Από το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου η πλειοψηφία των μετοχών της «Καβάλα Oil», η οποία έχει τα δικαιώματα στη ζώνη εκμετάλλευσης του Πρίνου, ελέγχεται από την «Ενεργειακή Αιγαίου Α.Ε.». Η εταιρεία, με επικεφαλής τον κ. Μαθιό Ρήγα, ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα με στόχο να επενδύσει στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων της περιοχής και στην αναβάθμιση της εκμετάλλευσης του Πρίνου, η παραγωγή του οποίου βρίσκεται σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Από το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου η πλειοψηφία των μετοχών της «Καβάλα Oil», η οποία έχει τα δικαιώματα στη ζώνη εκμετάλλευσης του Πρίνου, ελέγχεται από την «Ενεργειακή Αιγαίου Α.Ε.». Η εταιρεία, με επικεφαλής τον κ. Μαθιό Ρήγα, ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα με στόχο να επενδύσει στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων της περιοχής και στην αναβάθμιση της εκμετάλλευσης του Πρίνου, η παραγωγή του οποίου βρίσκεται σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική, ο πρόεδρος Ενεργειακή Αιγαίου κ. Μαθιός Ρήγας, μιλά για τις προοπτικές που δημιουργεί στην εθνική οικονομία και στην ευρύτερη περιοχή, η αναζωογόνηση της εκμετάλλευσης των πετρελαίων της Θάσου.

Αποφασίσατε να εμπλακείτε στην εκμετάλλευση του Πρίνου και στην ανάπτυξη των γνωστών κοιτασμάτων της περιοχής, όταν προηγούμενες απόπειρες απέτυχαν. Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε;

«Το επιχειρηματικό αυτό εγχείρημα έχει βάση και συνδυάζει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά που τεκμηριώνουν την αισιοδοξία και θεμελιώνουν την προοπτική του. Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση σε μια περιοχή που μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση. Μια πηγή εργασίας και πλούτου για την Καβάλα, με προοπτική για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, αντιπροσωπεύει έναν αξιόπιστο συνεργάτη των ΕΛΠΕ και ένα πρότυπο επένδυσης για όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, η ομάδα της Kavala Oil αποτελείται από έμπειρα στελέχη με μεγάλη εργασιακή εμπειρία που στηρίζουν εγχείρημα και αισθάνονται ενεργά μέλη του. Η επιστημονική και διοικητική ομάδα μας αποτελείται από γνώστες της πετρελαϊκής αγοράς και από επιχειρηματίες με όραμα που έχουν σκοπό να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στην αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Τέλος, εκτός από την τεχνογνωσία, το δίκτυο των συνεργατών και την οικονομική βάση, το εγχείρημα αυτό στηρίζεται σ' ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο καταρτισμένο από ειδικούς επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς.

Όπως αντιλαμβάνεστε το εγχείρημα αυτό δεν έχει απλά επιχειρηματικό χαρακτήρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ για το πετρέλαιο του Αιγαίου στηριζόμενη από ελληνικά κεφάλαια. Αποτελεί επομένως ένα στοίχημα που ξεφεύγει από τα στενά επιχειρηματικά πλαίσια. Είναι μια εθνική προσπάθεια που πρέπει να στηριχθεί από όλους μας.»

Ο προϋπολογισμός του επενδυτικού σας προγράμματος, ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Θεωρείτε την επένδυση αποσβέσιμη από την παραγωγή μικρών σχετικά κοιτασμάτων του πεδίου «Ε» και των υπολειμμάτων του Πρίνου;

«Πρόκειται όπως είπαμε και πριν για μια μακροχρόνια επένδυση. Σύμφωνα με τα πλάνα μας, η επένδυση θα υλοποιηθεί περίπου σε 24 μήνες από την ημέρα που θα ξεκινήσει και όπως αντιλαμβάνεστε είναι ιδιαίτερα σημαντική σε έκταση και ένταση.

Πρόκειται, βάσει του επιχειρησιακού μας πλάνου, να πραγματοποιηθούν συνολικά 14 γεωτρήσεις τόσο στο πεδίο «Ε» όσο και στο κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου.

Η δυνατότητα απόσβεσης μιας τόσο σημαντικής επένδυσης είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα επίπεδα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι όταν το 1999 αποχώρησε η κοινοπραξία NAPC από τον Πρίνο η τιμή του πετρελαίου ήταν 12 δολάρια το βαρέλι και όλοι πίστευαν ότι η νεοσυσταθείσα τότε Καβάλα Oil δεν θα είχε δυνατότητα επιβίωσης.

Σήμερα, 9 χρόνια μετά, με το πετρέλαιο να ξεπερνάει τα 100 δολάρια, δικαιολογούνται επενδύσεις που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα ήταν βιώσιμες. Θέλω ωστόσο να τονίσω ότι η διαρκώς αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου έχει δημιουργήσει συνθήκες τρομακτικής ζήτησης για εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό που συνδέεται με την ανάπτυξη κοιτασμάτων με αποτέλεσμα οι δαπάνες που απαιτούνται για την ανάπτυξη του Πεδίου Ε να έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 100% τα τελευταία 3 χρόνια.»

Από τι πηγές θα χρηματοδοτήσετε τις επενδύσεις;

«Η επένδυση είναι μεγάλη σε έκταση, ένταση και φυσικά έχει ρίσκο. Η χρηματοδότηση θα προκύψει από ελληνικά κεφάλαια, όχι απαραίτητα από τον τομέα της ενέργειας και υποστηρίζεται από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία εξειδικεύονται στον τομέα του Project Finance σε έργα ανάπτυξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Φορέας υλοποίησης της επένδυσης είναι η Ενεργειακή Αιγαίου Α.Ε., η οποία θα προχωρήσει στη διάθεση κεφαλαίων ύψους 100 εκατ. ευρώ για τις συγκεκριμένες επενδύσεις, ενώ ήδη έχει κατατεθεί η σχετική εγγυητική επιστολή 6 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της επένδυσης της Ενεργειακής Αιγαίου και της Kavala Oil, θεωρείται η έγκριση της παράτασης της άδειας εκμετάλλευσης από το ΥΠΑΝ, η οποία έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο και λήγει στα μέσα του 2008.»

Τι ακριβώς περιμένετε από τις ελληνικές αρχές σε επίπεδο αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων, κ.λπ;

«Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε φάση αναμονής περιμένοντας από το υπουργείο Ανάπτυξης την υπογραφή της παράτασης των αδειών εκμετάλλευσης. Εντός του Φεβρουαρίου κατατέθηκαν προς την αρμόδια αρχή του ΥΠΑΝ ορισμένα συμπληρωματικά έγγραφα καθώς και το πρόγραμμα εκμετάλλευσης.

Η υπόθεση της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων του Βόρειου Πρίνου και του Πεδίου «Ε» αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική επένδυση με μεγάλο επιχειρηματικό, τοπικό και εθνικό ενδιαφέρον. Οι πόροι και οι προοπτικές για μακροχρόνια ανάπτυξη υπάρχουν. Η συναίνεση και η συμμετοχή των εργαζομένων είναι δεδομένη, όπως και η θετική στάση της τοπικής κοινωνίας.

Και φυσικά πιστεύουμε ότι θα έχουμε και την αποδοχή και στήριξη της πολιτείας.»

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 26/03/2008)