Ανέφικτο, χαρακτηρίζει η Dynagas LNG Partners, τoν υπολογισμό, αυτή την περίοδο, του συνολικού αντίκτυπου που θα έχει σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η εισηγμένη στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης εταιρεία, συμφερόντων Γιώργου Προκοπίου, με αφορμή τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021, επισημαίνει αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία:

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους όσους πλήττονται και υποφέρουν ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από τις οικονομικές κυρώσεις, των εμπορικών περιορισμών και άλλων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την εταιρεία».

Η εταιρεία, που έχει έναν στόλο από έξι LNG carriers, είχε έσοδα ύψους 137,746 εκατ. δολαρίων στο τέλος του 2021, βελτιωμένα κατά 600.000 δολάρια σε σχέση με το 2020. Τα καθαρά της κέρδη έφτασαν τα 53,2 εκατ. δολάρια, έναντι 34,05 εκατ. δολαρίων έναν χρόνο πριν. Σε επίπεδο τριμήνου τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 35,67 εκατ. δολάρια, έναντι 34,43 εκατ. δολαρίων το δ' τρίμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη έφτασαν τα 16,9 εκατ. δολάρια από 10,6 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

«Και τα έξι LNG carriers του στόλου μας λειτουργούν με μακροπρόθεσμες ναυλώσεις σε διεθνείς παραγωγούς φυσικού αερίου με μέση υπολειπόμενη διάρκεια σύμβασης 6,9 ετών. Από τις 17 Μαρτίου 2022, το εκτιμώμενο συμβατικό συσσωρευμένο υπόλοιπο εσόδων μας είναι 1,02 δισ. δολάρια» σημειώνει στον σχολιασμό της η εταιρεία και προσθέτει: «Η πιο σύντομη συμβατική ημερομηνία επαναπαράδοσης για οποιοδήποτε από τα έξι πλοία του στόλου, με την επιφύλαξη των όρων της ισχύουσας ναύλωσης, είναι το τρίτο τρίμηνο του 2023 (για το Arctic Aurora), με τη δεύτερη παλαιότερη συμβατική ημερομηνία επαναπαράδοσης (για το Clean Ενέργεια) το πρώτο τρίμηνο του 2026».

Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε 100% ποσοστό αξιοποίησης των καθαρών ημερών λειτουργίας του στόλου της για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ συμπλήρωσε ότι στο μέλλον σκοπεύει να συνεχίσει τη στρατηγική να χρησιμοποιεί την ταμειακή της ρευστότητα για απομόχλευση και για τη δημιουργία αξίας προς τους μετόχους, καθώς και για την ενίσχυση της ικανότητας της Dynagas, να επιδιώκει μελλοντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Τήρηση κυρώσεων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και άλλες δυτικές χώρες και οργανισμοί έχουν ανακοινώσει και επιβάλει πολυάριθμες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η εταιρεία «είναι σε συμμόρφωση με όλες τις ισχύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Από τις κυρώσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν εξαιρεθεί ορισμένες ναυτιλιακές δραστηριότητες για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, και δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις λειτουργίες ή την οικονομική κατάσταση της εταιρείας» σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει: «Η εταιρεία εκτελεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις ναυλώσεις των πλοίων της, σε συμμόρφωση με τους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Οι κυρώσεις αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς και η Dynagas Partners παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")