Η Κολομβία «Kάθεται» Πάνω σε Μεγάλα Αποθέματα Υδρογονανθράκων

Ο όγκος του βαρέως πετρελαίου που κρύβει το υπέδαφος της Κολομβίας ανέρχεται στα 20 δισ. βαρέλια κάτι που σημαίνει πως η χώρα της Λατινικής Αμερικής διαθέτει μεγαλύτερα αποθέματα σε σύγκριση με κορυφαίους παραγωγούς «μαύρου χρυσού», όπως είναι το Μεξικό και η Αλγερία, υποστηρίζει η αρμόδια υπηρεσία φυσικών πόρων της χώρας.
του Ed Crooks
Πεμ, 3 Απριλίου 2008 - 00:22

Ο όγκος του βαρέως πετρελαίου που κρύβει το υπέδαφος της Κολομβίας ανέρχεται στα 20 δισ. βαρέλια κάτι που σημαίνει πως η χώρα της Λατινικής Αμερικής διαθέτει μεγαλύτερα αποθέματα σε σύγκριση με κορυφαίους παραγωγούς «μαύρου χρυσού», όπως είναι το Μεξικό και η Αλγερία, υποστηρίζει η αρμόδια υπηρεσία φυσικών πόρων της χώρας.

Οι ξένες επενδύσεις στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κολομβίας αυξάνονται με εκρηκτικό ρυθμό και η χώρα ελπίζει να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή υδρογονανθράκων της στα 1 εκατ. βαρέλια στην προσεχή δεκαετία, από περίπου 550.000 βαρέλια ημερησίως, σήμερα.

Οι δυνατότητες άντλησης βαρέως πετρελαίου της Κολομβίας υπολείπονται σημαντικά μόνον σε σχέση με τη γειτονική της Βενεζουέλα που εκτιμάται πως διαθέτει αποθέματα ύψους 240 δισ. βαρελιών στην περιοχή του ποταμού Ορινόκο.

Ωστόσο, η Κολομβία διαθέτει το μεγάλο πλεονέκτημα να προσελκύει σημαντικές ξένες επενδύσεις.

Η ΑΝΗ, δηλαδή, η εθνική υπηρεσία υδρογονανθράκων, επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της δεύτερης φάσης του σχεδίου εκχώρησης αδειών άντλησης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα γίνει στο Λονδίνο, ύστερα από την επίσημη παρουσίασή του στο Χιούστον του Τέξας πριν από λίγες ημέρες.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες προσκλήθηκαν να καταθέσουν προσφορές για την ανακάλυψη βαρέως πετρελαίου στην λεκάνη του Λιανός που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Βενεζουέλα. Ενδιαφέρον εξέφρασαν, έως τώρα οι αμερικανικές ExxonMobil και Chevron, η ολλανδο-βρετανική Royal Dutch Shell και η ρωσική Lukoil.

Ο υπολογισμός του εκμεταλλεύσιμου βαρέως πετρελαίου προέρχεται από έκθεση της Halliburton , του ομίλου πετρελαϊκών υπηρεσιών που άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν αποθέματα ύψους 100 δισ. βαρελιών στην εν λόγω περιοχή.

Η Halliburton εκτιμά, επίσης, πως η Κολομβία διαθέτει, ενδεχομένως, περισσότερα από 50 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, δηλαδή, ποσότητα ίση με εκείνη που διαθέτει ο Καναδάς.

«Η Κολομβία δεν είναι όπως η Βενεζουέλα, η Βολιβία, ή ο Ισημερινός που ακολουθούν φιλικές πολιτικές έναντι των επιχειρήσεων και η γεωλογία της είναι σχετικά εύκολη, επομένως, αποτελεί ελκυστικό τόπο για επίδοξους επενδυτές».
Ο Αρμάντο Ζαμόρα, ο γενικός διευθυντής της ΑΝΗ, δήλωσε στους Financial Times πως πιστεύει ότι η Κολομβία είναι, τώρα, ο πιο δημοφιλής προορισμός της Λατινικής Αμερικής για τις διεθνείς επενδύσεις όσον αφορά στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι επενδύσεις αυτές αυξήθηκαν στα 3,5 δισ. δολάρια το περασμένο έτος από 1,8 δισ. δολάρια το 2006 και αναμένονται να φθάσουν στα 5 δισ. δολάρια, φέτος.

Ο κ. Ζαμόρα παραδέχτηκε πως στις περιοχές που προσφέρονται για την εξόρυξη βαρέως πετρελαίου υπήρχαν ανοικτά ζητήματα ασφαλείας εξαιτίας των πιθανών επιθέσεων από τους αντάρτες της Farc οι οποίοι έχουν τα κρησφύγετά τους στην περιοχή των συνόρων με την Βενεζουέλα και πως υπάρχει ανάγκη η κυβέρνηση να αναπτύξει περισσότερο στρατό για να εξασφαλίσει την ομαλή εκτέλεση των εργασιών εξόρυξης. Ωστόσο, η δραστηριότητα της Farc στην περιοχή έχει μειωθεί αισθητά.

(Financial Times 02/04/2008)