Πόσο θα Αυξηθούν Ζήτηση και Τιμή του Πετρελαίου

Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2008 προβλέπεται να φτάσει τα 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αναλογώντας στις εξαγωγές ολόκληρου του Ιράκ, υποστηρίζουν οι κ. Φ. Αντωνόπουλος και Δ. Ασημομύτης, Treasury & Capital Markets της Marfin Egnatia Bank, αναφερόμενοι στη σύγχρονη διαδρομή του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.
Energia.gr
Τρι, 8 Απριλίου 2008 - 00:00

Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2008 προβλέπεται να φτάσει τα 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αναλογώντας στις εξαγωγές ολόκληρου του Ιράκ, υποστηρίζουν οι κ. Φ. Αντωνόπουλος και Δ. Ασημομύτης, Treasury & Capital Markets της Marfin Egnatia Bank, αναφερόμενοι στη σύγχρονη διαδρομή του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.

Όπως επισημαίνουν, η ιστορική διακύμανση της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία 45 χρόνια επηρεάστηκε από παγκόσμιες κρίσεις όπως αυτή του 1973 (Αραβικό εμπάργκο στις ΗΠΑ), του 1979 (θρησκευτική επανάσταση στο Ιράν), 1980 - 1988 (πόλεμος Ιράν - Ιράκ), 1990 (εισβολή Ιράκ στο Κουβέιτ), 1997 (ασιατική οικονομική κρίση), 2001 (τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ), 2002 (γενική απεργία στη Βενεζουέλα), 2003 (στρατιωτική επέμβαση Συμβουλίου Ασφαλείας στο Ιράκ), 2004 - 2008 (ραγδαία αύξηση ζήτησης εμπορευμάτων από την Κίνα).

Κλιμακούμενη άνοδος

Όπως προσθέτουν, μετά το 2003 παρατηρείται μία κλιμακούμενη άνοδος της τιμής του πετρελαίου με αποτέλεσμα οι πληθωριστικές πιέσεις να είναι πια πολύ μεγάλες για την παγκόσμια Οικονομία. Κύριος λόγος για τη συστηματική ανατίμηση του πετρελαίου είναι η συνεχιζόμενη αυξημένη ζήτηση που προέρχεται από την Κίνα, αλλά και από τις άλλες αναδυόμενες βιομηχανικές δυνάμεις όπως η Ινδία και η Ν. Κορέα, σε συνδυασμό με την αδυναμία των παραγωγικών δυνάμεων να καλύψουν με περίσσεια την αύξηση αυτή.

Δεύτερος λόγος είναι η εξασθένηση του δολαρίου κατά την τελευταία οικονομική κρίση, καθώς οι επενδυτές βρίσκουν ότι οι επενδύσεις στα εμπορεύματα έχουν καλύτερες αποδόσεις από τα παραδοσιακά τραπεζικά προϊόντα και τους προστατεύουν παράλληλα από τον πληθωρισμό.

Συναλλαγές συμβολαίων

Η αξία των ημερήσιων συναλλαγών συμβολαίων πετρελαίου στα χρηματιστήρια ενέργειας έχει φτάσει να είναι 8 - 10 φορές μεγαλύτερη από την ημερήσια αξία της φυσικής παγκόσμιας παραγωγής.

«Απέναντι σε αυτή τη σύγχρονη αβεβαιότητα σε σχέση με τις τιμές ενέργειας, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούν οι εταιρείες τους κινδύνους που απορρέουν από τη διακύμανση των τιμών αυτών;», αναρωτιούνται τα στελέχη της MPB.

Όπως απαντούν, όχι μόνο υπάρχουν, αλλά και επιβάλλονται τρόποι διαχείρισης των συγκεκριμένων κινδύνων με στόχο οι εταιρείες να προσφέρουν ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της μείωσης του κόστους, αλλά και να καλυφθούν έναντι μελλοντικών ανατιμήσεων.

«Στη Marfin Egnatia Bank λειτουργεί εξειδικευμένο τμήμα στο Treasury που προσφέρει ανάλυση των παραγόντων κινδύνου και προσαρμοσμένες λύσεις στις ανάγκες των πελατών με σκοπό τη σταθεροποίηση των χρηματοροών, το σχεδιασμό ορθών προϋπολογισμών και την καλύτερη διαχείριση της διακύμανσης των τιμών του πετρελαίου και των παραγώγων του.

Η υπηρεσία αυτή προσφέρεται για όλα τα βασικά εμπορεύματα (μέταλλα, δημητριακά) και επεκτείνεται στη δημιουργία των επενδυτικών προϊόντων των οποίων οι αποδόσεις είναι συνδεδεμένες με τις τιμές των εμπορευμάτων.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 07/04/2008)