Αδιατάρακτα συνεχίζονται προς το παρόν οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά καθώς υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για το αν αυτή η «ομαλότητα» θα διατηρηθεί -λόγω των αλλαγών που ζητά η Gazprom στους όρους πληρωμής των συμβολαίων-, οι χώρες της Ε.Ε., της Ελλάδας μη εξαιρουμένης, καταστρώνουν τα πλάνα έκτακτης ανάγκης

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ αναμένεται να παραδώσει σήμερα στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή που το τελευταίο διάστημα κινείται σε χαμηλά επίπεδα (ενδεικτικά σήμερα αντιστοιχεί μόλις στο 5,83% της ηλεκτροπαραγωγής).

Πηγές με καλή γνώση της κατάστασης σημειώνουν ότι λόγω του σχεδιασμού της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαθεσιμότητα και τα αποθέματα του καυσίμου και την ετοιμότητα των μονάδων- το εγχείρημα της άμεσης ενεργοποίησης του λιγνιτικού δυναμικού είναι υψηλής δυσκολίας.

Ο ΔΕΣΦΑ

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις αναμένονται και στον σχεδιασμό για την υποκατάσταση του ρωσικού αερίου (στην απευκταία περίπτωση που κλείσουν οι στρόφιγγες), με τον ΔΕΣΦΑ να ενημερώνει το υπουργείο για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική Snam αναφορικά με τη δυνατότητα διατήρησης σε αποθηκευτικό χώρο της γειτονικής χώρας στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης του 15% της ετήσιας κατανάλωσης (περί το 1 δισ. κυβικά μέτρα). Επί τάπητος τίθενται κρίσιμα θέματα, όπως οι όροι χρήσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ιταλίας, η προέλευση του αερίου που θα αποθηκεύεται και το πώς θα έρχεται στην Ελλάδα, σε περίπτωση που χρειαστεί. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ κινούνται με ταχείς ρυθμούς για την εγκατάσταση πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα αναζητώντας δεξαμενόπλοιο με τις κατάλληλες προδιαγραφές ώστε να αυξηθεί ουσιωδώς η χωρητικότητα του Σταθμού για τον χειμώνα, φτάνοντας στα 375.000 κυβικά μέτρα από 225.000 που είναι σήμερα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")