«Η πανδημία ξεκίνησε μια περιβαλλοντική κρίση, η περιβαλλοντική κρίση ίσως αρχίσει καινούργιες πανδημίες». Τα υγρομάντηλα είναι τα απορρίμματα της πανδημίας που συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό στις ακτές σε ποσοστό 65%, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γιώργος Παπαθεοδώρου Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πάτρας σε πάνελ του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

που πραγματοποιείται στους Δελφούς μεταξύ 6 – 9 Απριλίου υπό την αιγίδα της Α.Ε της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε η δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.

Ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, ανέφερε ακόμα πως «Υπήρχαν απόψεις που αναπτύχθηκαν στο πρώτο λοκντάουν που θεωρήθηκε ότι το περιβάλλον βελτιώνεται. Ήταν αυταπάτη, ποτέ το περιβάλλον δεν βελτιώνεται κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας». Τα υπολοιπα απορρίμματα της πανδημίας που βρίσκονται σε ακτές και ρηχά νερά σύμφωνα με τον καθηγητή είναι κατά 22% μάσκες, 4% γάντια και ακόμα 4% self-test.  «Αυτά αθροίζονται στο 1,1% των απορριμμάτων που υπάρχουν στο παράκτιο περιβάλλον της Ελλάδας. Μπορεί να φαίνεται μικρό αλλά είναι 1,1% σε δύο χρόνια» ανέφερε ο καθηγητής περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας.

«Η πανδημία ξεκίνησε μια πολύπλοκη περιβαλλοντική κρίση. Αυτό θα γυρίσει πίσω. Η περιβαλλοντική κρίση θα αρχίσει καινούργιες πανδημίες. Χρειάζεται άμεσα δράση απ' όλους» ανέφερε η Έλια Ψυλλάκη, καθηγήτρια Υδατικής Χημείας του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία συμπλήρωσε «Παγκοσμίως τα νούμερα πλαστικής ρύπανσης έχουν αυξηθεί περίπου τρεις φορές. Στην Κίνα τα νούμερα είναι ακόμα πιο δραματικά μέχρι πέντε φορές. Το ξέρουν όλοι για τις μάσκες. Όταν τις αφήσουμε σε νερό, απελευθερώνουν μικροπλαστικά. Τα πλαστικά όταν είναι έξω και έρχονται σε επαφή με νερό απελευθερώνουν χημικές ενώσεις. Κάποιες από αυτές μπορούν να αποβούν τοξικές για το υδατικό περιβάλλον και το οικοσύστημα».

Μετρήσιμα μεγέθη για τα πλαστικά και τη μόλυνση από αυτά την περίοδο της πανδημίας έδωσε και ο Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. «Το 2020 κάθε ώρα χρησιμοποιούσαμε 89 εκατομμύρια μάσκες. Αν προσθέσουμε τα μαντηλάκια, καταλαβαίνετε τι επίδραση είχαμε ανά ώρα στο περιβάλλον» σημείωσε ο καθηγητής ο οποίος είπε ακόμα πως πρόκειται για «ανησυχητικά αποτελέσματα που έχουν κοινοποιηθεί στις ευρωπαϊκές αρχές και έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρξει έστω σε ένα πρώτο επίπεδο μια κινητοποίηση για τη χημική ρύπανση».  

Όσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Νίκος Θωμαΐδης σημειώνει: «Στο κομμάτι της αδειοδότησης των χημικών θα πρέπει να γίνει όπως έχει ήδη γίνει από τη Γερμανία, η βιοχημική βιομηχανία να αλλάξει τον τρόπο αδειοδότησης. Κάτι έχει γίνει λάθος. Όλα αυτά τα υλικά που καταλήγουν στα απόβλητα να μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται. Χρειάζεται σοβαρή επένδυση στην πράσινη χημεία. Αυτα τα χημικά που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να γίνουν πράσινα. Θα πρέπει να αποδομούνται και να μην αφήνουν τοξικές ουσίες στο περιβάλλον».

 

Στη φωτογραφία από αριστερά: Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Έλια Ψυλλάκη, Καθηγήτρια Υδατικής Χημείας, Πολυτεχνείο Κρήτης, Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών