Η Ρωσία Απειλεί με Διακοπή της Ροής Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη Αν η Δύση Προχωρήσει σε Εμπάργκο στο Ρωσικό Πετρέλαιο

Η Ρωσία Απειλεί με Διακοπή της Ροής Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη Αν η Δύση Προχωρήσει σε Εμπάργκο στο Ρωσικό Πετρέλαιο
energia.gr
Τρι, 8 Μαρτίου 2022 - 15:54

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μπορεί να κλείσει τον κύριο αγωγό προμήθειας φυσικού αερίου προς τη Γερμανία εάν η Δύση προχωρήσει στην απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι «ο αποκλεισμός του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», προκαλώντας υπερδιπλασιασμό των τιμών, οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τα 300 δολάρια το βαρέλι.

Η δήλωση έρχεται στον απόηχο της είδησης ότι οι ΗΠΑ διερευνούν πιθανή απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, από κοινού με συμμάχους τους, ως μέσο τιμωρίας της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Γερμανία και η Ολλανδία απέρριψαν το σχέδιο τη Δευτέρα.

Η ΕΕ λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία και δεν έχει εύκολες εναλλακτικές εάν διακοπεί ο εφοδιασμός.

Σε μια ομιλία στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο κ. Νόβακ είπε ότι θα είναι «αδύνατο να βρεθεί γρήγορα αντικαταστάτης για το ρωσικό πετρέλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά». «Θα χρειαστούν χρόνια και θα είναι ακόμα πολύ πιο ακριβό για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Τελικά, θα πληγωθούν περισσότερο από αυτό το αποτέλεσμα», είπε. Επισημαίνοντας την απόφαση της Γερμανίας τον περασμένο μήνα να παγώσει την πιστοποίηση του Nord Stream 2, ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τις δύο χώρες, πρόσθεσε ότι ένα εμπάργκο πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα.

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε ανάλογη απόφαση και να επιβάλουμε εμπάργκο στην ροή φυσικού αερίου μέσω του [υπάρχοντος] αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1», είπε. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, και οποιαδήποτε κίνηση για την επιβολή κυρώσεων στην ενεργειακή της βιομηχανία θα έβλαπτε σοβαρά την οικονομία της. Οι χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, όπως η Γερμανία, θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από το φυσικό αέριο στρεφόμενες στον άνθρακα, είπε, αλλά αυτό θα ήταν αντίθετο με τις φιλοδοξίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και, επιπλέον, δεν θα ήταν μια μακροπρόθεσμη λύση.

Οι αγορές ενέργειας ήταν εξαιρετικά ασταθείς την περασμένη εβδομάδα, καθώς υπάρχουν πραγματικοί φόβοι ότι οι προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσαν να περικοπούν ή να διακοπούν. Ωστόσο, η Ευρώπη παρέμεινε σιωπηλή στην ρωσική απειλή για διακοπή των ροών, που θα στερήσουν τη Βόρεια Ευρώπη από ένα μεγάλο κομμάτι των προμηθειών φυσικού αερίου της.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό: Πρώτον, η Ρωσία απειλεί με διακοπή στις εξαγωγές φυσικού αερίου, εάν η Δύση προχωρήσει στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Όμως, παρά την πίεση από τις ΗΠΑ, μια τέτοια απαγόρευση είναι απίθανη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη αποθαρρύνει την ιδέα - επομένως η αντιαπειλή της Ρωσίας έχει σχετικά μικρό βάρος.

Επίσης, η Ρωσία εξακολουθεί να αντλεί τεράστια κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθημερινά, βοηθώντας στη χρηματοδότηση του πολέμου της. Η Μόσχα έχει τα πάντα να κερδίσει από την εκμετάλλευση των νεύρων των εμπόρων για να ωθήσει τις τιμές της ενέργειας. αλλά πολλά να χάσει εάν επρόκειτο να πραγματοποιήσει την απειλή της.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τη Δύση να υιοθετήσει απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό θα εκτινάξει τις τιμές στα ύψη. Οι φόβοι των επενδυτών για εμπάργκο οδήγησαν το αργό πετρέλαιο Brent στα 139 δολάρια το βαρέλι κάποια στιγμή τη Δευτέρα - το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν 14 χρόνια.

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να είναι πρόθυμες να προχωρήσουν σε εμπάργκο χωρίς τους συμμάχους τους, αν και παίρνουν μόνο περίπου το 3% του πετρελαίου τους από τη Ρωσία.

Ωστόσο, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε την ιδέα μιας ευρύτερης απαγόρευσης, λέγοντας ότι η Ευρώπη είχε «εξαιρέσει σκόπιμα» τη ρωσική ενέργεια από τις κυρώσεις, επειδή ο εφοδιασμός της δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί «με άλλο τρόπο» αυτή τη στιγμή.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν, ωστόσο, δεσμευτεί να απομακρυνθούν από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες με την πάροδο του χρόνου, ενώ ορισμένες δυτικές εταιρείες μποϊκοτάρουν τις ρωσικές αποστολές ή δεσμεύτηκαν να πουλήσουν τα μερίδιά τους σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες.

Ο κ. Νόβακ είπε ότι οι ρωσικές εταιρείες αισθάνονται ήδη την πίεση των κινήσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης να μειώσουν την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, παρά την εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων για παράδοση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Μας ανησυχεί η συζήτηση και οι δηλώσεις που βλέπουμε σχετικά με ένα πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετροχημικά, για τη σταδιακή κατάργησή τους», είπε.