«Νέα τάξη» Πραγμάτων Πίσω από το Ράλι των Εμπορευμάτων

«Έχουν περάσει 40 χρόνια χωρίς να ανακαλυφθεί κάποιο νέο, γιγάντιο κοίτασμα πετρελαίου, ενώ τα ήδη υπάρχοντα φθίνουν», έλεγε προ ολίγων εβδομάδων μέσα από τις σελίδες της «Η» ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής, Τζιμ Ρότζερς, επισημαίνοντας ότι ενώ η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα αυξάνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό, η ζήτηση παραμένει στάσιμη.
Του Γιώργου Ι. Μαύρου
Τρι, 1 Απριλίου 2008 - 04:59

«Έχουν περάσει 40 χρόνια χωρίς να ανακαλυφθεί κάποιο νέο, γιγάντιο κοίτασμα πετρελαίου, ενώ τα ήδη υπάρχοντα φθίνουν», έλεγε προ ολίγων εβδομάδων μέσα από τις σελίδες της «Η» ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής, Τζιμ Ρότζερς, επισημαίνοντας ότι ενώ η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα αυξάνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό, η ζήτηση παραμένει στάσιμη.

«Αν ανακάλυπταν κάποιο γιγάντιο κοίτασμα κάτω από το Τόκιο ή το Βερολίνο, τότε θα είχα διαφορετική άποψη», συμπλήρωνε, τονίζοντας ότι το ίδιο ελλειμματικό ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης ισχύει σήμερα και για τον χαλκό, τον χρυσό και τα υπόλοιπα βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα.

Προβλέψεις

Δεν είναι ο μόνος. Στην πλειονότητά τους οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πέρα από τυχόν βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις οι τιμές των εμπορευμάτων δεν μπορούν παρά να κινηθούν υψηλότερα σε βάθος χρόνου. Ενδεικτικά, από το 1900 ως το 2007, η συνολική παγκόσμια ζήτηση για χαλκό υπολογίζεται στους 608 εκατ. τόνους από την ΒΗΡ Billiton. Ο αυστραλιανός κολοσσός του κλάδου εξόρυξης εκτιμά ότι από το 2007 ως το 2032 η παγκόσμια ζήτηση για χαλκό θα εκτιναχθεί στους 680 εκατ. τόνους. Δηλαδή η ζήτηση των επόμενων 25 ετών θα είναι πολύ μεγαλύτερη των προηγούμενων 107!

Το ίδιο ισχύει σε ένα βαθμό για το πετρέλαιο, το σιδηρομετάλλευμα, το βωξίτη (από τον οποίο παράγεται το αλουμίνιο) ακόμα και τα διαμάντια. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές των πρώτων υλών είναι πολύ πιθανό να κινηθούν αρκετά υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα ρεκόρ ακόμα και χωρίς τα παιχνίδια των κερδοσκόπων.

Οι τελευταίοι, όμως, ποτέ δεν μένουν αμέτοχοι. Στοιχηματίζοντας ακριβώς στην υψηλή ζήτηση των αναδυόμενων αγορών έχουν επιδράσει καταλυτικά στο πρόσφατο ράλι τόσο του πετρελαίου όσο και των βιομηχανικών μετάλλων. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχιστούν, ακόμα κι αν η οικονομία της Κίνας χαμηλώσει ταχύτητα, με συνέπεια την ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης και την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αναδυόμενων αγορών από αγροτικές σε βιομηχανικές οικονομίες, δήλωσε στην «Η» η Κλερ Σίμοντς, αναλύτρια της JP Morgan Asset Management. Ενόσω η πιστωτική επέκταση, οι ρυθμοί ανάπτυξης και η αστυφιλία στις αναδυόμενες αγορές θα καλπάζουν, θα δημιουργούνται όλο και μεγαλύτερες ανάγκες για νέες υποδομές, προϊόντα και υπηρεσίες.

Πρωταγωνιστές

Η κάλυψη αυτών των αναγκών θα καθορίσει και τους πρωταγωνιστές των επόμενων δεκαετιών. Ο Ουιλ Λάντερς, διαχειριστής κεφαλαίων της BlackRock, εντοπίζει αρκετούς υποψήφιους πρωταγωνιστές στην αγορά εμπορευμάτων της Λατινικής Αμερικής. Μιλώντας αποκλειστικά στην «Η» πλέκει το εγκώμιο ενός πετρελαϊκού κολοσσού από τη χώρα της σάμπα, της Petrobras. Η τελευταία, λέει, ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι έχει ανακαλύψει ένα από τα δυνάμει μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στην πρόσφατη ιστορία. Το λεγόμενο κοίτασμα «Τούπι» εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε αποθέματα 5-6 δισ. βαρελιών πετρελαίου. Στις αρχές Μαρτίου η ίδια εταιρεία ανακοίνωσε ότι το παρακείμενο κοίτασμα περιέχει αντίστοιχα αποθέματα, αλλά αυτή τη φορά φυσικού αερίου. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 6-7 γειτονικά κοιτάσματα, τα οποία δυνάμει μπορούν να ανεβάσουν τα συνολικά αποθέματα 10 - 12 φορές τα αντίστοιχα του κοιτάσματος «Τούπι»!

Αν η Βραζιλία καταστήσει τα παραπάνω κοιτάσματα παραγωγικά, τότε θα εκτοξευτεί στο Top-10 των μεγαλύτερων εξαγωγέων πετρελαίου κοιτάζοντας στα μάτια τη Ρωσία, υποστηρίζει ο κ. Λάντερς. Σε αυτήν την περίπτωση η Βραζιλία θα αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταγωνιστής σε διάφορες κατηγορίες εμπορευμάτων, όπως σιδηρομετάλλευμα και χάλυβα, ζάχαρη και αιθανόλη, χαρτί, σόγια, καλαμπόκι και πλέον πετρέλαιο.

Κολοσσοί

Κάτι αντίστοιχο επιχειρεί η Κίνα με αιχμή τις εγχώριες εταιρείες εξόρυξης ή η Ρωσία με κολοσσούς όπως η Rusal στο αλουμίνιο και η Norilsk στο νικέλιο. Αυτές οι εταιρείες, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να συγχωνευθούν για να μεγιστοποιήσουν την παραγωγική τους ισχύ και να ελαχιστοποιήσουν τα κόστη όπως υποδηλώνει οι προτεινόμενοι «γάμοι» μεταξύ των αγγλοσαξονικών BHP-Rio Tinto και της βραζιλιάνικης Vale με την ελβετική Xstrata, αντιπροσωπεύουν μια νέα τάξη πραγμάτων η οποία έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία και αντανακλάται στις διαδοχικές ανατιμήσεις των εμπορευμάτων.


(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 29-30/03/2008)