Νέους φόβους για εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου  και πετρελαίου δημιουργεί η επιδείνωση της ουκρανικής κρίσεως, με το οικονομικό επιτελείο να ανησυχεί για ακόμα μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις και επιπτώσεις  στο ΑΕΠ της χώρας, αναφέρει στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ. Στις χθεσινές τιμές που έκαναν άλμα, ήρθε να προστεθεί η απειλή-προειδοποίηση μέσω

του twitter του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτού  πρόεδρου  του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι η τιμή του φυσικού αερίου για την Ευρώπη θα φτάσει τα δύο χιλιάδες ευρώ ανά χίλια κυβικά μέτρα ήτοι 200 ευρώ ανά θερμική  μεγαβατώρα λόγω της αναστολής αδειοδοτήσεως του Nord Stream 2. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα η τιμή ανέρχεται κοντά στα 82 ευρώ ανά μεγαβατώρα, oπότε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η τιμή θα υπερδιπλασιαζόταν.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει  ότι για κάθε 10 ευρώ αυξήσεως στο αέριο προκαλείται ζημιά 600  έως 900  εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ κάτι που σημαίνει ότι το ακριβό φυσικό αέριο μπορεί να κοστίσει στην ελληνική αρκετά δις  ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η εκτίναξις της αξίας των εισαγωγών καυσίμων επιβαρύνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, εντείνοντας τις αβεβαιότητες στην οικονομία. Οι Έλληνες ευρίσκονται αντιμέτωποι με  νέο ράλλυ τιμών, καθώς οι τιμές καυσίμων έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα δύο  ευρώ το λίτρο σε κάποιες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδος,  ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου προς τα 100 έως 150 δολλάρια θα πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη  άνοδο.

Χθες , η τιμή του brent διεμορφώθη στα  97,51 δολάρια το βαρέλι .Αν δεν αντιστραφεί  η κατάσταση, όπως είναι εύλογο μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες, οι αυξήσεις θα περάσουν στην αντλία τα επόμενα 24ωρα ανεβάζοντας πλέον την μέση τιμή της αμόλυβδης πάνω από τα 1,9 ευρώ. Ήδη, στα περισσότερα νησιά , πληρώνουν πάνω από 2 ευρώ ένα λίτρο βενζίνης ενώ αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία του πετρελαίου, τα 2 ευρώ θα διαμορφωθούν  στον πανελλαδικό  μέσο όρο. Ήδη ο μέσος όρος για την χώρα θα αναρριχηθεί αυτή την εβδομάδα πάνω από τα 1,9 ευρώ για την απλή αμόλυβδη, ενώ στο πετρέλαιο κινήσεως αναμένεται να σπάσει και το φράγμα του 1,65 ευρώ.

Η πολύ υψηλή τιμή του πετρελαίου, θα επιβαρύνει και το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, την ώρα που οι διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείουν η τιμή του πετρελαίου να προσεγγίσει και τα  140 δολάρια στο ενδεχόμενο δυσμενών σεναρίων. To φυσικό αέριο έκανε άλμα χθες έως και 13 %, ενώ τα  ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου,  που αποτελούν δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωναν  άνοδο 5,9% στα 76,85 ευρώ/Mwh.  Ουδείς, βεβαίως, στο κυβερνητικό επιτελείο αγνοεί ότι μια ενδεχόμενη σύρραξη  στην Ουκρανία, θα οδηγήσει σε δυσθεώρητα ύψη και σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές του φυσικού αερίου ,εξέλιξις η οποία θα θέσει σε νέα δοκιμασία τις  αντοχές της ελληνικής οικονομίας, προκαλώντας ένα  ντόμινο αλυσιδωτών αρνητικών συνεπειών  σε όλο το φάσμα της.

Η Ρωσία κρατά περιορισμένες τις ροές αερίου προς την Ευρώπη από το καλοκαίρι, έχοντας περιορίσει τις πωλήσεις στην spot αγορά και έχοντας αποτύχει να γεμίσει τις αποθήκες στην ΕΕ πριν από τον χειμώνα.

Στην περίπτωση που κάποια στιγμή  στο επόμενο διάστημα οι ρωσσικές εξαγωγές διακοπούν πλήρως ,οι εξελίξεις θα ήταν καταστροφικέ. Ο Ρώσσος Πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν  έδωσε χθες  διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διαταραχθεί η ροή φυσικού αερίου, προειδοποιώντας όμως ότι αυτό θα αλλάξει εάν επιβληθούν κυρώσεις κατά της Μόσχας. Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ζήτησις για LNG από τις ευρωπαϊκές χώρες θα αυξηθεί σε τέτοια ύψη, που δεν θα  μπορεί να καλυφθεί από τα διαθέσιμα spot φορτία.  Με αυτόν τον τρόπο θα προκαλείτο  έκρηξις  στις  τιμές  του LNG και  θα αυξανόταν   σε πολύ υψηλά επίπεδα το κόστος για την κάλυψη των αναγκών των αγορών της Ευρώπης και της Ελλάδος  σε φυσικό αέριο.

Ταυτοχρόνως  η ανακοίνωσις από την Γερμανία  για διακοπή της αδειοδοτικής διαδικασίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλεί ευρύτερη ανησυχία. Σημειώνεται ότι  ο αγωγός έχει κατασκευαστεί αλλά δεν λειτουργεί ακόμη, καθώς θα έπρεπε  να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας και της Ε.Ε. Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stram 2 που ευρίσκεται στο επίκεντρο τη εντάσεως μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα  παρείχε  στην  Ευρώπη επαρκή ποσότητα φυσικού αερίου και θα έδιδε στην Ρωσσία  πιο άμεση πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου. Οι ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού της ΕΕ εν μέσω κλιμακώσεως  των εντάσεων σχετικώς προς  την Ουκρανία οδήγησαν την ΕΕ να αναζητήσει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, η Νιγηρία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Στην κυβέρνηση  εκτιμούν ότι  με τα σημερινά δεδομένα δε θα υπάρξει πρόβλημα στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο  γιατί η  Ελλάς προμηθεύεται μέσω του Turkstream κι εκτιμάται από τους ειδικούς ότι δεν είναι από τους πρώτους αγωγούς που, ακόμα και σε περίπτωση συρράξεως,  θα κλείσει την στρόφιγγα ο Βλαντιμήρ Πούτιν.   Στην χώρα μας  από τις 14 Φεβρουαρίου έχουν τεθεί τα εναλλακτικά σχέδια σε ισχύ, που προβλέπουν να είναι γεμάτη η Ρεβυθούσα, ενώ ταυτοχρόνως υπάρχουν συμφωνίες με την Αλγερία για να μεταφερθεί LNG με πλοία προς τη χώρα μας, ενώ είναι σε ετοιμότητα και δύο μονάδες της ΔΕΗ που μπορούν από φυσικό αέριο που καταναλώνουν να γυρίσουν σε diesel. Σε ετοιμότητα  ευρίσκονται και οι μονάδες λιγνίτου που μπορούν να δώσουν περισσότερη ενέργεια στην τροφοδοσία. Συμφώνως προς εκτιμήσεις τον  Φεβρουάριο, η ημερήσια κατανάλωσις  της Ελλάδος  διαμορφώνεται  στις 250.000 μεγαβατώρες φυσικού αερίου.