Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα τραγικό γεγονός για τον ουκρανικό λαό που υποφέρει από τα δεινά του πολέμου, αλλά και για την ευρωπαϊκή ήπειρο η οποία βιώνει τη μεγαλύτερη γεωπολιτική αναταραχή από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Αδιαμφισβήτητα, είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής που προκαλεί τεράστιες ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα. 

Η κρίση που βιώνουμε είναι δύσκολη με συνεχείς και έντονους προβληματισμούς. Γεννά, όμως, και ευκαιρίες. Και οδηγεί σε αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον των επόμενων γενεών.

Στο πλαίσιο αυτό, το ζήτημα της ενέργειας έχει επανέλθει στο προσκήνιο με τον πιο εμφατικό τρόπο εξαιτίας της διεθνούς έκρηξης  των τιμών, πλήττοντας την καθημερινότητά μας και ίσως ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο ως τώρα. Η ενεργειακή κρίση έχει χτυπήσει κάθε χώρα της ηπείρου μας, η οποία πλέον λαμβάνει μέτρα για τη ενεργειακή της αυτονομία και την απεξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ξεκινώντας από το φυσικό αέριο.

Η νέα αυτή πραγματικότητα αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την πατρίδα μας να δημιουργήσει υποδομές, δίκτυα και ενεργειακά αποθέματα που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές και θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ενεργειακής αυτοδιάθεσης, αλλά και ευρύτερης γεωπολιτικής ασφάλειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΔΑ συνεχίζει απρόσκοπτα τα έργα υποδομών και την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε δεκάδες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση δεν αναιρεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου το οποίο, με την επιστροφή μας σε μια περίοδο «κανονικότητας», θα εξακολουθεί να είναι η πιο φθηνή, αποδοτική και καθαρή μορφή ενέργειας. Για τον λόγο αυτόν, το ενδιαφέρον εκ μέρους των καταναλωτών παραμένει υψηλό ιδιαιτέρως από τους βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές που επενδύουν, παρά την κρίση, στην ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεών τους. Μικρή μείωση της ζήτησης παρατηρείται μόνο από τους οικιακούς καταναλωτές, η οποία εκτιμούμε ότι είναι παροδική λόγω της διεθνούς έκρηξης των τιμών.  

Δεν σταματάμε λοιπόν. Τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου, μεταπολεμικά, αναπτυξιακού έργου της ΔΕΔΑ που καλύπτει κάθε γωνιά της χώρας με ισχυρές ενεργειακές υποδομές. Η θωράκιση της χώρας δεν είναι μόνο θέμα τειχών, αλλά και αγωγών. Η Ελλάδα, μέσω της ΔΕΔΑ, αποκτά ένα ευρύ δίκτυο αγωγών με διακλαδώσεις 2.000 χιλιομέτρων, ικανό να μεταφέρει φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα με ασφάλεια και επάρκεια, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τη θέση της χώρας μας μπροστά στις νέες προκλήσεις.

Το δίκτυο αγωγών της ΔΕΔΑ είναι «πράσινο», ψηφιακό και καινοτόμο, έτοιμο να υποδεχθεί τα καύσιμα του μέλλοντος, το βιομεθάνιο και το υδρογόνο. Πολύ πριν την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η ΔΕΔΑ είχε προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε τα δίκτυά της να είναι συμβατά με τη μετάβασή μας προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων,  αποτελώντας μάλιστα τον πρώτο Διαχειριστή Διανομής Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα ο οποίος προχωρά στο «πρασίνισμα» των υποδομών διανομής φυσικού αερίου που διαχειρίζεται. Ήδη, η ΔΕΔΑ αναμένει από τη ΡΑΕ την κατ΄ εξαίρεση αδειοδότησή της προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση των πρώτων δύο πιλοτικών έργων διανομής βιομεθανίου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Νιγρήτα Σερρών και την Ημαθία.

Ταυτόχρονα, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διανομή υδρογόνου, προετοιμάζοντας την υλοποίηση ενός τρίτου πιλοτικού έργου με τίτλο «Χωριό Υδρογόνου» στη Δυτική Μακεδονία.

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ένα ουσιαστικό, αλλά και πολιτικό λάθος που αποδυνάμωσε και τη θέση της Ε.Ε. και απέδειξε ότι απαιτείται επανεξέταση επιλογών της ενεργειακής της πολιτικής. Όποιες αποφάσεις ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να μας βρουν έτοιμους σε εθνικό. Η ύπαρξη ισχυρών δικτύων που μεταφέρουν σήμερα φυσικό αέριο και αύριο βιομεθάνιο και υδρογόνο είναι εθνική προτεραιότητα και αφορά όλη την ελληνική Επικράτεια.

Μέσα σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον,  η ενεργειακή αυτάρκεια αποτελεί πυλώνα μιας σταθερότητας που αναζητείται. Η ΔΕΔΑ συνεχίζει την υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος - του μεγαλύτερου, σήμερα στην Ευρώπη, project επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου-  με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Τα έργα της συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας, με επενδύσεις  που τονώνουν την τοπική οικονομία και ενισχύουν την απασχόληση με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΔΑ, πιστή στη δέσμευσή της να συνεισφέρει στην πρόοδο και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, υλοποιεί στοχευμένες δράσεις που απαντούν στις ανάγκες των κατοίκων και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους, με τελευταία παρέμβασή μας την ανακαίνιση της Ωτορινολαρυγγικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Βρισκόμαστε εν μέσω ενός πολέμου με σκληρές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις, δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από λέξεις. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να προετοιμάσουμε και να ενδυναμώσουμε τη χώρα μας, η καθεμία και ο καθένας από τη δική του θέση ευθύνης. Μια Ελλάδα ισχυρή έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών είναι το αξίωμα που, στη ΔΕΔΑ, καθοδηγεί τις ενέργειες μας.

* Ο κ. Μάριος Τσάκας είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ