Δένδιας: «Δεν Θα Έχει Νικητή Μια Σύγκρουση στην Ουκρανία» - Λαβρόφ: «Διαπιστώθηκε η Ασφάλεια των Προμηθειών Ρωσικού Αερίου προς την Ελλάδα»

Δένδιας: «Δεν Θα Έχει Νικητή Μια Σύγκρουση στην Ουκρανία» - Λαβρόφ: «Διαπιστώθηκε η Ασφάλεια των Προμηθειών Ρωσικού Αερίου προς την Ελλάδα»
energia.gr
Παρ, 18 Φεβρουαρίου 2022 - 15:34

Ο εφοδιασμός της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία διασφαλίζει το 40% των αναγκών της και σε αυτό συμβάλλει η νέα συμφωνία μέχρι το 2026, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στη Μόσχα, τονίζοντας ότι «διαπιστώθηκε η ασφάλεια αυτών των προμηθειών»

Γενικότερα, η ουκρανική κρίση και η ανατολική Μεσόγειος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Δένδια - Λαβρόφ στη ρωσική πρωτεύουσα, με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να τονίζει: «Ακούμε με προσοχή τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλειά της και λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες των υπολοίπων».

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, πρεσβεύουμε διάλογο με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στηρίζουμε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και τήρησης των συμφωνιών του Μίνσκ, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την ελληνική ομογένεια. 

«Μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή, θα είμαστε όλοι χαμένοι» διεμήνυσε. 

Είναι χαρακτηριστικό, από την άλλη πλευρά, ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «καπρίτσιο» την επιθυμία της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Βρεθήκαμε με τη Ρωσία  στην ίδια πλευρά εναντίον του ναζισμού», υπενθύμισε ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Στη συνέχεια της συνάντησης Κ. Μητσοτάκη- Βλ. Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Επικαλούμενος τις διεθνείς συνθήκες σεβασμού της ευρωπαϊκής ασφάλειας και εδαφικής κυριαρχίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα τις σέβεται και τις υπηρετεί.

Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκει η Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τις καλές σχέσεις μας με τη Ρωσία επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «πάντα η Ελλάδα ήταν υπέρ του ειλικρινούς διαλόγου».