Ούτε η Σόφια Αποδέχεται τη Ρωσική Απαίτηση για Πληρωμή των Προμηθειών Αερίου σε Ρούβλια – Διπλωματικό Επεισόδιο με τη Μόσχα

Ούτε η Σόφια Αποδέχεται τη Ρωσική Απαίτηση για Πληρωμή των Προμηθειών Αερίου σε Ρούβλια – Διπλωματικό Επεισόδιο με τη Μόσχα
energia.gr
Τετ, 30 Μαρτίου 2022 - 17:09

Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται την απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμές των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς κάτι τέτοιο παραβιάζει τις συμβατικές υποχρεώσεις

Αυτό δήλωσε σήμερα Βούλγαρος κυβερνητικός αξιωματούχος αρμόδιος για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Βουλγαρία, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μόσχας για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

«Η θέση της Βουλγαρίας, η οποία έχει συντονιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ότι δεν θα επιτραπεί μια τέτοια παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων που ξεκάθαρα δηλώνουν ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται σε ευρώ ή σε αμερικανικά δολάρια», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Βουλγαρία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη ρωσική Gazprom.

Η κυβέρνηση της χώρας συνεδρίασε σήμερα με αντικείμενο πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, συμπλήρωσε ο Βούλγαρος αξιωματούχος. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι σήμερα το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι δεν θα απαιτήσει αμέσως πληρωμές για το φυσικό αέριο να πραγματοποιούνται σε ρούβλια.

Ένταση μετά τις δηλώσεις της πρέσβειρας της Ρωσίας στη Σόφια - Ανακλήθηκε ο Βούλγαρος πρέσβης στη Μόσχα

Ωστόσο, διπλωματική κρίση στις σχέσεις Ρωσίας Βουλγαρίας προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις της ρωσίδας πρεσβευτού στη Βουλγαρία, Ελεονόρας Μητροφάνοβα, η οποία, πριν λίγες ημέρες δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24 ότι ο βουλγαρικός λαός δεν υποστήριξε τη ρητορική και τις ενέργειες της βουλγαρικής κυβέρνησης εναντίον της χώρας της.

Σε απάντηση, ο Κιρίλ Πέτκοφ ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία ανακαλεί τον πρεσβευτή της από τη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

Το επεισόδιο συνέβη πριν τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε σχέση με τις εντάσεις που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες με τη ρωσίδα πρεσβευτή στη Βουλγαρία Ελεονόρα Μητροφάνοβα.

«Κρίνω την αντίδραση της πρεσβευτού Μητροφάνοβα ως μη διπλωματική, σκληρή και αγενή. Θα ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας από τη Ρωσία για διαβουλεύσεις. Ολοι οι διπλωμάτες γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό. Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να ανακαλέσει την πρεσβευτή της στη Βουλγαρία», είπε ο βούλγαρος πρωθυπουργός.

«Αν δεν ήταν η ΕΣΣΔ… »

Αν δεν ήταν η ΕΣΣΔ, στη Βουλγαρία θα παρέμενε μόνο η περιοχή της Σόφιας, γιατί τότε γινόταν λόγος για διχοτόμηση της Βουλγαρίας και μόνο η Σοβιετική Ενωση δεν επέτρεψε να διαιρεθεί. Η ΕΣΣΔ όχι μόνο δεν επέτρεψε να διαιρεθεί, αλλά της άφησε το κέρδος της Δοβρουτσάς.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η ρωσίδα πρεσβευτής στη Σόφια Ελεονόρα Μητροφάνοβα, σε συνέντευξή της στο Pogled.info.

Το σχόλιό της έγινε με αφορμή τη συζήτηση για την αποξήλωση του Μνημείου του Σοβιετικού Στρατού στο κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

«Δρόμοι έχουν τα ονόματα ρώσων συνθετών, υπάρχει η οδός Στάλινγκραντ. Ξέρετε, αυτό μιλάει για το επίπεδο της κουλτούρας της κοινωνίας», είπε.

Η Μητροφάνοβα ισχυρίστηκε επίσης ότι επί οκτώ χρόνια η Ρωσική Ομοσπονδία προσπάθησε με κάθε τρόπο να επηρεάσει το καθεστώς του Κιέβου.

Δικαιολόγησε την επίθεση της χώρας της εναντίον της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι η ίδια η Ουκρανία θα είχε επιτεθεί στο DNR, το LNR και τη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα.

«Η αναβίωση του ναζισμού»

«Ωστόσο, οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα και από τις αρχές του 2016 το ΝΑΤΟ και οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία. Εχουμε λάβει μηνύματα ότι ο ουκρανικός στρατός είναι συγκεντρωμένος γύρω από αυτές τις περιοχές (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), σχεδιάζοντας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον αυτών των δύο δημοκρατιών, αλλά και κατά της Κριμαίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία αποκάλυψε «την κλίμακα της συμμετοχής των ναζιστικών ταγμάτων στις ένοπλες δυνάμεις και γενικά την επιρροή τους στην πολιτική και στον άμαχο πληθυσμό, τα είχαμε σαφώς υποτιμήσει».

«Για εμάς, η αναβίωση του ναζισμού που βλέπουμε στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν μπορούμε ποτέ να επιτρέψουμε», είπε η Μητροφάνοβα.