Κυβερνητική Ομπρέλα για Προστασία των Καταναλωτών από τις Συνέπειες της Ουκρανικής Κρίσης

Κυβερνητική Ομπρέλα για Προστασία των Καταναλωτών από τις Συνέπειες της Ουκρανικής Κρίσης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 22 Φεβρουαρίου 2022 - 15:36

Τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα έτσι ώστε να μην απειληθεί ο εφοδιασμός της αγοράς ενέργειας με φυσικό αέριο παρέσχε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην τηλεόραση του "Σκάι". Ο κ. Οικονόμου είπε πως έχουν εξεταστεί και σταθμιστεί όλα τα πιθανά σενάρια για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, ανάλογα με τις εξελίξεις, το βάθος  και την ένταση 

που θα έχουν και τόνισε πως η χώρα έχει ήδη προγραμματίσει μια σειρά από ενέργειες, έτσι ώστε ο εφοδιασμός της ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο να μην τεθεί σε κίνδυνο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι υπάρχει πρόνοια ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα, είτε αυτά αφορούν σε προμήθειες LNG, είτε σε αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, όπου χρειαστεί, για παραγωγή ρεύματος,  από φυσικό αέριο, σε πετρέλαιο είτε με πιο σωστή διαχείριση. "Δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα κάποιο πρόβλημα όσον αφορά στον εφοδιασμό της χώρας με το φυσικό αέριο", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως υπάρχουν εργοστάσια τα οποία μπορούν να παράξουν ρεύμα με διαφορετικούς τρόπους, δηλαδή, με αλλαγή ή τροποποίηση του μείγματος καυσίμου. "Μέσα στα πλαίσια αυτά, χωρίς να διαταραχθεί το γενικότερο σχέδιο μας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και προχωρά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να μην αντιμετωπίσουμε μείζονα προβλήματα. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα, ότι η χώρα μας θα είναι από εκείνες που, ενδεχομένως, αν αποφασίσει η Ρωσία να περιορίσει ή να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα", υποστήριξε.  

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις χθεσινοβραδυνές μείζονες εξελίξεις (την αναγνώριση από την Ρωσία, της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ), που χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητικές και ανησυχητικές. "Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, δεδομένου ότι εισάγουμε από τη Ρωσία ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του φυσικού αερίου. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, ούτως ώστε η εφοδιαστική αλυσίδα να συνεχίσει χωρίς διαταραχές", διαβεβαίωσε.  

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου οι αρνητικές εξελίξεις, σε ό,τι αφορά στα γεωπολιτικά, πάντοτε έχουν αντανάκλαση και σε άλλου είδους επίπεδα. "Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, για να μην διαταραχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η δυναμική ανάπτυξης που έχουμε. Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, έτσι και τώρα με σώφρονες και λελογισμένες αποφάσεις προσπαθούμε να μειώσουμε το «αποτύπωμα» της κρίσης στις τσέπες των νοικοκυριών, των καταναλωτών, των επιχειρήσεων. Κρίσεις οι οποίες είναι εισαγόμενες, είναι εξωγενείς, μας δημιουργούν όμως και εδώ προβλήματα. Συνεχίζουμε την προσήλωσή μας σε αυτή την προσπάθεια", τόνισε. 

Παράλληλα, είπε η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να παρέμβει στοχευμένα για να ανακουφίσει ανθρώπους που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από την ανατίμηση της ενέργειας. "Μετρημένα και ζυγισμένα με σώφρονα τρόπο μέσα στα όρια αντοχής του Προϋπολογισμού και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Όταν είμαστε έτοιμοι να τα ανακοινώσουμε, θα τα ανακοινώσουμε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο", είπε χαρακτηριστικά. Η Κυβέρνηση οφείλει, συνέχισε, με σοβαρότητα, με αξιοπιστία να αξιοποιεί κάθε εργαλείο που έχει στα χέρια της και να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες για να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων. 

Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία οξύνει την κρίση στις ενεργειακές αγορές. Αυτή την ώρα το Brent, το διεθνές benchmark, κινείται πάνω από τα 97,60 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αερίου έχει ξεπεράσει τα 80 δολάρια ανά μεγαβατώρα, έχοντας ανατιμηθεί κατά 10% από το χθεσινό κλείσιμο.

Aκόμη, στα 188,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο Tετάρτη, σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η πιο υψηλή τιμή στη διάρκεια του 24ώρου που πέρασε, ανήλθε στα 244,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η πιο χαμηλή στα 115,86 ευρώ, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται στις 322,21 γιγαβατώρες.