Στην πρόσφατη σημαντική δραστηριότητα που ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε συνοπτικά στη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Αφρικανικής Ένωσης, στην άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια. Επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε ο κ. Μητσοτάκης με αντιπροσωπεία της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων,  τον Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και την Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. Kamala Harris.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν, όπως ανέφερε  ο κ. Οικονόμου, όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και συμφώνησαν ότι βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ, ενώ εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε, παράλληλα, την Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. για τις εξελίξεις και τα ενεργειακά projects που προωθεί η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε  την απόλυτη συστράτευσή μας  με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας, τόνισε παράλληλα την ανάγκη να κρατήσουμε  ανοιχτούς τους διαύλους της επικοινωνίας και της διπλωματίας  με τη Ρωσία και επισήμανε  ότι  πιθανή κλιμάκωση της κρίσης δεν θα οδηγήσει σε νικητές, παρά μόνο σε ηττημένους.

Ακόμα, ο κ. Οικονόμου, μίλησε για τα επιτεύγματα της χώρας στην οικονομία. Όπως είπε, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, η Ελλάδα αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στις επενδύσεις, από τελευταία στην Ευρωζώνη που βρισκόταν τον Ιούνιο του 2019.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται ήδη σημαντική αύξηση των νέων επιχειρήσεων. Το 2021 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στη χώρα μας σχεδόν 110.000 νέες επιχειρήσεις παρουσιάζοντας αύξηση 35,3% σε σχέση με το 2020. Στο τέταρτο  τρίμηνο του 2021 υπήρξε αύξηση 56% σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς.

Τέλος η μείωση της ανεργίας, ένας ακόμη δείκτης που επιβεβαιώνει τη διαπίστωση αυτή. από 17,2% το Καλοκαίρι του 2019 έχει πέσει στο 12,8% το Δεκέμβριο του 2021.

Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν έμπρακτα το κοινωνικό και φιλεργατικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής, το μεταρρυθμιστικό και οικονομικό πλεονέκτημα που παράγουμε το μετατρέπουμε σε κοινωνικό κεκτημένο. Τα δεδομένα που παρουσίασα αναδεικνύουν μια καλά σχεδιασμένη πολιτική, μια καλά σχεδιασμένη μεταρρυθμιστική στρατηγική, που παράγει όφελος για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες, παράγει όφελος για ολόκληρη τη χώρα. 

Τα αποτελέσματα αυτά δικαιώνουν τις πολιτικές μας. Δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές για τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Δικαιώνουν τις πολιτικές για τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους και της οικονομίας, τη στήριξη των εργαζόμενων στη διάρκεια της πανδημίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το νέο εργασιακό νόμο, με τις πρόνοιες που προωθούν την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και την οικογενειακή ζωή.

Απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσουμε και να επενδύσουμε ακόμα περισσότερα στη στρατηγική αυτή για τη μείωση της ανεργίας και για την τόνωση της  απασχόλησης.  Αυτός ο δρόμος, άλλωστε, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την κοινωνική ανάταση και για τη μείωση των ανισοτήτων.