Γιαρέντης: «Στα 322,86 Εκατ. το Σωρευτικό Πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ για το 2021 – Μεγάλη Αισιοδοξία για το Μέλλον Από τις Προβλέψεις για το 2022»

Γιαρέντης: «Στα 322,86 Εκατ. το Σωρευτικό Πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ για το 2021 – Μεγάλη Αισιοδοξία για το Μέλλον Από τις Προβλέψεις για το 2022»
energia.gr
Πεμ, 31 Μαρτίου 2022 - 16:48

Στα 322,86 εκατομμύρια ανέρχεται το σωρευτικό πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για το 2021, το οποίο έχει προκύψει μετά από την σημαντική μείωση του ποσοστού των εσόδων από το χρηματιστήριο των ρύπων που τροφοδοτεί τον ΕΛΑΠΕ, λόγω της ισόποσης χρηματοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτό τόνισε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος και Δνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης

επ’ ευκαιρία της δημοσιοποίησης του δελτίου του ΕΛΑΠΕ για τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2021.

Παράλληλα, ο κ. Γιαρέντης επισήμανε ότι οι προβλέψεις για το 2022, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο δελτίο, δείχνουν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του ΕΛΑΠΕ, κάτι που αποτελεί εγγύηση για την επενδυτική ασφάλεια που χρειάζονται οι ΑΠΕ. 

Εδώ το Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021 

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΑΠΕΕΠ: 

«Δίνουμε σήμερα σε δημοσιότητα το δελτίο ΕΛΑΠΕ για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2021, που εμπεριέχει το σύνολο των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί και που κλείνουν  την χρονιά για τον ΕΛΑΠΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ. 

Εμφανίζεται το σωρευτικό πλεόνασμα που ανέρχεται στα 322,86 εκατομμύρια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλεόνασμα αυτό έχει προκύψει μετά από την σημαντική μείωση του ποσοστού των εσόδων από το χρηματιστήριο των ρύπων που τροφοδοτεί τον ΕΛΑΠΕ, λόγω της ισόποσης χρηματοδότησης του ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ. 

Στο δελτίο έχουν ενσωματωθεί και οι προβλέψεις για το 2022, που δείχνουν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του ΕΛΑΠΕ, κάτι που αποτελεί εγγύηση για την επενδυτική ασφάλεια που χρειάζονται οι ΑΠΕ. 

Ταυτόχρονα τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ δίνουν το δικαίωμα σε σημαντικές ενισχύσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης,  μετα από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας που βιώνουν οι καταναλωτές. 

Στο δελτίο εμφανίζονται για πρώτη φορά και τα ποσά που εκταμιεύονται από τον ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ έτσι όπως έχουν καθορισθεί από τις Υπουργικές αποφάσεις. Το σωρευτικό αποτέλεσμα εξακολουθεί να παραμένει πλεονασματικό , κάτι που επιβεβαιώνει την σταθερή πορεία του Λογαριασμού. Πιο συγκεκριμένα ακόμη και μετα την εκταμίευση των 780 εκατομμυρίων προς το ΤΕΜ μέχρι τέλος Μαΐου, παραμένει ένα ικανό σωρευτικό πλεόνασμα ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων.

Η συνεχιζόμενη θετική πορεία του ΕΛΑΠΕ προέρχεται βασικά από τα σημαντικά έσοδα που προκύπτουν από την συμμετοχή των ΑΠΕ στις αγορές και που σε άλλους ενεργειακούς  παραγωγούς εμφανίζονται σαν κερδοφορία. Η διάθεση των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ , δηλαδή προς στους καταναλωτές, επιβεβαιώνει την συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση του ενεργειακού κόστους.  Πέρα και πάνω από την μείωση της μοναδιαίας τιμής της KWh , οι ΑΠΕ στηρίζουν τον καταναλωτή και μέσω του ΤΕΜ».