Τσέχοι Eυρωβουλευτές Zητούν Aναβίωση του Άνθρακα και Πυρηνικής Ενέργειας Λόγω Ρωσικής Εισβολής

Τσέχοι Eυρωβουλευτές Zητούν Aναβίωση του Άνθρακα και Πυρηνικής Ενέργειας Λόγω Ρωσικής Εισβολής
energia.gr
Τρι, 8 Μαρτίου 2022 - 09:49

Η ΕΕ πρέπει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του πολέμου στην Πράσινη Συμφωνία και στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα, δήλωσαν τρεις Τσέχοι ευρωβουλευτές από το κεντρώο κόμμα Renew Europe. Οι Τσέχοι φιλελεύθεροι ευρωβουλευτές από το κόμμα ANO – Ondrej Knotek, Ondrej Kovarík και Martin Hlavacek – προειδοποίησαν ότι η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων έρχεται σε αντίθεση

με τα σχέδια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας.

«Τα σχέδια για την επίτευξη των κλιματικών στόχων βασίζονται τώρα στη μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια στο αέριο χαμηλών εκπομπών», ανέφεραν σε κοινό δελτίο τύπου, προσθέτοντας ότι τέτοια σχέδια θα πρέπει να αποσυρθούν λόγω της τρέχουσας κατάστασης.

Σύμφωνα με αυτούς, η έκκληση για αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία υποστηρίχθηκε επίσης από ευρωβουλευτές από την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Δανία, τη Λετονία, τη Σουηδία και τη Σλοβακία.

«Η νέα γεωπολιτική κατάσταση απαιτεί η Ευρώπη να γίνει ενεργειακά αυτάρκης. Εκτός από την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες καθαρές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, και να επικεντρωθούμε στην ενεργειακή απόδοση», δήλωσε ο Τσέχος ευρωβουλευτής Martin Hlavacek (ANO, Renew).

Το κόμμα ANO του πρώην πρωθυπουργού Andrej Babis – το κορυφαίο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της Τσεχίας – ζητά επίσης την αναβολή της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα στην Τσεχική Δημοκρατία έως το 2038, αντί για το προγραμματισμένο 2033.

Σύμφωνα με τον Vaclav Bartuska, επίτροπο ενεργειακής ασφάλειας της τσεχικής κυβέρνησης, μπορεί να είναι απαραίτητη μια αναβίωση του άνθρακα.

«Θα είναι δύσκολο, θα είναι περίπλοκο, θα σημαίνει μια μεγάλη τροποποίηση της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ», δήλωσε ο Bartuska στην Τσεχική τηλεόραση.

«Θα αποκαταστήσουμε τον άνθρακα, θα κάψουμε άνθρακα, μαζούτ. Αλλά μπορούμε να το κάνουμε. Είναι μια μεγάλη νίκη για τα πυρηνικά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σχολίασε σχετικά με το πιθανό τέλος των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

eutactiv.gr