Κίνα - Συρία Υπέγραψαν Συμφωνία για την Κατασκευή Διυλιστηρίου

Συμφωνία για την κατασκευή διυλιστηρίου υπέγραψαν Κίνα και Συρία, στο πλαίσιο των σχεδίων ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Energia.gr
Παρ, 4 Απριλίου 2008 - 00:28

Συμφωνία για την κατασκευή διυλιστηρίου υπέγραψαν Κίνα και Συρία, στο πλαίσιο των σχεδίων ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA της Συρίας, το διυλιστήριο θα κατασκευαστεί στην περιοχή Αμπού Χασάμπ, στον πετρελαϊκό κόμβο του Ντέιρ Εζόρ, στα ανατολικά της χώρας, θα έχει ημερήσια παραγωγική δυνατότητα 100.000 βαρελιών και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως το 2011.

Η συμφωνία αυτή υπεγράφη προχθές, μαζί με άλλη που δεσμεύει το Πεκίνο να διοχετεύσει 20 εκατ. γουάν (3 εκατ. δολάρια) για τη χρηματοδότηση σειράς έργων στους κλάδους πετρελαίου, τηλεπικοινωνιών και γεωργίας. Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης πλαίσιο συμφωνίας για την προώθηση της συνεργασίας στο πετρέλαιο και το αέριο.

Όπως διευκρίνισε το πρακτορείο, οι συμφωνίες υπεγράφησαν στο περιθώριο επίσκεψης κυβερνητικών αξιωματούχων του Πεκίνου στη Δαμασκό. Είχαν, πάντως, προαναγγελθεί ήδη από τον Ιούλιο από τα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ, τα οποία έκαναν λόγο μεταξύ άλλων για την κατασκευή ενός διυλιστηρίου αξίας 1 δισ. δολαρίων.

Η εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο των ποικίλων συμφωνιών που έχει υπογράψει τα τελευταία χρόνια η Συρία με ξένες εταιρείες στον κλάδο πετρελαίου και αερίου προκειμένου να τονώσει την ενεργειακή παραγωγή της. Σύμφωνα με στοιχεία, η παραγωγή αερίου στη χώρα έχει αυξηθεί από 2 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, το 1995, στα 14,2 εκατ. το 2007, ενώ η πετρελαϊκή συρρικνώθηκε πέρυσι, από 600.000 το 1996, στα 400.000 βαρέλια ημερησίως.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04/04/2008)