Οικονόμου: «Η Πορεία της Απολιγνιτοποίησης Είχε Αποφασιστεί Νωρίτερα - Οι ΑΠΕ Είναι το Εθνικό Καύσιμο»

Οικονόμου: «Η Πορεία της Απολιγνιτοποίησης Είχε Αποφασιστεί Νωρίτερα - Οι ΑΠΕ Είναι το Εθνικό Καύσιμο»
energia.gr
Παρ, 8 Απριλίου 2022 - 19:16

«Ήταν λάθος και απαράδεκτο. Από τα εκατομμύρια των Ουκρανών που πολεμούν για την πατρίδα τους, για να σώσουν τα παιδιά τους, δεν θα έπρεπε να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα μέλος του τάγματος του Αζόφ. Είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας, ωστόσο ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε την μεγάλη εικόνα», καθώς όπως είπε η κρίση στην Ουκρανία, «δεν είναι ένα ζήτημα επικοινωνιακό» και επεσήμανε την ανάγκη να τεθεί το θέμα «στην πραγματική του διάσταση»

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η κατοχή είναι ένα τραύμα ανοιχτό σε όλο τον Ελληνισμό και δε θα επουλωθεί το τραύμα αυτό εάν δεν κλείσει σύμφωνα με το Δίκαιο, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τη βούληση του Κυπριακού λαού, τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Οικονόμου. Καμία κυβέρνηση δε θα το βάλει σε κανένα τραπέζι συμβιβασμών, εκπτώσεων και συμψηφισμού. Καμία λύση δε θα υπάρξει αν δεν τη θέλουν οι Κύπριοι και αν δεν είναι σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγάλο γεγονός που συμβαίνει τώρα είναι ότι έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ο κ. Οικονόμου έκανε επίσης λόγο για μετατόπιση της Τουρκίας από το δόγμα του επεκτατισμού καθώς όπως είπε «κατάλαβε ότι η διεθνής κοινότητα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί παραβίαση κανόνων, συνόρων». «Γι’ αυτό και η Τουρκία σπεύδει να κλείσει μέτωπα. Μετατοπίζεται προς ένα νέο πλέγμα αντίληψης, που είναι πολύ κοντά σε αυτό που θέλουμε εμείς.

Αυτό δεν είναι απειλή για την Ελλάδα. Είναι όφελος για την Ελλάδα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Από την άλλη, η Ελλάδα δεν είχε ποτέ το περιθώριο να σταθεί στη μέση. Θα ήταν ύβρις στις αξίες του Ελληνισμού, που είναι παγκόσμιο μέγεθος και δεν πρέπει να το βάλουμε σε εκπτώσεις. Καθαρά είμαστε με εκείνους που απειλείται η ελευθερία τους. Είμαστε με τους λαούς που αντιστέκονται ακόμα και αν είναι οι πιο αδύναμοι. Αυτό είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων», τόνισε.

«Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά το κάνουμε», τόνισε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στον ΟΑΕΔ, στην επιδότηση της εργασίας στη θωράκιση της εθνικής μας άμυνας, σε όλο το πλέγμα των πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται. 

Για την ενεργειακή μετάβαση o κ. Οικονόμου τόνισε:

«Η πολιτική της μετάβασης μας βρήκε στην πιο εκρηκτική συγκυρία που έχει ζήσει ο κόσμος από το 1945 και μετά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε πόλεμο, είχαμε πανδημία. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα εκρηκτικό που έχει τη δική του αντανάκλαση παντού και κυρίως στο ενεργειακό. Έχει αντανάκλαση και στην απόφαση μετάβασης που είχαμε πάρει, καθώς οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές. 

Από το 2015 μέχρι το 2019, δέκα φορές λιγότερο ρεύμα παραγόταν στη χώρα από το λιγνίτη. Αυτά είναι τα νούμερα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πορεία της απολιγνιτοποίησης στη χώρα είχε αποφασιστεί νωρίτερα. Δεύτερον, ο λιγνίτης, σε καμία φάση των ανατιμήσεων, δεν ήταν φθηνότερος από το φυσικό αέριο πριν τον πόλεμο. Τώρα, ναι, είναι φθηνότερος. Η χώρα, όμως, δεν έχει εκσυγχρονίσει τις λιγνιτικές υποδομές στη Δ.Ε.Η.. Και αυτό διότι αφού ήταν να φύγουμε από τον λιγνίτη, κανείς δεν επένδυε στο να έχουμε σύγχρονες υποδομές και άρα με κόστη που να είναι συμβατά για να μπορούμε να παράγουμε ρεύμα από τον λιγνίτη το προηγούμενο διάστημα. Ούτε αυτός είναι ένας τρόπος στον οποίο πρέπει να είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια στρατηγική μεγάλου χρόνου. Οι ΑΠΕ είναι για τη χώρα το εθνικό καύσιμο. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει άλματα και θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να καταφέρουμε να έχουμε ένα μείγμα ενέργειας που να μας επιτρέπει να μην είμαστε έρμαιο στις ακραίες διακυμάνσεις. Αλλά, η θεωρία το ότι, εάν δεν είχαμε φύγει από τον λιγνίτη, θα πληρώναμε σήμερα ρεύμα περίπου όπως πληρώναμε πριν ξεκινήσουν όλα, είναι μια θεωρία που δεν επιβεβαιώνεται πουθενά στην πράξη, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια».

Σχετικά με την στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε:

«Δεν περιμένουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους, τις οικογένειες, βάζοντας 90% φόρο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στα υπερκέρδη, όταν αυτά προσδιοριστούν και στο ύψος που θα προσδιοριστούν. Τα νούμερα που ακούγαμε το προηγούμενο διάστημα, φάνηκε ότι δεν είναι αυτά. Έχουμε στηρίξει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε κάθε επίπεδο, με μέτρα κοντά στα 4 δισ.. Δεν φτάνουν για να εκμηδενίσουν τις επιπτώσεις των ενεργειακών ανατιμήσεων, όμως τις μετριάζουν. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ, το τελευταίο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, για να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων. Έχουμε πλήρη συναίσθηση στην Κυβέρνηση ότι, ειδικά η ηλεκτρική ενέργεια, είναι συνώνυμο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Το λέω αυτό, γιατί έχει σημασία. Και γιατί ακούγονται διάφορα δεξιά και αριστερά ότι «δεν καταλαβαίνουν», «δεν ξέρει ο Μητσοτάκης».

Για μας, είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει ηλεκτρικό ρεύμα για τον Έλληνα: Να μπορεί να πλυθεί, να φάει, να ζεσταθεί, να μην το σκέφτεται με το σταγονόμετρο, είναι απολύτως σαφές. Και γι’ αυτό εξαντλούμε και θα εξακολουθούμε να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα, κάθε εφαρμόσιμη ιδέα, για να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου».