Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο Energia.gr, η Επιχείρηση πρόκειται να προχωρήσει σε διπλασιασμό της παραγωγής της σε λιγνίτη μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες προκειμένου να γεμίσει τις αυλές της ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επιπλέον ζήτηση σε περίπτωση διακοπής των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές εντολές και λεπτομερείς οδηγίες στις διευθύνσεις των ορυχείων Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Το έκτακτο σχέδιο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πλήρη αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ προβλέπεται ακόμα η μετατροπή της λειτουργίας πέντε (5) μονάδων φυσικού αερίου σε πετρέλαιο. Σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές, την τελευταία εβδομάδα έγιναν οι απαραίτητες δοκιμές των μονάδων για να διαπιστωθεί η ετοιμότητα τους.
Σήμερα η ΔΕΗ αναμένετο να παραδώσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο παραγωγής των ορυχείων της, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energia.gr, προβλέπει τον διπλασιασμό της. Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης της χώρας προτείνεται η απόσυρση των υφιστάμενων μονάδων το 2025 αντί του ισχύοντος σχεδίου για το 2023. Πρόσφατα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι ακόμα και εάν η κυβέρνηση έπαιρνε την διοικητική απόφαση παράτασης του προγράμματος πέραν του 2023, η λειτουργία ή μη των μονάδων θα κριθεί με όρους αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για την παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ θα ληφθεί αποκλειστικά από την επιτελική ομάδα στου Μαξίμου, βάσει εισηγήσεων της διοίκησης της ΔΕΗ, το οποίο τελικά και είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για την χάραξη της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις σε ό, τι αφορά τον ρόλο του λιγνίτη στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και την κυβερνητική απόφαση για μεγαλύτερη συμμετοχή του στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα, δικαιώνουν απόλυτα το Energia.gr, το οποίο από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, τον Σεπτέμβριο 2019, η απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, εξέφρασε την αντίθεση του καταθέτοντας τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Οι ενστάσεις του Energia.gr εστιάστηκαν στην ανάγκη για συνεχιζόμενη παραγωγή φορτίων βάσης από θερμικούς λιγνιτικούς σταθμούς και όχι αποκλειστικά από μονάδες φυσικού αερίου, λόγω του υψηλού κόστους που κάτι τέτοιο συνεπάγεται αλλά και της ασφάλειας προμήθειας η οποία, όπως αποδεικνύεται στη πράξη σήμερα, είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας. Η αυξημένη δε διαθεσιμότητα ηλεκτρισμού από θερμικές μονάδες καθίσταται απαραίτητη καθώς αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ και επικρατεί η γνωστή στοχαστικότητα στην παραγωγής τους.