Την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσία αποχαιρέτησε τον Nikolai Baibakov, έναν από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της εποχής του Σοβιέτ που τιμήθηκε ως μεγάλος ήρωας και διακρίθηκε ήδη από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. O θάνατός του ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της Gazprom, τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, και σύμφωνα με την ανακοίνωση ο ισχυρός άντρας της σοβιετικής Ρωσίας πέθανε στην Μόσχα την προηγούμενη Δευτέρα σε ηλικία 97 ετών.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσία αποχαιρέτησε τον Nikolai Baibakov, έναν από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της εποχής του Σοβιέτ που τιμήθηκε ως μεγάλος ήρωας και διακρίθηκε ήδη από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. O θάνατός του ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της Gazprom, τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, και σύμφωνα με την ανακοίνωση ο ισχυρός άντρας της σοβιετικής Ρωσίας πέθανε στην Μόσχα την προηγούμενη Δευτέρα σε ηλικία 97 ετών.

Ο Baibakov γεννήθηκε στο σημερινό Αζερμπαϊτζάν το 1911 και το 1931 απεφοίτησε από το Ινστιτούτο Πετρελαίου και Χημείας του Αζερμπαϊτζάν ως μηχανικός μεταλλευμάτων. Σε ηλικία μόλις 31 ετών και κατά την διάρκεια της εισβολής των ναζιστικών στρατευμάτων στη Ρωσία ο Baibakov ορίστηκε υπεύθυνος για την ζωτικής σημασίας παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα καύσιμα για τον σοβιετικό στρατό. Το πόσο νευραλγική ήταν η συγκεκριμένη θέση φαίνεται από τις αφηγήσεις του Baibakov σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος ο Στάλιν βάζοντας ένα όπλο στον κρόταφο του τον απείλησε ότι σε περίπτωση που τελικά αποτύγχανε θα έχανε την ζωή του.

Μετά την νίκη των σοβιετικών και την επιτυχή διοίκηση του Baibakov στον τομέα του πετρελαίου υπήρχε επιτακτική ανάγκη στη Σοβιετική Ένωση για μια εξολοκλήρου αναδιοργάνωση στους τομείς upstream και downstream. Ο Baibakov ως ο κύριος υπεύθυνος γι αυτήν την αναδιάρθρωση φρόντισε με τους πλέον κατάλληλους χειρισμούς να ξαναχτίσει την ρωσική βιομηχανία πετρελαίου και να δώσει μια νέα πνοή στην εκμετάλλευση και την σωστή διαχείριση των υδρογονανθράκων. Ένα μάλιστα από τα πρώτα του επιτεύγματα ήταν η κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου για την μεταφορά του μαύρου χρυσού στην Αγ. Πετρούπολη.

Η μεγαλύτερη θέση στην οποία έφτασε ο Baibakov ήταν η διοίκηση της Gosplan δηλαδή η Κεντρική Υπηρεσία του Κρατικού Σχεδιασμού, το ισχυρότερο οικονομικό και πολιτικό κέντρο στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Κάτω από την διοίκηση του Baibakov η Ρωσία ανέπτυξε ισχυρή βιομηχανία ενώ η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα και τελικά τιμήθηκε ως ήρωας με το μετάλλιο της Σοσιαλιστικής Δράσης.