Ελληνας Επιστήμονας Αγγίζει το «Ιερό Δισκοπότηρο» της Παραγωγής Ενέργειας (Video)

Ελληνας Επιστήμονας Αγγίζει το «Ιερό Δισκοπότηρο» της Παραγωγής Ενέργειας (Video)
energia.gr
Δευ, 11 Απριλίου 2022 - 10:23

Μια νεοφυής θυγατρική εταιρεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η First Light Fusion, υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες της επινόησαν μια νέα μέθοδο παραγωγής ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης που (θεωρητικώς) υπερέχει από όλες τις μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα για το αποκαλούμενο «ιερό δισκοπότηρο» της παραγωγής ενέργειας.

«Tο κυνήγι της πρακτικά εύκολης και οικονομικά προσιτής σύντηξης θα μας προσφέρει μια βάση για την παραγωγή απεριόριστης και καθαρής ενέργειας την οποία χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής», δηλώνει o καθηγητής Γιάννης Βεντίκος, εκ των συνιδρυτών της First Light Fusion και επικεφαλής του Τμήματος Μηχανολογίας του University College London.

Η πυρηνική σύντηξη βασίζεται στη συγχώνευση ελαφρών ατόμων (συνήθως ισότοπα υδρογόνου), διαδικασία που οδηγεί στη δημιουργία ενός ασταθούς αλλά βαρύτερου ατόμου (ήλιο) και ακολουθεί η απελευθέρωση νετρονίων μαζί με μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Αν η διαδικασία γίνει σωστά, μπορεί να παραχθεί ενέργεια περίπου 4 εκατ. φορές περισσότερη από αυτή που θα παραχθεί με καύση παρόμοιας μάζας ορυκτής ύλης και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια που θα παραχθεί με τη διαδικασία της πυρηνικής σχάσης που χρησιμοποιείται στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας σήμερα.

Η πυρηνική σύντηξη είναι επιπλέον μια «καθαρή» διαδικασία που δεν παράγει βλαβερά για την ατμόσφαιρα αέρια ούτε και τοξικά πυρηνικά απόβλητα μακράς διάρκειας. Η επιστημονική κοινότητα αναζητεί εδώ και πολλά χρόνια τρόπους παραγωγής ενέργειας μέσω της πυρηνικής σύντηξης, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάποια αποτελεσματική μέθοδος. Αν και έχουν αναπτυχθεί κάποιες τεχνικές διαδικασίες πυρηνικής σύντηξης, εντούτοις δεν πλησιάζουν καν αυτήν που εξελίσσεται στον Ηλιο και του προσφέρει την πολύτιμη για τον ίδιο αλλά και το ηλιακό μας σύστημα ενέργεια.

Οι βαρυτικές δυνάμεις του μητρικού μας άστρου επιτρέπουν στην σύντηξη να συμβεί σε θερμοκρασίες 15 εκατ. βαθμών Κελσίου, ενώ προς το παρόν στα εργαστήρια η σύντηξη επιτυγχάνεται σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τα 100 εκατ. βαθμούς Κελσίου. Σε αυτές τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, τα στερεά και τα αέρια δεν μπορούν να υπάρξουν και οι επιστήμονες πρέπει να βρουν τρόπο να χειριστούν μια τέταρτη κατάσταση της ύλης, το πλάσμα που είναι καυτό ιονισμένο αέριο. Δεν έχει βρεθεί προς το παρόν μια ενεργειακά αποδοτική μέθοδος για να συμβεί αυτό.

Ο στόχος

Τα στελέχη της First Light Fusion υποστηρίζουν ότι η μέθοδος που επινόησαν οι επιστήμονες της εταιρείας είναι πιο απλή και ενεργειακά αποδοτική από τις υπόλοιπες μεθόδους παραγωγής ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης. Η νέα μέθοδος στις προσομοιώσεις δείχνει λειτουργική και αποτελεσματική και, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Τelegraph, η εταιρεία ξεκινά τώρα την προσπάθεια να δοκιμάσει την μέθοδο της σε πραγματικές συνθήκες.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό ταξίδι εξερεύνησης. Η μέθοδος μας είναι ένας θεμελιωδώς νέος τρόπος να προσεγγίσουμε την σύντηξη. Είναι επίσης μια μέθοδος συμβατή με τις υπάρχουσες τεχνολογίες κατασκευής εργοστασίων παραγωγής ενέργειας άρα, αν η μέθοδος είναι λειτουργική, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταχύτερα από τις άλλες μεθόδους» αναφέρει ο δρ. Νικ Χόκερ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της First Light Fusion.

Η εταιρεία συνεργάζεται με την ελβετική τράπεζα UBS με στόχο την κατασκευή, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενός πιλοτικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας 150 Megawatt. Στόχος της First Light Fusion είναι η δημιουργία εργοστασίων που θα παράγουν ακατάπαυστα πολύ μεγάλες ποσότητες καθαρής ενέργειας με κόστος 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθιστώντας έτσι την διαδικασία αυτή ευθέως ανταγωνιστική στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση 41 εκατ. ευρώ από επενδυτές ανάμεσα στους οποίους και ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Tencent.

Protagon.gr