στις αγορές ομολόγων – με αλυσιδωτές καταστρεπτικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση στις 961,85 μονάδες με οριακή άνοδο +1.17% μετά από πτώση -2.10% την Δευτέρα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν αποτελεί έκπληξη η σύστασις της JP Morgan να αποσύρει, προσωρινά τουλάχιστον, τις long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα.