Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε την Παρασκευή την απελευθέρωση δύο εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα «στρατηγικά της αποθέματα» σε συντονισμένη δράση με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού. Το ποσό αντιπροσωπεύει 2.6 ημέρες από τα αποθεματικά της Ισπανίας, εξήγησε η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ιζαμπέλ Ροντρίγκεζ, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

 

Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο (5 Μαρτίου) μετά τη δημοσίευσή του στην Ισπανική Κρατική Εφημερίδα (BOE).

Το Σάββατο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συζήτησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη.

Και οι δύο συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού των ενεργειών σε επίπεδο ΕΕ για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης στους πιο ευάλωτους, με μέτρα που στοχεύουν σε πιθανή μείωση του ενεργειακού λογαριασμού για τους φτωχούς.

Σε μια έκτακτη συνάντηση στις Βερσαλλίες αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ θα προτείνουν μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία και την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών.

Η Ισπανία προτρέπει τους εταίρους της στην ΕΕ να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα εδώ και μήνες.

Η απελευθέρωση ισπανικών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου ήταν ένα από τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Ισπανία για να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη.

Σε συνεδρίαση την περασμένη Τρίτη, η IEA συμφώνησε να απελευθερώσει 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των μελών της σε όλο τον κόσμο για να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ισπανία, πρόσθεσε η Ροντρίγκεζ, ήθελε να στείλει «ένα ισχυρό και συντονισμένο μήνυμα» στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, σχετικά με τη δέσμευσή της να προστατεύσει τη σταθερότητα και να αποτρέψει την υπερβολική αστάθεια.

Η ισπανική κυβέρνηση θέλει να «προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία στις αγορές», πρόσθεσε.

euractiv.gr