Διασφαλισμένος ο Ενεργειακός Εφοδιασμός - Νέες Επιδοτήσεις το Μάρτιο – Χωρίς Διαταραχή Μέχρι Στιγμής η Ροή Αερίου Από τη Ρωσία

Διασφαλισμένος ο Ενεργειακός Εφοδιασμός - Νέες Επιδοτήσεις το Μάρτιο – Χωρίς Διαταραχή Μέχρι Στιγμής η Ροή Αερίου Από τη Ρωσία
energia.gr
Κυρ, 27 Φεβρουαρίου 2022 - 10:44

Οι επιπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν την βασική ανησυχία του οικονομικού επιτελείου σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς σε επίπεδο επάρκειας εφοδιασμού κρίνεται ότι υπάρχουν εφεδρείες προκειμένου να αντιμετωπιστούν ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ οι επιδοτήσεις των καταναλωτών θα συνεχιστούν το Μάρτιο για έβδομο μήνα, και αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Φεβρουαρίου καθώς τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε ελαφρά υποχώρηση των τιμών του ρεύματος στο Χρηματιστήριο ενέργειας

Η επιδότηση για τις παροχές κύριας κατοικίας, (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ήταν το Φεβρουάριο 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης ανά μήνα και 110 ευρώ ανά MWh για μηνιαία κατανάλωση από 151 - 300 kWh.

Η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε την Πέμπτη άλμα 34% στις τιμές του ηλεκτρισμού στο ελληνικό Χρηματιστήριο, στα 235,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην προημερήσια αγορά, επίπεδα πάντως που δεν είναι πρωτοφανή, ενώ την Παρασκευή η τιμή υποχώρησε στα 220,9 ευρώ.

Αντίστοιχα στο ολλανδικό Χρηματιστήριο οι τιμές του φυσικού αερίου μετά το άλμα της Πέμπτης έως και στα 144 ευρώ ανά μεγαβατώρα, υποχώρησαν την Παρασκευή στο επίπεδο των 100-105 ευρώ.

Ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού τα δεδομένα έχουν ως εξής:

-Μέχρι στιγμής η τροφοδοσία από τη Ρωσία, μέσω του δικτύου που διέρχεται από Τουρκία και Βουλγαρία, συνεχίζεται χωρίς διαταραχή.

-Το ίδιο ισχύει και με τον αγωγό ΤΑΡ, που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή αγορά. Η ελληνική πλευρά έχει θέσει αίτημα επαύξησης των ποσοτήτων για την εγχώρια αγορά όσο διαρκεί η κρίση το οποίο - όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων την Παρασκευή υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα - αντιμετωπίζεται θετικά.

-Έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής τέσσερις εκφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, από τις εταιρείες από τις εταιρίες Μυτιληναίος, Elpedison και ΔΕΠΑ. Περισσότερα φορτία αναζητώνται στη διεθνή αγορά, προκειμένου να υπάρχουν διαρκώς επαρκή αποθέματα για να καλύψουν τη ζήτηση από ηλεκτροπαραγωγούς, βιομηχανία και οικιακούς καταναλωτές/μικρές επιχειρήσεις. Πρόσβαση στη Ρεβυθούσα για εφοδιασμό με φυσικό αέριο ζήτησε και η Βουλγαρία.

-Σε περίπτωση στενότητας εφοδιασμού με φυσικό αέριο, έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτήν τη δυνατότητα, με καύση πετρελαίου ντήζελ. Πρόκειται για τις μονάδες ΔΕΗ Κομοτηνής, Λαύριο 4, Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και Θίσβης της Elpedison και 3 μονάδες της Ήρων συνολικής ισχύος (με τη χρήση του εναλλακτικού καυσίμου) 1794 μεγαβάτ. Στην ίδια περίπτωση θα επιστρατευθούν και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες επί του παρόντος έχουν περιορισμένη συμμετοχή στην κάλυψη του φορτίου (5-10 % το Φεβρουάριο). Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Σε ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώνονται και τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο Προληπτικής Δράσης για την κατοχύρωση της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο που ισχύει περιλαμβάνει 59 διαφορετικά σενάρια πιθανών διαταραχών στον εφοδιασμό της χώρας και τα μέτρα αντιμετώπισής τους.

S&P Global Platts: «Δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί οι λεπτομέρειες της απόφασης– Ασαφές αν θα επηρεάσουν τις ροές πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία»

Λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις δεν έχουν αποκαλυφθεί, επομένως παραμένει ασαφές εάν αυτές οι νέες κινήσεις θα επηρεάσουν συγκεκριμένα τις ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο διεθνής οίκος S&P Global Platts αμέσως μετά την ανακοίνωση της αποβολής ρωσικών τραπεζών από το SWIFT.

«Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, φαίνεται ότι στοχεύει στενά και επομένως δεν θα πρέπει να επηρεάσει άμεσα τις εξαγωγές ρωσικών εμπορευμάτων», δήλωσε ο Rick Joswick, επικεφαλής του τομέα παγκόσμιων πετρελαϊκών αναλύσεων της S&P Global Platts Analytics. «Ωστόσο, πιθανότατα θα κάνει πολλούς αγοραστές πιο διστακτικούς να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό θα τείνει να μειώσει ακόμη περισσότερο την τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου μέχρι να εκκαθαριστεί τελικά εκτός των παραδοσιακών αγορών του στην Ευρώπη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα Ουράλια είχαν ήδη εκπτώσεις ρεκόρ στις ποιότητες της Βόρειας Θάλασσας τις προηγούμενες ημέρες.

«Μια άλλη επίδραση είναι ότι οι τακτικοί αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, κυρίως στην Ευρώπη, θα αναζητήσουν μη ρωσικές εναλλακτικές λύσεις. Αυτό θα τείνει να στηρίξει την τιμή του αργού Brent και την ευρύτερη αγορά».

Ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το SWIFT «θα άυξήσει περαιτέρω τις ήδη μεγάλες εκπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι εξαγωγείς πετρελαίου καθώς οι τράπεζες πετρελαίου και οι έμποροι αποχωρούν», δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος του Rapidan Energy Group. «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ελπίζουν να διατηρήσουν τη ροή του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά θα μειώσουν τα έσοδα της Μόσχας», είπε.

Βαρύ το πλήγμα για τη Ρωσία η αποσύνδεση από το SWIFT – «Οι ηγέτες της Δύσης θα ζητήσουν από τους λαούς να κρυώσουν ή να δούν τις τιμές του ψωμιού στα ύψη»

«Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα πονέσει τη Ρωσία», αναφέρει στο iefimerida γνωστός τραπεζίτης. Στην ερώτηση αν η Δύση δεν φοβάται τις συνέπειες που θα έχουν και οι δικές της οικονομίες από μια τέτοια εξέλιξη έδωσε την εξής απάντηση: «Είναι θέμα Δημοκρατίας. Οταν κάποιος κουρελιάζει το διεθνές δίκαιο πρέπει να λάβει ηχηρή απάντηση. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν έστειλαν στρατό να πολεμήσει, οι ηγέτες τους όμως θα ζητήσουν από τους λαούς να υποστούν άλλου τύπου θυσίες: να κρυώσουν ή να δούν τις τιμές του ψωμιού στα ύψη δεδομένου ότι η Ρωσία ελέγχει περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών».

Υπενθυμίζεται ότι  η Ρωσία δεν είχε αποκλειστεί από το SWIFT το 2014 όταν προσάρτησε την Κριμαία, λόγω των πιθανών επιπτώσεων στη ροή φυσικού αερίου της Gazprom προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η αποβολή ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) προβλέπεται στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν το βράδυ του Σαββάτου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών και με την οποία καταδικάζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, εξέφρασαν την αποφασιστικότητα για επιβολή επιπλέον μέτρων «που θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των επόμενων ημερών. Ειδικότερα, τα μέτρα είναι τα εξής:

-Διασφάλιση ότι οι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως.

-Επιβολή περιοριστικών μέτρων που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

- Δράση ενάντια στους ανθρώπους και τις οντότητες που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης.

Γ.Γ. Κυβερνητικού Έργου: «Αυτή τη στιγμή είμαστε εξασφαλισμένοι και για το φυσικό αέριο και για το ρεύμα - Λειτουργούν μηχανισμοί έκτακτης κρίσης»

Μιλώντας, εξάλλου, στο MEGA , o  γ.γ. συντονισμού του κυβερνητικού έργου, κ. Θανάσης Κοντογεώργης, ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε εξασφαλισμένοι, και για το φυσικό αέριο και για το ρεύμα, και λειτουργούν μηχανισμοί έκτακτης κρίσης ανάλογα και με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη, «ο πρωθυπουργός κινείται για να αντιμετωπίσει το βραχυπρόθεσμο αλλά και το μακροπρόθεσμο. Είπε ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπο να ενισχύσουμε τους πολίτες ώστε να ανταποκριθούν στις αυξήσεις στην ενέργεια, αυτό θα πρέπει να γίνει ώστε να μη διαταραχτεί το δημοσιονομικό περιβάλλον, και να δημιουργηθεί ταμείο που θα μπορεί να αντισταθμίζει και να απορροφά τις όποιες ενεργειακές ανατιμήσεις. Θα πρέπει η ΕΕ να έχει κοινή διαπραγματευτική θέση σε σχέση με το φυσικό αέριο».

Όπως υπενθύμισε ο γ.γ. συντονισμού του κυβερνητικού έργου, «από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση ανέπτυξε ένα πλαίσιο ενεργειών, έχει ήδη διαθέσει πάνω από 2 δις ευρώ, αλλά η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρατείνει και επιτείνει το πρόβλημα. Για αυτό η κυβέρνηση κοιτάζει πώς θα ενισχύσει το εισόδημα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και όσους είναι πιο ευάλωτοι».