Στις ελληνικές εταιρείες ΔΕΠΑ, Mytilineos και Κοπελούζος έφτασαν τα ειδοποιητήρια της Gazprom με τα οποία ζητεί να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprom Bank, έναν στον οποίο θα καταθέτουν τα ποσά σε ευρώ και έναν στον οποίο η ρωσική τράπεζα θα μεταβιβάζει τα ποσά αφού τα έχει μετατρέψει σε ρούβλια. Η ρωσική εταιρεία παρέχει περίοδο προσαρμογής 15 ημερών και υποστηρίζει

ότι οι όροι του συμβολαίου δεν αλλάζουν, καλώντας τους πελάτες της να συμμορφωθούν, ειδάλλως θα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Το μείζον ερώτημα εφ’ όσον τα πράγματα ξεφύγουν είναι για πόσο καιρό μπορει η Ελλάδα και η Ευρώπη ευρύτερα να επιβιώσουν χωρίς φυσικό αέριο, το οποίο καλύπτει σήμερα το 40% - 45% των αναγκών της. Οι ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζονται κανονικά, αλλά οι τιμές επιδίδονται σε νέο ράλι καθώς έχει σημάνει συναγερμός για τις προμήθειες στην αγορά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά την ηλεκτροδότηση της χώρας το καλοκαίρι και κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οπότε η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ήδη ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία η RTE, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τις γαλλικές εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας σήμερα και συγκεκριμένα από τις 7 ως τις 10 το πρωί εν όψει κακοκαιρίας.

Η RTE ανέφερε ότι η κατανάλωση ρεύματος μπορεί να ανέλθει στα 73.000 MW, ενώ η παραγωγή μπορεί να φτάσει τα 65.000 MW.

Για να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο μιας απρόοπτης διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου, η Κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά από μέτρα όπως η αύξηση των εισαγωγών LNG, η μετατροπή μονάδων αερίου ώστε να χρησιμοποιούν καύσιμο φυσικό αέριο (για 5 μονάδες του ελληνικού συστήματος που έχουν αυτή τη δυνατότητα), η αύξηση της χρήσης των λιγνιτικών μονάδων και η αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα που εξετάζονται είναι η εγκατάσταση πλωτής αποθήκης LNG στην Ρεβυθούσα αλλά και η αποθήκευση ποσοτήτων αερίου στις αποθήκες της γειτονικής Ιταλίας.