Ακόμα και κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες μπορεί να μειωθεί ο ρυθμός αναπτύξεως της χώρας, στην περίπτωση που υλοποιηθεί το δυσμενές «πολεμικό σενάριο», που απορρέει από την διατήρηση των τιμών στην ενέργεια σε δυσθεώρητα ύψη  και τον καλπασμό του πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, αν διαρκέσουν οι υψηλές τιμές περισσότερο από το δεύτερο μισό του έτους 

και  κλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις λόγω της ξέφρενης κούρσας των τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, θα υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες σε κρίσιμους δείκτες της οικονομίας που θα οδηγήσουν σε ριζική αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Κάθε 10% αυξήσεως της τιμής της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός) αφαιρεί 0,4% από την κατανάλωση των νοικοκυριών και 0,2% από το ΑΕΠ της ευρωζώνης, συμφώνως προς εκτιμήσεις της UBS. 

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόβλεψη για  μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 4,5% ,που  θα αναθεωρηθεί αναλόγως προς το εύρος των κλυδωνισμών στην οικονομία. Το ίδιο ισχύει και για την  πρόβλεψη για  πληθωρισμό της τάξεως του 0,9%, που έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και τείνει να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. O υψηλός πληθωρισμός, όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει σε ακόμα υψηλότερα  επίπεδα ακόμα και το τρίτο τρίμηνο του έτους με ό,τι αυτό σημαίνει για τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Όσο μεγαλύτερη είναι η διατήρηση του, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ζημιά  για το  ΑΕΠ της χώρας. Όπως προβλέπει άλλωστε  χθεσινή ανάλυση της Alpha Bank η  ολόπλευρη ρωσική επιχείρηση εισβολής στην επικράτεια της Ουκρανίας δύναται να μετατρέψει την κρίση φυσικού αερίου σε μια μονιμότερη πληθωριστική πίεση στις πρώτες ύλες και τα βασικά αγαθά, επαναφέροντας τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού  πάνω από την Ευρώπη.

Oι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου -η Ρωσία μαζί με τις ΗΠΑ και την Σαουδική Αραβία είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου παγκοσμίως - αναμένεται να καταγράψουν, βραχυπρόθεσμα, μεγάλη άνοδο. Η εξέλιξη  αυτή θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως , η πλειονότητα των οποίων,  παρουσιάζει υψηλό ποσοστό εξαρτήσεως  από τις εισαγωγές φυσικού αερίου . Επιπλέον, θα προκαλούνταν περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους, αφενός συμπιέζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και αφετέρου αυξάνοντας το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις.  

Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη από το υψηλό πληθωρισμό το 2022, φαίνεται ότι δίνει επιχειρήματα στην ΕΚΤ να εδραιώσει την θέση της ότι η εξαιρετικά ευνοϊκή νομισματική πολιτική δεν είναι δυνατό να αναστραφεί άμεσα καθώς αυτό θα εγκυμονούσε κινδύνους για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.  H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  συνεδριάζει στις 10 Μαρτίου και εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερή στην στρατηγική της. Το καμπανάκι  για  τους ισχυρούς κινδύνους που μπορεί να ανατρέψουν τους στόχους έχει χτυπήσει και για αυτό το οικονομικό επιτελείο  επανασχεδιάζει τις κινήσεις του υπό τη σκιά των αλυσιδωτών δημοσιονομικών  επιπτώσεων που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. H εξίσωση είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταραχθεί επ ουδενί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 1,4% του ΑΕΠ και η επιστροφή σε δημοσιονομική πειθαρχία.

Η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια ευρωπαϊκή λύση   μέσω ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού στο θέμα των τιμών στην ενάργεια . Ταυτοχρόνως επιδιώκεται να εξαιρεθούν οι δαπάνες που αφορούν τις ενεργειακές επιδοτήσεις, από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίσις. Εάν  τους επόμενους μήνες παγιωθούν  σε πολύ υψηλό επίπεδο οι τιμές στο φυσικό αέριο , τότε  οι καταναλωτές  αλλά και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα δυσθεώρητο κόστος το οποίο δεν θα μπορούν να το καλύψουν. Kατά την διάρκεια της συνεδριάσεως  της ομάδος διαχειρίσεως  κρίσεων o  υπουργός  Ενέργειας Κώστας  Σκρέκας  τόνισε ότι σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται λόγω του γεγονότος ότι ανατροφοδοτείται η κρίσις  που έχει εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας σε δυσθεώρητα ύψη. Ο υπουργός διαμήνυσε ότι η στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί,  αναφέροντας ότι η Ελλάς έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες την λήψη εκτάκτων μέτρων στηρίξεως των κρατών μελών απέναντι στην κρίση. Χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση που υπεβλήθη από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη περιλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων του συμβουλίου. Το σχέδιο επιδοτήσεων, που συμπεριλήφθηκε στη 13η Έκθεση Αξιολoγήσεως της οικονομίας, μπορεί να προβλέπει 1 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μεταβάσεως. αλλά το κόστος θα ανέβει, με κάλυψη και από τον κρατικό προϋπολογισμό.