Εισβολή στον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό Total πραγματοποιεί κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Κίνας που σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής πετρελαιοβιομηχανίας αγόρασε σημαντικό πακέτο μετοχών της.

Εισβολή στον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό Total πραγματοποιεί κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Κίνας που σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής πετρελαιοβιομηχανίας αγόρασε σημαντικό πακέτο μετοχών της.

Την είδηση ανέφερε ο εκπρόσωπος της Total που απέφυγε, ωστόσο, να συγκεκριμενοποιήσει το μέγεθος της επένδυσης και το επενδυτικό κεφάλαιο περί του οποίου πρόκειται. Σύμφωνα, πάντως, με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, πρόκειται περί της Κινεζικής Κρατικής Υπηρεσίας Συναλλάγματος (SAFE), που έχει αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες να συγκεντρώνει στο χαρτοφυλάκιό του μετοχές του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού και πλέον επικερδούς ομίλου της Γαλλίας. Το εν λόγω δημοσίευμα προεξοφλεί ότι η υπόθεση θα αναθερμάνει στη Γαλλία την αντιπαράθεση περί οικονομικού πατριωτισμού, τον οποίο είχε επικαλεσθεί ο πρώην πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη εξαγορά του γαλλικού ομίλου Danone από την αμερικανική PepsiCo.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έχει, όμως, δηλώσει πως τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια είναι ευπρόσδεκτα στη Γαλλία εάν και εφόσον είναι διαφανή και υπό τον όρο ότι οι γαλλικές εταιρείες είναι εξ ίσου ευπρόσδεκτες των επενδυτικών κεφαλαίων. Άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας επικαλείται think tank του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται ταχύτατα όσο παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων και όσο η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να εκτινάσσει στα ύψη τα συναλλαγματικά διαθέσιμα. Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης τους αναμένεται να σημειωθεί στις χώρες της Ασίας, των οποίων το μερίδιο σε επίσημα συναλλαγματικά διαθέσιμα έχει αυξηθεί από το 1/3 του συνόλου στα 2/3 μέσα στην τελευταία δεκαετία. Το δημοσίευμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον Κινεζικό Επενδυτικό Συνεταιρισμό, που διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους 200 δισ. δολαρίων και αναμένεται να σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη.

Γενικότερα, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας σημείωσαν αύξηση 43% το 2007 φθάνοντας στα 1.650 τρισ. δολάρια. Η ανάπτυξη των κεφαλαίων αυτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχει ενσπείρει προβληματισμούς σε ό,τι αφορά τις προθέσεις τους με τους δριμύτερους επικριτές τους να τα χαρακτηρίζουν αδιαφανή και να υποψιάζονται πολιτικά ελατήρια.

Πρώτη υποxώρηση για υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας

Ενα τουλάχιστον κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο (sovereign wealth fund) φαίνεται να υποκύπτει στις πιέσεις για υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας και κανόνων διαφάνειας. Τα συνολικά κεφάλαια που διαχειρίζονται τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια υπολογίζονται σε περίπου 3 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα FT, πρόκειται για την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, που συμφώνησε αρχικά να σεβαστεί τον κώδικα δεοντολογίας της Βρετανικής Ενωσης Ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων.

Ο Σάιμον Γουόκερ, διευθύνων σύμβουλος της εν λόγω Αρχής δήλωσε πως βρίσκεται «στα πρόθυρα» υπογραφής συμφωνίας με το πρώτο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο που θα αποτελέσει μέλος της και ταυτοχρόνως έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με ένα ακόμα. Στην περίπτωση αυτή η Βρετανική Ενωση Ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων θα έχει καταγάγει νίκη επί των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων στα οποία ασκεί πιέσεις να προσεταιρισθούν τους ομίλους ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στην προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας τους.

 Ο κ. Γουόκερ δήλωσε πως συνεχίζει τις προσπάθειές του να προσηλυτίσει κι άλλα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και προσέθεσε ότι οι βρετανικοί όμιλοι ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04/04/2008)