Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Στοχεύει στην Εξοικονόμηση Ενέργειας για να Μειωθεί η Εξάρτηση από το Ρωσικό Αέριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Στοχεύει στην Εξοικονόμηση Ενέργειας για να Μειωθεί η Εξάρτηση από το Ρωσικό Αέριο
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 22 Απριλίου 2022 - 10:23

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες ημέρες υπάρχει η εκτίμηση πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τη Ρωσία σε οικονομικό αδιέξοδο. Από την άλλη εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η επιχειρηματολογία σε σχέση με την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Τον περασμένο μήνα ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ υποστήριξε ότι η εισβολή της Ρωσίας ενίσχυσε τα επιχειρήματα για ενεργειακή ανεξαρτησία μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η συζήτηση σε κάθε περίπτωση είναι περίπλοκη. Η ενεργειακή μετάβαση αναμένεται να περάσει από αρκετά εμπόδια  και συμβιβασμούς αναφέρουν αναλυτές, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη αποδοχή της Ε.Ε.

ότι το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια μπορούν να θεωρηθούν  ως «πράσινες» επενδύσεις. Τον Φεβρουάριο, η Αρχή Άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε άδεια σε ένα ορυχείο στην Ουαλία να αυξήσει την παραγωγή κατά 40 εκατομμύρια τόνους τις επόμενες δύο δεκαετίες, ενώ η Κίνα ενέκρινε πρόσφατα τρία νέα ανθρακωρυχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι υποστηρικτές της «καθαρής» ενέργειας μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αναγκάσει τους ηγέτες να σκεφτούν πιο μακροπρόθεσμα.  Παράλληλα, αναλυτές επισημαίνουν πως η άσκηση της μέγιστης πίεσης στη Ρωσία είναι η προτεραιότητα της Δύσης για να σταματήσει έναν καταστροφικό πόλεμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι πρόσφατες κυρώσεις ήδη αιμορραγούν την οικονομία της Ρωσίας και ακρωτηριάζουν τον ενεργειακό της τομέα. Όμως τα εμπάργκο, οι απαγορεύσεις θα αφήσουν κενά και θα παραβλέψουν την πιθανότητα ρωσικής κυριαρχίας στην μελλοντική παραγωγή ενέργειας από «καθαρότερες» μορφές.

Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. εκτιμά πως οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσαν να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσαν χθες ότι θα μπορούσε να γίνει εξοικονόμηση περίπου 450 ευρώ ετησίως με τη χρήση λιγότερης ενέργειας, η οποία θα μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για τους Ευρωπαίους, θα περικόψει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και θα υποστηρίξει τη δράση για το κλίμα. Στην ανάλυση του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η μείωση της θέρμανσης κατά μόλις 1°C θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου το 7% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για θέρμανση. Για κάθε βαθμό θα μπορούσε να γίνει εξοικονόμηση έως και 70 ευρώ από έναν ετήσιο λογαριασμό ενέργειας. Η εργασία από το σπίτι τρεις ημέρες την εβδομάδα θα μπορούσε να μειώσει τους οικιακούς λογαριασμούς κατά περίπου 35 ευρώ το μήνα, ενώ η πιο οικονομική χρήση ενός αυτοκινήτου θα μπορούσε να εξοικονομήσει τα νοικοκυριά 100  ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον οργανισμό.