Ξεπέρασε τα 109 Δολάρια το Πετρέλαιο

Πολύ κοντά στα ιστορικά ρεκόρ ώθησε χθες τις τιμές του «μαύρου χρυσού» η άρνηση του ΟΠΕΚ να συμμορφωθεί στις εκκλήσεις της Δύσης αυξάνοντας την παραγωγή του. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού εκτινάχθηκε περισσότερο από 3 δολάρια, υπερβαίνοντας τα 109 δολάρια το βαρέλι, ενώ με άλμα της τάξης των 2,30 δολαρίων, η τιμή του Brent στο Λονδίνο έφθανε την ίδια ώρα στα 107,20 δολάρια το βαρέλι.
Της Σοφίας Σκουλικάρη
Τρι, 8 Απριλίου 2008 - 03:47

Πολύ κοντά στα ιστορικά ρεκόρ ώθησε χθες τις τιμές του «μαύρου χρυσού» η άρνηση του ΟΠΕΚ να συμμορφωθεί στις εκκλήσεις της Δύσης αυξάνοντας την παραγωγή του. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού εκτινάχθηκε περισσότερο από 3 δολάρια, υπερβαίνοντας τα 109 δολάρια το βαρέλι, ενώ με άλμα της τάξης των 2,30 δολαρίων, η τιμή του Brent στο Λονδίνο έφθανε την ίδια ώρα στα 107,20 δολάρια το βαρέλι. Αυτό παρά την ελαφρά ενίσχυση του δολαρίου, την οποία πυροδότησαν οι ελπίδες για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Η άρνηση του ΟΠΕΚ διατυπώθηκε από τον γενικό γραμματέα του καρτέλ πετρελαιοεξαγωγών κρατών, Αμπντουλά αλ-Μπάντρι, ο οποίος επανέλαβε για πολλοστή φορά χθες ότι οι υψηλές τιμές δεν οφείλονται σε ανεπάρκεια πετρελαίου, αλλά σε παράγοντες που δεν συνδέονται με τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Την ευθύνη επέρριψε, ειδικότερα, «στην οικονομική ύφεση των ΗΠΑ, την ανεπάρκεια παραγωγικής δυνατότητας στη διύλιση και στην υποτίμηση του δολαρίου».

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στο Ιράν, «τα παγκόσμια αποθέματα αργού επαρκούν σήμερα για την κατανάλωση 53 ημερών, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει έλλειψη στην αγορά». Ο κ. Αλ-Μπάντρι φρόντισε, μάλιστα, να προειδοποιήσει ότι «κανείς δεν μπορεί να ασκήσει πιέσεις στον ΟΠΕΚ, γιατί αποφασίζει με βάση τα συμφέροντά του». Το σχόλιο ήταν μια απάντηση στις δυτικές εκκλήσεις, μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ιδίως δε προς τη Σαουδική Αραβία, να αυξήσει την παραγωγή, για να συγκρατήσει τις τιμές. Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου της Τεχεράνης, Γκόλαμ Χοσεΐν Νοζάρι, τόνισε ότι «με την τιμή να κινείται στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι, ο ΟΠΕΚ ούτε θα αυξήσει, ούτε θα μειώσει την παραγωγή του». Υπενθυμίζεται ότι το καρτέλ, που καλύπτει το 40% των παγκόσμιων πετρελαϊκών αναγκών, διατήρησε τον Μάρτιο, κατά την τελευταία σύνοδό του, αμετάβλητο το επίσημο πλαφόν παραγωγής στα 29,67 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αμφότεροι οι αξιωματούχοι εξέφρασαν, πάντως, την άποψη ότι είναι μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση του ΟΠΕΚ πριν από τον Σεπτέμβριο, στην ήδη προγραμματισμένη επόμενη σύνοδο του καρτέλ.

Η νέα εκτίναξη των τιμών οφείλεται, βεβαίως, και στις προσδοκίες για διατήρηση της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, αποτέλεσμα της σειράς δυσάρεστων στοιχείων για την οικονομία της χώρας. Πιο πρόσφατα εξ αυτών εκείνα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, βάσει των οποίων οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 80.000 τον περασμένο μήνα. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «η αδυναμία στην αμερικανική αγορά σηματοδοτεί χαμηλότερη ζήτηση για ενέργεια. Όμως, τα στοιχεία της Παρασκευής καθιστούν όλο και πιθανότερη τη νέα μείωση των επιτοκίων, κάτι που επηρεάζει αρνητικά το δολάριο και στρέφει ξανά το ενδιαφέρον προς τις αγορές πρώτων υλών».

Ενδιαφέρουσα είναι, πάντως, η πρόταση που διατύπωσε ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στον επικεφαλής του ΟΠΕΚ, να ιδρύσουν οι χώρες-μέλη κοινή τράπεζα και να σταματήσουν να αποτιμούν τις πετρελαϊκές συναλλαγές σε δολάρια.

Το άλμα των τιμών του πετρελαίου ώθησε περισσότερο από 2% ανοδικά εκείνες του χρυσού. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου στην αγορά του Λονδίνου έφθασε ως και τα 927,70 δολάρια η ουγγιά, παραμένοντας πάντως κατά 10% χαμηλότερα σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ του.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08/04/2008)