αέριο με υγροποιημένο φυσικό αέριο, παρά τα προβλήματα που οδήγησαν σε ορισμένες περιπτώσεις στην αποχώρηση των ξένων παραχωρησιούχων από τις επικράτειές τους.
Για παράδειγμα, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Nicolae Ciucă ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προωθεί νόμο που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της εξόρυξης φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να μειώσει τους φόρους και να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές του καυσίμου. Ακολούθησε ανακοίνωση της Black Sea Oil and Gas (BSOG) ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου από το υπεράκτιο κοίτασμα Neptune Deep, ανοικτά των ακτών της Ρουμανίας, έως το τέλος Ιουνίου.
Η εκμετάλλευση του εν λόγω κοιτάσματος προγραμματίζεται το νωρίτερο στο τέλος του 2026, σύμφωνα με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό. Μετά την αποχώρηση από το έργο από την ExxonMobil, η Romgaz ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει το 50% του μεριδίου της στην κοινοπραξία, με την OMV Petrom να κατέχει το υπόλοιπο.
Ο κ. Ciucă υποστήριξε ακόμη πως το σχέδιο νόμου που προωθεί θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη της παραγωγής αερίου από χερσαία κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί στη χώρα και ιδίως του κοιτάσματος Caragele που θεωρείται το μεγαλύτερο που ανακαλύφθηκε τα τελευταία 30 χρόνια στην Ρουμανία και του οποίου η εκμετάλλευση αναμένεται να ξεκινήσει το 2024.
(Χάρτης υπεράκτιων κοιτασμάτων αερίου Ρουμανίας στην Μαύρη Θάλασσα)
Στη γειτονική Βουλγαρία, η TotalEnergies και η OMV Petrom ζήτησαν και έλαβαν παράταση για την άδεια έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπεράκτιο τεμάχιο 1-21 Han Asparuh, στην Μαύρη Θάλασσα, την οποία απέκτησαν το 2012. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Alexander Nikolov, υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς, όπως είπε, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να επενδύσουν τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ κατά τη προσεχή διετία.
Λίγο βορειότερα, η κυβέρνηση της Κροατίας ανακοίνωσε ότι αύξησε τη δυναμικότητα του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί Krk, από 2,6 bcm ετησίως, σε 2,9 bcm, με τον διαχειριστή της LNG Hrvatska να προσθέτει ότι απώτερος στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή στα 3,5 bcm ετησίως.
Η ΙNA, που ανήκει στην ουγγρική MOL, ξεκίνησε να παράγει φυσικό αέριο μόλις τον περασμένο τον Μάρτιο στη νέα υπεράκτια γεώτρηση Ika B-1R-DIR, στην βόρεια Αδριατική, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι η δυναμικότητα του κοιτάσματος ανέρχεται σε 55 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως.
(Χάρτης περιοχών παραχώρησης αδειών υπεράκτιας έρευνας υδρογονανθράκων στην Κροατία)
Όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, έτσι και στην Κροατία τα σχέδια επέκτασης και ανάπτυξης υδρογονανθράκων αντιμετωπίζονται με δυναμικές κινητοποιήσεις από ομάδες περιβαλλοντικών ακτιβιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα project υπεράκτιων ερευνητικών γεωτρήσεων στη χώρα εγκαταλείφθηκε πριν από έξι χρόνια, υπό την πίεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και επειδή οι επενδυτές που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον για το έργο, το απέσυραν στη συνέχεια.
Αλλά και στην Σλοβενία, η κυβέρνηση εξετάζει το τελευταίο διάστημα τη δυνατότητα κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ακτές της Αδριατικής. Εν τω μεταξύ, απέβη άκαρπη η πρώτη ερευνητική γεώτρηση του Μαυροβουνίου στην Αδριατική Θάλασσα, ενώ η Αλβανία επιτρέπει μεν τη διεξαγωγή ερευνητικών γεωτρήσεων σε υπεράκτιες περιοχές της, όμως τα έργα παραμένουν αδρανή τα τελευταία αρκετά χρόνια.
(Xάρτης υπεράκτιων κοιτασμάτων αερίου Τουρκίας στην Μαύρη Θάλασσα)
Τέλος, η Τουρκία προχωρά σε μείωση της φορολογίας για να επιταχύνει την ανάπτυξη του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, Sakarya, της Turkish Petroleum, ύψους 9,9 δισ. δολαρίων, κάτι που προβλέπεται να συμβεί κάποια στιγμή εντός του επομένου έτους. Θυμίζουμε ότι το εν λόγω κοίτασμα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα, ανακαλύφθηκε μόλις το 2020 με τα αποθέματά του να υπολογίζονται σε 540 bcm.
Καθώς η γειτονική χώρα προμηθεύεται σχεδόν το σύνολο του ορυκτού αερίου της κυρίως από την Ρωσία, αναμένεται ότι το νέο κοίτασμα της Μαύρης Θάλασσας θα μπορέσει να καλύψει το 1/4 των σημερινών εισαγωγών.
Και ενώ τούτα συμβαίνουν στις πρωτεύουσες των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων, στις Βρυξέλλες οι ιθύνοντες της Ε.Ε. εξακολουθούν να συζητούν για το πώς θα μπορέσουν να μειώσουν την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας χωρίς να απειληθούν οι οικονομίες των χωρών-μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξετάζεται ένα νέο πλέγμα "έξυπνων" κυρώσεων κατά της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι δυνητικές επιπτώσεις για την οικονομία της Ε.Ε., και να μεγιστοποιηθούν, παράλληλα, οι πιέσεις προς την Μόσχα.
Επί του παρόντος, οι συζητήσεις σε επίπεδο Ένωσης για το περιβόητο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δεν έχουν αποφέρει καρπούς, κυρίως εξαιτίας των αντιδράσεων από χώρες όπως η Γερμανία, που εξαρτούν σε μεγάλο βαθμό την ευρωστία των οικονομιών τους από την ρωσική ενέργεια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να περιλάβουν τη σταδιακή διακοπή των εισαγωγών ή την επιβολή δασμών. Όμως και οι δύο εκδοχές συνοδεύουνται από την απειλή της απότομης αύξησης των τιμών του πετρελαίου.
Θυμίζουμε ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Ε.Ε., αφού αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/4 των συνολικών εισαγωγών της, με το πετρέλαιο να αντιπροσωπεύει, συνολικά, το 1/3 της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας της Ε.Ε. σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.
Επιπλέον, η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου της από Ευρωπαίους αγοραστές αυξήθηκαν την Κυριακή του Πάσχα, στα 51,7 εκατ. κυβικά μέτρα, από 48,6 εκατ. κυβικά μέτρα την αμέσως προηγούμενη ημέρα, Μεγάλο Σάββατο, 23 Απριλίου.