Υψηλό το επίπεδο της παραγωγής σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του κόστους

Χρονιά-ορόσημο χαρακτήρισε το 2021 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, G. Burns, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Ο κ. Βurns εστίασε στο υψηλό επίπεδο παραγωγής σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του κόστους βάσει των εκτιμήσεων της εταιρείας σε όλα τα ορυχεία που διαθέτει, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Και τόνισε πως η εταιρεία δίνει μεγάλη βαρύτητα στο επιχειρηματικό της πλάνο στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και μετά την έκδοση της τεχνικής μελέτης αναμένεται να προωθήσει εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης των επόμενων επενδύσεών της.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βurns έχει τονίσει πως όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα καταστεί σημαντικός παραγωγός χρυσού.

Εντός των προβλέψεων η παραγωγή χρυσού

Η παραγωγή χρυσού της Eldorado Gold συνολικά το 2021 έφτασε τις 475.850 ουγκιές και η πρόβλεψη για το 2022 είναι μεταξύ 460.000-490.000 ουγκιών. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 940,9 εκατ. δολ. το 2021, εμφανίζοντας μείωση κατά 8% από τα συνολικά έσοδα 1,026,7 δισ. δολάρια το 2020 και σύμφωνα με την εταιρεία οφείλεται κυρίως στους χαμηλότερους όγκους πωλήσεων.

Το μεταλλείο της Ολυμπιάδας παρήγαγε 55.577 ουγκιές χρυσού το 2021, εμφανίζοντας μείωση 5% από το 2020, γεγονός που αντικατοπτρίζει τους χαμηλότερους όγκους επεξεργασίας ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων ρυθμών εξόρυξης. Ωστόσο, η παραγωγή χρυσού το 4ο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2020 ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας μεταλλεύματος υψηλότερης ποιότητας, παρά τους χαμηλότερους όγκους επεξεργασίας. Η παραγωγή μολύβδου, αργύρου και ψευδαργύρου ήταν επίσης υψηλότερη το 4ο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Μετασχηματισμός ορυχείων Κασσάνδρας

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία προχωρά μέσω των προσπαθειών μετασχηματισμού στα ορυχεία της Κασσάνδρας, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας. Το λειτουργικό κόστος ανά ουγκιά μειώθηκε, επίσης σημαντική ήταν η μείωση του λειτουργικού κόστους ως αποτέλεσμα της υψηλότερης αναλογίας εσόδων από ασήμι και βασικά μέταλλα το τρίμηνο, σε συνδυασμό με υψηλότερη παραγωγή χρυσού λόγω της υψηλότερης μέσης ποιότητας χρυσού.

Οι 4 πυλώνες απανθρακοποίησης

H εταιρεία δημοσίευσε την πρώτη έκθεσή της για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα Μεταλλεία της καθώς και τον στόχο μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά 30% έως το 2030. Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, η Eldorado προχωράει στη σταδιακή μετάβαση χρήσης ενέργειας με μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα, γνωστή ως απανθρακοποίηση, μέσα από τέσσερις βασικούς πυλώνες: μέτρηση και παρακολούθηση της χρήσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αποτελεσματική λειτουργία και συνεχής βελτίωση της απόδοσης, καινοτόμες τεχνολογίες, διαδικασίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγή πράσινης ενέργειας, καθώς και η στρατηγική προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")